Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Правителството на Петков се отказва от преговори за нов договор с Газпром

Парите

Правителството на Петков се отказва от преговори за нов договор с Газпром

Правителството на Петков се отказва от преговори за нов договор с Газпром - Tribune.bg
Снимка:

Правителството на Кирил Петков се отказва от преговори с Газпром. Освен, че новината гръмна в световните медии, тя беше потвърдена и от финансовият министър Асен Василев.

„България няма да преговаря за сключване на нов договор с „Газпром“, заяви Василев пред БНР, като изтъква, че причината е войната в Украйна.

Така страната ни е изправена пред почти патова ситуация, като ще трябва да се търсят алтернативни на руския газ. Василев обяви, че ще започнат през идните седмици обсъждане на европейско ниво какво да се прави и евентуално за общ газов договор, който да важи за целия ЕС. 

Като алтернатива на руския газ Василев вижда доставки от Катал, Алжир или близки държави от региона, без да отчита, че всъщност и те зареждат от Русия. По думите на вицепремиера това било общоевропейска стратегия.  

Валентин Николов пред Tribune за Газпром: Трябва да има екшън план - търси се политически ефект, който ще рефлектира върху хората

Според едно от последните проучвания, България е сред най-зависимите от руски газ икономики на Стария континет. Синьото гориво, което получаваме от Русия е на 77%, което означава, че при отказ на правителството за преговори с „Газпром“, цялото това количство ще трябва да бъде заменено от други източници, които към момента не са ясни.  

Василев допълва, че страната ни е водила разговори с Гърция и Турция, за да използваме съществуващата инфраструктура за доставки на газ от Азербайджан.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати