Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Явор Божанков пред Tribune: Никой не може да очаква от нас да подкрепим председател от ГЕРБ

Мнения

Явор Божанков пред Tribune: Никой не може да очаква от нас да подкрепим председател от ГЕРБ

Явор Божанков пред Tribune: Никой не може да очаква от нас да подкрепим председател от ГЕРБ - Tribune.bg
Снимка:

За повтаряне на процедурата по избор на председател на Народното събрание Tribune.bg се обърна към юриста и депутат от БСП Явор Божанков.

Г-н Божанков, защо се стигна до тази ситуация, в която народните представители не могат да изберат председател на парламента? 

В общ план се случва, че ГЕРБ спечелиха изборите, не без активното участие на служебния кабинет, но очевидно сметките им не излизат, защото не могат да сформират управляващо мнозинство. А неспособността им да изберат председател на парламента  е просто част от цялата тази ситуация. Нито кандидатурата на ГЕРБ, нито тази на ПП събра мнозинство, т.е. процедурата се повтаря, докато е необходимо. Безпрецедентна е ситуацията. Тя ще продължи, докато не бъде избран председател. Трябва да бъде избран председател, за да има парламент. Може и часовникът за работа на парламента да бъде спрян.

Кое накара БСП да се откаже от традицията до момента председателят на парламента да се посочва от най-голямата група?

Категорично, никой не може да очаква от нас да подкрепим председател от ГЕРБ. Това е израз на формиране на управляващо мнозинство. По отношение на традицията, спомняте си, че в 44-то Народно събрание ГЕРБ предложи председателското място на парламента на БСП, на г-жа Нинова в опит да формира по германски модел управляваща коалиция, а ние отказахме. Не е прецедент, нито първи, нито втори път. Да, те са спечелили изборите. Да, основно тяхна е отговорността и за съставяне на правителство, за ситуацията, в която се намираме. Те трябва да търсят решение. Не може да очакват от нас подкрепа, защото ние и в предишни парламенти, и в кампания сме заявили, че за кандидат, кабинет на ГЕРБ няма да дадем подкрепа.

Ще има и председателски съвет?!

Ние няма да участваме.

Колко още може да се бави изборът на председател на Народното събрание? Как ще се излезе от този "параграф 22"?

Предстои да видим. Днес трябва да има председател. Ще се повтаря процедурата до избор на председател.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати