Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Юрий Асланов пред Tribune: Честният и демократичен начин за изход от политическата криза са избори

Мнения

Юрий Асланов пред Tribune: Честният и демократичен начин за изход от политическата криза са избори

Юрий Асланов пред Tribune: Честният и демократичен начин за изход от политическата криза са избори - Tribune.bg
Снимка:

Маниерът на Кирил Петков да ходи по апартаменти и да прави незнайно какво е крайно притеснителен и издава характерът на тази власт, смята социологът

Интервю на Tribune със социолога Юрий Асланов за политическата криза, която се разрази, след като Слави Трифонов реши да напусне коалицията и изтегли своите министри от кабинета „Петков“, разрива в отношенията на „Продължаваме Промяната“ и „Има такъв народ“, разцеплението на партията на Трифонов, апартаментните маневри и игри на властта, дирижирани от спортния министър в оставка

Г-н Асланов, виждаме какво се случва, след като единият от коалиционните партньори, а именно „Има такъв народ“ напусна кабинета, истински ефект на доминото, от една страна „престрелки“ и вадене на кирливи ризи между „Продължаваме Промяната“ и ИТН, от друга страна ставаме свидетели на разцепление вътре в партията на Слави Трифонов, инициирано от министъра на младежта и спорта в оставка Радостин Василев, съпътствано от много сериозни обвинения и заплахи. В общи линии ситуацията прилича на развод в най-тежкия му вариант. Какъв е коментарът Ви?

Наистина виждаме, че някакви неща се случват, но ако ми кажете точно какви, ще Ви бъда благодарен, защото мисля, че не сме наясно за действителните мотиви, които движат политическия процес. Поводите от двете спорещи страни са ясни. От едната страна правителството казва - корупцията в МРРБ (Министерството на регионалното развитие и благоустройство), от другата страна се вади Македония. Мисля, че не сме наясно с причината. Но истината е, че този „развод“ изважда наяве същностната уродливост на нашия парламентаризъм, не защото за първи път се случва разцепление в една от парламентарните фракции, а заради начина, по който това се изговаря публично, при това от най-високо място. Заявката беше на министър-председателя, че ще търси отцепници в редиците на своя доскорошен коалиционен партньор и той намери някакви. Тази сутрин слушах министърът на спорта в оставка. Това, което ми направи впечатление е една негова фраза от записа, чрез който народната представителка от Плевен доказа, че е била заплашвана от него. Аз лично не го знаех това обстоятелство. Тя е влязла на негово място като депутат, след като той е станал министър. В същото време във въпросния запис той предявява искане, почти със заплахи, тя да подаде оставка. Защо да подава оставка, при положение, че той е министър в оставка и когато се върне в парламента, тя трябва да освободи депутатското място. Това на мен ми говори, че към него е поет ангажимент да остане министър. Няма друго обяснение. Стигаме до това, че политическите разговори, които министър-председателят е водил с така наречените отцепници, са протичали в дома на Радостин Василев. Изобщо този маниер на Кирил Петков да ходи по някакви апартаменти и да прави незнайно какво е крайно притеснителен, но той издава характерът на това управление, което е готово на всяка цена и с всички средства да се задържи на власт, нямат значение Конституция и закони! Впрочем не за първи път тази управляваща група показва наяве пренебрежението си към правовия ред и че за постигането на техните амбиции няма да има пречка!

Какво следва оттук нататък? Как ще продължи да работи парламентът, държавата? Какви са вариантите?

Не знам как ще продължи и колко. Не може да продължи дълго по начина, по който се подхожда, защото винаги ще се намерят някакви хора, изкушени от властта, в името на властта да поддържат статуквото. Но това не е проблемът. Проблемът е, че тази власт по начало е с ниска легитимност заради малцинството, което излъчи на последните избори и се страхувам, че тази легитимност ще продължава да спада. Доверието в институциите също ще продължава да слиза надолу. От това като общество ние нямаме интерес. Докато в парламента не се появят не тесни групи на партийните елити, излъчени от техните лидери, а същински партии, представляващи действителни интереси на бъдещите класи и съсловия в нашето общество, с ясни идеологии и програми, и по този начин се реабилитира парламентаризмът в очите на гражданите, няма как нещата да се променят. Защото те (бел.ред. гражданите) засега отговарят с бойкот на политиката и политическите мероприятия, особено на изборите. Виждаме, че активността от избори на избори спада. Ние като общество нямаме интерес от това. Трябва да се окопитим и да мислим така ли искаме да продължим, защото това доникъде няма да ни доведе! Честният изход от тази ситуация наистина са избори. При Демокрацията няма нищо по-естествено! Няма нужда да се вади плашилото на изборите, защото това е честният начин за изход от всяка една политическа криза.

На фона на тези процеси, скандал след скандал произвежда премиерът Кирил Петков. На първо място видеото, което беше разпространено миналата седмица от охранителна камера с него и Лена Бориславова, след това вечерята в Солун, за която бе използван правителствения самолет, същевременно отсъствието на българския премиер на Срещата на върха на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, както и на официалната вечеря с евролидерите? Как бихте коментирали всичко това?

Не искам да коментирам тази екзотична, пикантна страна на проблема. Но политиката и каквото и да е действие от страна на най-високопоставената политическа фигура в нашата Република да се извършва зад кулисите, е наистина доста притеснително.

Какво смятате за поведението на президента Румен Радев при така стеклите се обстоятелства? Все пак проектът на Кирил Петков и Асен Василев се роди именно от служебните правителства на Радев. Сега бащата се разграничава от своите деца и остро ги критикува.

Редно е да го прави, макар да носи отговорност за легитимирането им и като лица, и като политическа група. Но той в момента не е на ход. Неговият час ще удари, ако този парламент се разпусне. И този път вярвам, че няма да повтори предишната си грешка, залагайки на такива неясни и недоказани фигури като сегашните.

Какви според Вас ще бъдат последствията за останалите коалиционни партньори – БСП и „Демократична България“ при този челен сблъсък между ПП и ИТН?

Те са жертви на ситуацията без особено да са виновни. Няма как да не понесат щети от случващото се заради „Продължаваме Промяната“, защото те са сателити на тази формация в сегашната власт. Няма как да се разминат без щети.

Казвате, че за Вас логичният път за изход от тази управленска криза са изборите?

Не казвам логичният, а честният и демократичен начин. Логиката на нещата обикновено се къса в интереси, в сметки, в задкулисие, което може да вземе връх и да победи в тази ситуация, и правителството да оцелее!


Топ новини

виж още
Актуална тема