Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Василев се обясни за газа в предизборен клип

Мнения

Василев се обясни за газа в предизборен клип

Василев се обясни за газа в предизборен клип - Tribune.bg
Снимка:

Като в предизборен клип бившият финансов министър Асен Василев се обясни за ситуацията с газа. Видеообръщението беше публикувано във Фейсбук, като отговор на брифинга на ГЕРБ, на който от партията на Бойко Борисов поискаха служебния вътрешен министър Иван Демерджиев да разследва кабинета „Петков“ за хаоса с доставките на синьото гориво.

Василев обяви, че действията на правителството след спирането на доставките от „Газпром“ били в защита на  българския интерес.

С големи паузи между изреченията си той посочи, че е бил намерен и газ, и слотове и не е било спирано подаването към бизнеса и битовите потребители. Бившият финансов министър допълни, че цената за юни е била същата като преди спирането на доставките. Василев обаче не посочи как точно е станала сделката за синьото гориво, след като бяха показани фактури, които оставят сериозно съмнение, че са били използвани дъщерни фирми на „Газпром“ като посредници. Той не коментира и произхода на самата суровина.

Що се отнася до самия договор с „Газпром“, той посочи, че всеки ден е подавана заявка по съществуващият контракт, но енергийната компания не изпълнявала тези заявки.

Василев отново приши на кабинета „Петков“ завършването на българо-гръцката връзка. Като пак заяви, че била оставена с 40 бара налягане на газа. Само преди седмица стана ясно, че дори тя да получи АКТ 16 на 15 септември, няма как да се използва преди 1 октомври. Това беше обявено пред журналисти от служебния енергиен министър Росен Христов. „Това е така заради уговорки, направени от кабинета на Кирил Петков“, посочи той. Що се отнася до 40 бара налягане - Христов потвърди, че са там, но това е стандартна процедура, че системата е затворена от двете страни и работи като цистерна. Служебният министър обясни, че това е проба, която цели да открие места, от които да изтича газ. Ако има такива, да бъдат отстранени веднага.

Василев посочи още, че били договорили и пълния обем азерски газ, както и 7 танкера с втечнен газ на ниска цена. Тук той цитира думи на Христов, който също казал, че е значително по-ниска от цената получена на търговете, които бяха организирани от служебно правителство. Бившият финансов министър не посочи, че все пак България ще вземе само един танкер, защото на практика се оказа, че няма слотове за разтоварване, а за единствения беше поискана помощ от зам.-министъра на енергетиката на Турция.

Асен Василев вижда в тези действия на кабинета „Петков“ първи стъпки за осигуряването на  „спокойна зима и поносими цени за българските граждани, ползващи парно и газ.“

На финала на клипа, той обяснява, че Борисов е останал в миналото и направи агитация за кого да се гласува на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати