Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ваня Григорова: Високата цена на газа ще се отрази тежко на индустрията

Мнения

Ваня Григорова: Високата цена на газа ще се отрази тежко на индустрията

Ваня Григорова: Високата цена на газа ще се отрази тежко на индустрията - Tribune.bg
Снимка:

58% увеличение на природния газ предлагат от „Булгаргаз“. КЕВР може и да не го потвърди, но това е тенденцията към сериозно повишаване на енергоносителите и по въпроса Tribune.bg потърси коментар от Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“.

Г-жо Григорова,  как повишението на цената на природния газ ще се отрази на индустрията и на стоките от първа необходимост? 

За индустрията, която ползва основно газ, ще се отрази унищожително. Няма как да е друго, видяхме безумните цени на газа миналата седмица. От началото на войната бившият премиер на Русия Дмитрий Медведев прогнозира, че европейците ще плащат по 2000 евро на 1000 куб.м газ, а цената многократно надскочи дори тази плашеща прогноза. Полуделите пазари няма как да не се отразят на цялата европейска и в частност на българска икономика.

Ще затварят ли предприятия у нас?

Предприятия ще затварят, ако конфликтът продължи твърде дълго и ако двете страни не успеят да постигнат съгласие за прекратяване на огъня, за да се премахнат и част от санкциите, които бяха наложени. Именно санкциите може да доведат до това и нашата страна да купува ресурси през посредник - Турция, вместо да купуваме директно от производителите. Всеки допълнителен посредник по веригата означава увеличение на цената, разликата отива в неговия джоб. Благодарение на конфликта и наложените санкции трябва да очакваме значително нарастване на цената на горивата и крайните продукти, които се произвеждат от тях.

А ролята на правителството да осигури компенсации за бизнеса и не само?

Компенсациите са напълно неработеща мярка, защото в крайна сметка някой ги плаща. Този някой при компенсациите са българските данъкоплатци, тъй като събраните под формата на дивиденти средства от държавните  ни енергийни предприятия и от данъци, всъщност отиват за компенсации. В същото време не се компенсират всички субекти, които понасят тежести. Видяхме болници със студени стаи, в които се лекуват хора с пневмонии. Затруднени са дори детски градини да покриват задълженията си. Информацията, която стигна до нас, няма как да я проверим, е, че дори Софийският затвор е получил заем от правосъдното министерство, за да може да си плати тока. Ако цялата тази картина продължи да се влошава, никакви компенсации няма да смекчат удара върху всички публични институции.

Единственото, което може и трябва да направим, е да ограничим износа на ток. Разбира се, това няма да ни помогне по отношение на газа, но ще намали цената за българския бизнес. И не само, за всички юридически лица, а това са ВиК дружества, болници, общини, градски транспорт, при който голяма част от разходите са за горива. Не може да си представим всички пластове и начини, по които тежката икономическа ситуация ще се отрази върху всеки български граждани.

Някои политици, които не са излизали от центъра на София, смятат, че единственото, което ще платим, е да постоим малко на тъмно и да не се разхождаме с автомобилите си. Не, това категорично не е така. Липсата на горива и електроенергия означава по-болни хора, повече починали поради нелекувани заболявания. Това означава деца без образование. Видяхме какво се случи по време на пандемията и то ще се задълбочи именно поради невъзможност за придвижване. Никой не би могъл да опише всички тежки последици, които ще има за българската икономика вследствие евентуален отказ от руски газ и петрол. Ако има алтернатива, да го направим, но трябва да е ясно, че без алтернатива сега България ще пострада, а за цяла Европа ще бъде унищожителна една такава стъпка. В големите държави и градове в ЕС газът е основното гориво, с което се отоплява населението. Т.е. не само българите, но и европейските граждани от други държави ще се справят трудно с покачването на цените. А, както споменах, включването на допълнителни посредници във веригите на доставки ще направи положението още по-социално нетърпимо.

А за стоките от първа необходимост – за олио, брашно, захар, при тях какво отражение ще има енергийният шок?

При всички тези стоки поскъпването на енергоресурсите ще се отрази негативно, ще се увеличи цената. Но това, което видяхме последните седмици - по отношение на бензина и на олиото, беше чиста спекулация. Към момента няма причини това да се случва. Време е правителството да направи всичко възможно, за да спре мародерстването от страна на определени търговски и политически среди на българския потребител.

Да въведе пределни цени?

Разбира се, това е напълно възможно и се прилага от други държави в ЕС. Може да се приложи таван на цените. Възможно е също да се задържат цените. Министър Нинова спомена, че има толкова олио, че да се наводни пазарът, след като има – да го направят. За да има резултат обаче, е нужна сериозна подготовка за начина, по който тези стоки ще стигат до магазините  и контрол. Важно е какви ангажименти ще бъдат поети от страна на търговците, така че да не се злоупотребява с цените и да не виждаме баталните сцени, на които бяхме свидетели в събота.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати