Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Валерия Велева: Пиянството на половин народ. Предстои зрелищен спектакъл

Мнения

Валерия Велева: Пиянството на половин народ. Предстои зрелищен спектакъл

Снимка:

Валерия Велева, Епицентър

Шоуто в България приключи.

На 4 април 2021-а Слави Трифонов слезе от артистичната сцена, където триумфираше под аплаузите на възторжената публика повече от 30 години, за да се качи на политическата сцена, където аплаузи почти няма.

Стремежът му "да натрие носа" на всички политици, които осмиваше с убийствен сарказъм в скечовете си, най-после доби политически очертания. Шоуменът успя да "продаде" успешно на 562 000 българи "фабриката си за мечти" и те го катапултираха на политическия връх.

Сега вместо за скечове, възрожденски песни, гневни статуси във Фейсбук и заклинания шоуменът-политик Слави Трифонов трябва да мисли как да състави правителство, как да си уреди парламентарно мнозинство, как да пише законопроекти, как да взима икономически решения, как да излезе на международната сцена, където го чакат политически акули.

Защото политиците на прехода се самозабравиха в арогантността, самоизтъкването, злобата, агресията и противопоставянето, което отврати обикновените хора. Защото превърнаха политиката в шоу, властта - в далавера, защото в парламента щъкаха лакеи и търгаши, а не законотворци. Защото захвърлиха достойнството си и сринаха авторитета на държавата.

Точно на противоположния полюс бе той - шоуменът, който се прави на добър и отзивчив човек, който говори разбираемо, кълне по народному всички управници наред и умело дърпа струните на изтерзаната народна душа. И така 30 години.

В 2021-а Трифонов направи това, което стори Борисов в 2009-а.

Каза: "Баста" на политиците, онеправданите видяха в него себе си и в мечтите си го превърнаха в новия Месия. Не с разума, а с емоцията си.

Слави им каза: "политиците са ваши слуги" и хората наругаха цялата политическа класа - топчето пукна, а шоуменът осребри негативната енергия. Настроенията "анти" се превърнаха в ярък политически вот.

Четири дни след шеметните си резултати на изборите Слави Трифонов и екипът му мълчат. Най-късно до седмица президентът Радев ще свика 45-ото Народно събрание. А до този момент от тях не сме чули нищо друго освен - намаляване на депутатите до 120, орязване на партийните субсидии, пряк избор на полицейски началници и още куп неща от сферата на политическата екзотика.

От офиса на партия "Има такъв народ" няма нито едно съществено изказване по важни управленски въпроси. Нещо повече - феновете на Слави Трифонов, които го избраха за политик, няма да го видят на парламентарната банка.

Изпълнителят на "Едно ферери в цвят червен" няма да е нито депутат, нито премиер, нито министър. И това ще бъде първата изборна измама. Политическата логика сочи, че ГЕРБ няма да успеят да прокарат правителство. Борисов дори свали от Фейсбук визитката си на министър-председател.

До две седмици рулетката ще се завърти и ще спре пред Трифонов за съставяне на нов кабинет. Но, както изглежда, той няма никаква идея за управление.

Ако не върне мандата, шоуменът вероятно ще разчита на предложения за министри, дадени му от Христо Иванов и Мая Манолова, които може би вече се виждат като бъдещи премиер, шеф на парламента или най-малко правосъден министър барабар с главен прокурор. В сферата на невъзможните вероятности обаче е 45-ото Народно събрание да постигне съгласие по такива кандидатури.

Борисов - водач на опозицията в 45-ото Народно събрание е най-кошмарният вариант за Трифонов, ако партията му "Има такъв народ" поеме кормилото на изпълнителната власт. Борисов е майстор в приласкаването и отблъскването. Той е изнервен и непрекъснато се опитва да предизвиква Трифонов. Иска час по-скоро да го изкара на терена, за да го атакува. Жаден е за битка. Пуска му въдички. Засипва го с предложения, взаимно изключващи се: да правим експертен кабинет, давам ти 10 дежурни депутати, отиваме на ВНС. И го чака "да клъвне".

А Трифонов мълчи, верен на един от законите в шоубизнеса: "Колкото си по-потаен, толкова си по-интересен". Двамата се дебнат пред все още смълчаната публика.

В същото време обаче Слави има да изпълнява ангажименти пред избиратели. И най-важното да покаже на всички, че не е политик като тези, на чието отрицание се изкачи до върха по политическата стълбица.

Пред бъдещия управленец от "Има такъв народ" (ИТН) има два варианта.

Ако иска да бъде честен с феновете си и да спази обещанието си да прокара мажоритарния вот, Слави ще трябва да преодолее отвращението си към Борисов и с негова подкрепа да направи промяна в  избирателната система, за което тръби от три години.

Ако не почука на вратата в Банкя, тогава лодката му трябва да спре на брега на Нинова и най-любезно джентълменски да я покани да се качи при него за общ фронт срещу Борисов. Интригуващо, нали?

Това обаче може да стане само във филм. Не и в българската политика.

От екипа ИТН вече заявиха: Никога с ГЕРБ, БСП и ДПС!

Партията на Слави предлага прокурорът да се избира пряко от народа. А от ДБ на Христо Иванов искат обратното. Какво мисли десният избирател за избирателя на Слави? Че това са простаци, чалгари, измет някаква. Къде са възможностите за компромис? И в името на какво? Юристите на Мая Манолова са категорично против точките от референдума на Слави. Наричат ги "пълни глупости". Къде ще се срещнат?

Само озлоблението към Борисов не стига за управлението на държавата. Фронтът "Орел, рак и щука" под знамето "да махнем Борисов" е възможен. Но какво предлагат след това? Христо Иванов е обладан от мъст. Мая Манолова е жадна за власт, иска ревизия на предишната власт, не иска да ходи на нови избори, защото вотът за "Изправи се, мутри вън" е нестабилен, аморфен, а и ресурсите са свършили. Тогава? За да се стигне до управление, трябва да се мине през тежки компромиси. Които, естествено, носят разочарования.

Но трябва да се поеме отговорността за държавата и нейните граждани. Трябват адекватни политически послания и реторика. Трябват говорители, на които обществото да вярва. А не нови заклинания.

Каквото и да се случи, Трифонов ще бъде критикуван. Или за слабост, или за липса на политическо поведение, или за отсъствие на отговорност пред държавата, или за измама на избирателите. Или за... каквото се сетите. Защото партия ИНТ е електорален феномен, а не държавнически, не политически. Нейният лидер трябва да покаже, че може да управлява държава в условията на криза. Да извади управленски екип, а не сбор от дилетанти.

На новия политик му предстои изключителна битка с опозиционера Борисов. Лидерът на ГЕРБ обръгна в управлението, знае къде са подводните камъни, наясно е с процесите в страната, знае кой къде какво прави и какво може. И ще дебне Трифонов на всеки завой.

Предстои зрелищен политически спектакъл.

Ролите са разменени.

Двама бивши приятели, впрегнати в политически двубой за приза "шериф на държавата". Единият се изкачва на политическата сцена с хъса да унищожи другия, за когото си мисли, че слиза. По пътя назад  обаче Борисов ще се съвземе. И ще преследва ефикасно новия си враг с инстинкта на политическо животно.

Навремето двамата не са могли да си поделят партия ГЕРБ. Сега искат да поделят държавата. И за двамата не жените, а властта и парите са афродизиак.

Егото и на двамата не знае предел. Слави е обзет от манията, че е "на върха на иглата", че "кара влака". Той има излъчването и поведението на човек, който се бори да победи докрай, да смачка всичко, да бъде властелин на времето, на пространството, на народа. Е, сега съдбата му поднася на тепсия да бъде и властелин на държавата.

Готов ли е обаче за това?

Властта носи огромен ангажимент, изисква огромен екип и огромен капацитет от познания. Властта не познава благодарност, не предизвиква ръкопляскания. А предстои да се взимат тежки решения, за които трябва да се търси съгласие и да се правят компромиси. Това е против характера на Слави Трифонов, който е диктатор в своята фирма и винаги го е подчертавал.

Той трудно води диалог, не обича да влиза в дебат и чува само личното си мнение, не умее да съчетава конфликта и компромиса, които са задължителни на обществената сцена. Слави ще трябва да се научи на изкуството на възможното в политиката.

На всичкото отгоре има сериозни здравословни проблеми, за които досега не ни беше работа да знаем, но поеме ли кормилото на държавата, всичко трябва да е на показ. Слави и сценаристите вече трябва да са изтрезнели и да са осмислили, че като са се хванали на хорото на политиката, трябва да имат съвсем друго поведение.

Шоуто свърши в неделя. Оттук нататък всеки ден трябва да доказват, че са готови да се справят с всички проблеми на държавата, които изникват ежечасно. А това означава много сложна и трудна дейност, изключително отговорна, особено ако си спечелил голямо доверие и подкрепа. Парламентаризмът изисква нов тип усилия, различни от песните и смешките, ежедневно упорито отстояване на собствената идейна база и цели чрез компетентни представители в Народното събрание. Всеки опит да се продължи с протестния, антисистемен тип дейност ще претърпи провал.

Слави тепърва има да проумява, че на 4 април 2021 мина от другата страна на барикадата, където не той ще дава оценки за другите, а другите ще го оценяват. И не по гласови данни, а по управленски умения. Слави Трифонов вече няма да е съдникът на държавата. Оттук нататък обществото ще го съди - всеки ден и за всеки ход. За всяко назначение и за всеки лев.

Впрочем, изборите показаха - няма го съдникът, няма го и шерифът на държавата!

Слави поиска пълна прозрачност и ще я получи. Ще трябва да свали тъмните очила, за да виждаме очите му и да четем в погледа му. А това няма да му хареса.

Тепърва предстои да видим и депутатите му. Защото, убедена съм - никой от тези 562 000 избиратели, които са гласували за него, не познават нито едно име от депутатските му листи, освен неговото. Освен сценаристите, вероятно има и експерти - юристи, икономисти, финансисти - трябва да се чуе те какво мислят. В стила на диктатора-шоумен на тях им е забранено да говорят пред медии.

По-вероятно е Слави да не успее да се справи със съставяне на правителство. Първи провал. Дори да го състави, няма да му стигат гласове, за да го прокара през парламента. Втори провал. И ще трябва да се обяснява.

Третият мандат сигурно ще отиде при Нинова, пред която възможностите са още по-малки.

Преди още да са пристъпили прага на новия парламент, партиите вече калкулират какво ще им донесат нови избори. Някои са изчислили, че при завъртане на рулетката и при три неуспешно изпълнени мандата за ново правителство, президентът ще разпусна парламента в средата на май и ще ни призове да се явим отново пред урните в средата на юли. Със същия Изборен кодекс, който създава изкривен вот, и който може да се повтори.

Социолози и анализатори вероятно убеждават Трифонов да ходи отново на избори, за да спечели повече гласове и да не зависи от никого при съставяне на бъдеща управленска гарнитура. Никой не знае обаче дали протестният вот ще се радикализира още повече и то така, че да напълни двойно урните на Трифонов, или ще се разпилее при Дубайския изгнаник, "Възраждане" и други формации. А и не се знае дали до тогава Слави няма да е разочаровал избирателите си, ако не успее да покаже адекватно политическо поведение.

Каквито и да са резултатите, след евентуално нов вот пак ще трябва да се правят компромиси и да се търсят съюзници. И да се разбере, че в политиката народът не е публика.  


Коментари (30)

Киро Бизона Оглушителното мълчание на Слафчу и сценаристи продължава! Да бяха поне благоволили да си отворят зурлите и да бяха благодарили на тези, които гласуваха за тях! Сакън, как така ще благодарят! Ми че те са Божии помазаници, невиждани политици, невероятни специалисти, като баба Мика Зайкова, например, която à е влязла в министерството, à се е наложило да я карат в интензивното да я понапомпат да се поизправи! А после ще я подпрат с две тараби на прозореца на кабинета да я виждат хората и пощаджията и да не ѝ спрат пенсията! Но ти не ги слушай, Слафчу, ти като станеш един ми ти премиер, па като ги почнеш – как така ще се осмеляват разни мисирки като Валерия Велева да те бръчкат! Нали?
07.04.2021 21:46 / Отговор
ГЕРБКП Ако има нещо, от което съветската мутра Борисов панически се страхува, това е усещането, че не той контролира ситуацията и хода на събитията.
Това е обяснението за изнервените му ходове в последните дни.
Затова наистина е най-добре да се следват написаните закони, правила и разпоредби.
Няма по-голямо унижение за една мутра като Борисов!
Като за начало той е длъжен да подаде оставка в Народното събрание.
Купете си пуканки.
07.04.2021 22:24
1 Ето какъв е механизмът на пазаруване на гласове в деня на изборите, в малките населени места, завладяни от ГЕРБ:
Хората от местната СИК предварително имат списъци по есграон с всички живущи в съответния район.
В списъка, важните за тях хора са отбелязани с 3 различни цвята: 1-наши сигурни (гласуват безплатно), 2-наши лесни за пазаруване на килограм и 3-такива, които по-трудно или насилствено се купуват, но се купуват, демек по-скъпо и затова са резервни.
През деня по този списък се следи и се отмята кои от тях са вече минали и се знае, в кой момент трябва да се активират тези от третия цвят. За целта, целият купен вот минава през секциите още рано сутринта, а активирането на резервните става следобед.
07.04.2021 22:40
2 Това е причината, поради която когато се изсипят урните вечерта за преброяване се вижда, че целият най-долен куп с бюлетини, тези първите, от сутринта, са за ГЕРБ.
Знаем също, че 1 голям дилър отговаря за 10 малки под-дилъри, а всеки от тях за по 10 човека минимум под него и така по цялата верига.
Рано сутринта работата на "нашия човек" в СИК е да изконтролира да минат да гласуват първо дилърите.
Пристига дилърът и нашият човек от СИК му дава 2 празни бюлетини. Две. Това е най-тънкият и важен момент от деня, прави се ловко, обиграно и предварително тренирано, така че да не се забележи. Прави се възможно най-рано преди да се е напълнило със застъпници и наблюдатели. Дилърът влиза в кабинката, гласува си нормално и си прибира в якето едната бюлетина. Излиза навън, попълва я по правилния начин (сутрин може да е попълнена за герб, следобед за дпс и вмро, това са подробности) и я дава на първия ром, който ще отиде да гласува.
07.04.2021 22:40
3 Ромът я прибира в якето, отива в секцията, получава стандартно празна бюлетина. Влиза в стайчката, прибира в якето празната и вади попълнената, след което я пуска в урната. Доказателство, че е гласувал по правилния начин е това, че изнася и предава на дълъра празна бюлетина. Дилърът отново я попълва и изпраща следващият ром към урната. За да става по-бързо дилърът не е само един и схемата върви едновремено на всички възможни места.
Това е причината цял ден по кьошетата и ъглите около секциите да жужат трепетно дилъри и опашки от роми.
Когато минат първите напазарувани, се преценява (държи се връзка между всички дилъри) дали необходимите гласове са постигнати и дали трябва да се докупуват още. Като щом герб осигури нужните гласове за себе си, в следобедните часове започва да мисли да си осигури по същата схема и патерици, като докупува гласове за дпс и вмро.
07.04.2021 22:41
4 Затова на миналите избори гледахме едни и същи дилъри, хванати от журналисти да продават гласове за различни партии (помните Атака).
---
Друга популярна схема е, че доста често, рано сутрин, преди да са дошли още наблюдатели и застъпници, секцията осъмва с 20-тина бюлетини вече в урната. Списъците са вече подписани от "гласувалите", като това са най-често мъртви души, известни предварително само на членовете на СИК, от същите онези списъци с трите цвята и срещу, което застъпниците, дори да заподозрат нямат доказателства, няма засечено нарушение и не могат да оспорят.
07.04.2021 22:41
Покажи всички
Тартаковер Старата стерва не може да се сдържи да не напише преливащото и изливащото се в душата й. Без значение дали някой се интересува от него. Големите медии вече не я канят, тя се терзае, смята че все още може да поучава и да е интересна.
Беше някога, когато създаваше интриги, клюкарстваше, измисляше някакви нейни "истини", които всъщност бяха лъжи. Сега е аут,само за присмех е, жалко за нея че не го осъзнава.
07.04.2021 21:46 / Отговор
Таракане, Кой си ти че да твърдиш ,че някой не го канели в медиите ? Обикновен манипулативен трол, който се включва от време на време , за да развеселява форума
07.04.2021 22:03
"Старата стерва" е рупор на Румен Решетников. Така е от първата им среща в Младост.
Слави работи за мажоритарни избори поне от 10 години, когато подкрепи Миглена Кунева за президент. Проведе референдум и над 2 500 000 поискаха мажоритарни избори. Ако сега "хвърли кърпата" става политически труп. Длъжен е на тези хора. Поне да изпълни желанието на референдума. И ще е свършил много, страшно много. Щото мажоритарните избори са бич за партийните централи, които пък са проксита на мутрите. След това може да приключи с политиката и ще получи благодарност и адмирации. Много адмирации.
07.04.2021 22:20
Митко Помня композиторът, който живееше с нея какво изпълва, след като тя се изнесоха по пантомима в карате. Гнусна машинопис от Радиото!
10.04.2021 17:32
Митко По пантофи в Сараите! Sorry.
10.04.2021 17:34
ПЛАНЪТ "ПУТИН-РАДЕВ".. .
1.СРИВАНЕ ДОВЕРИЕТО КЪМ ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ
2.РАЗЦЕПЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ
3.ПАРАЛИЗИРАНЕ НА ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ВЛАСТ
4.ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА - ГЛАД ЗА НАРОДА
5.ПРОВАЛЯНЕ НА ПЛАНОВЕТЕ НА НАТО ЗА ЧЕРНО МОРЕ
6.ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ НА БАЛКАНИТЕ
7.ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ НА ЕС И НАТО
.............. ГОЛЯМА ДЕПРЕСИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ.........
07.04.2021 22:09 / Отговор
В друго време можеше да разсъждавам какъв политик би бил Слави Трифонов, може ли да пише закони и да управлява държавен бюджет, дори да звучи нелепо, и за какво се бори, но тази възможност отпадна. Сега за мен е само един сериен убиец. Зедно с Тошко Йорданов, Мангъров, БСП-то, Радев и всички които воюваха срещу предпазните мерки. Всеки печелил избирателни гласове в пандемия с тезата няма такъв вирус и не трябва да се пазим от него, подтикнал българки граждани към смърт за да победи политическия си противник за мен е загубил човешката си същност. Имали сме лъжци, крадци, демагози, но убийци? Никога няма да ги приема като легитимна власт.
07.04.2021 22:11 / Отговор
123 Всички тук забравихте едно нещо, което пише на Народното събрание. Заради нас самите, ние сме си просто племе, сме били толкоз време под турско робство. Има ли някой, който да твърди, че Слави може да управлява държава, дори и със сценаристите си. Замислете се преди да отговорите, иначе дори не е смешно то е трагикомично.
08.04.2021 00:47 / Отговор
Таг Троле 123, я се сопри!
10.04.2021 17:35
Кян-кян Кукундрелииииии!
За кого си пуснахте вонящото гласче, бря?
12.04.2021 15:24
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема