Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. За първи път в България Нощ на хотелите - София през очите на туриста

Мнения

За първи път в България Нощ на хотелите - София през очите на туриста

Снимка:

25 хотела отварят своите врати срещу символична сума, а Столична община предоставя безплатен достъп до няколко забележителности и атракции

Ден след световния ден на туризма (27-ми септември) туристическият бранш в София, заедно със Столична община, обединяват усилия, за да представят Столицата на столичани и нейните гости по един различен и вдъхновяващ начин. За първи път в България ще се проведе инициативата Нощ на Хотелите.

Събитието има за цел популяризирането на София и превръщането ѝ в още по атрактивна, разпознаваема, модерна и сигурна дестинация. Затова на 28-и и 29-и септември в знак на благодарност към софиянци за тяхното гостоприемство към туристите, хотелите отварят своите врати срещу символична сума, а Столична община предоставя безплатен достъп до няколко забележителности и атракции. Идеята за събитието възниква преди две години и е взаимствана от други европейски градове като Прага и Берлин.

Нашата компания се развива основно в сферата на туризма. Ние организираме най-голямата конференция за туризъм в България вече шест години подред, догодина ще е седма. Така преди две години решихме да се заемем с нелеката задача да направим подобно събитие и в България. Най-важното беше хотелите, т.е. бизнесът да осъзнае нуждите от подобен род събития, всеки да види и да намери смисъла за себе си“, споделя Антон Пенев – организатор на „Нощ на хотелите“, партньор в Travel Academy .

По думите му за разлика от събитието в Прага, фокусът тук е не само върху хотела, но също така и върху дестинацията. Целта е да се даде възможност на хората да се докоснат до обекти, които ежедневно се подминават и не се смятат за толкова привлекателни.

Още при самото изкристализиране на инициативата ние поставихме три силни лайтмотива. Първият е – „Опознай София“, който е насочен както към софиянци, които често подминават в ежедневието си много от обектите, така и към гостите на София. Вторият ни лайтмотив е „Благодарим Ви Софиянци“. Защо им благодарим? Благодарим им, затова, че в ежедневието си са много гостоприемни и толерантни към туристите, които посещават града“, разкрива Антон Пенев.

Третият лайтмотив на събитието е „Романтична Нощ София“ и е насочен към всички влюбени двойки.

В забързаното ежедневие, особено в столицата и особено, когато става дума за семейства с деца, хората отделят прекалено малко време за интимност и внимание помежду си извън обичайните ежедневни задължения. Затова една от основните ни идеи беше да предложим едно романтично позитивно преживяване, за да си припомнят хората защо са заедно и какво ги е привлякло в човека отсреща“, обясни той.

Не е случайно, че резервациите в хотела са за двама души.

За наша изненада в инициативата се включиха 25 столични хотела, от които, забележете, цели седем са петзвездни. Разбира се, най-много са четиризвездните и много малка част са тризвездните хотели“, посочи организаторът на събитието.

Тези 25 хотела успяха да осигурят около 200 стаи, като цените на нощувките за „Нощ на хотелите“ започваха от 49 лв. и стигаха до 69 лв. Резервациите за офертите стартираха на 17 септември на сайта на събитието, а свободните места бяха разграбени като топъл хляб за броени часове.

Хотелите съумяха да влязат в нашите обувки и да предоставят нощувки на символични цени. Ние поставихме рамката на събитието, а те се постараха да влязат в нея. Забележете петзвезден хотел в центъра на София за 69 лева – двойна стая със закуска“, посочва Пенев, като отбелязва, че цените за нощувка в хотели от тази категория варират – от 350 до 600 лева и огромната отстъпка по време на събитието не е за изпускане.

Освен нощувките, за участниците в събитието има организирани безплатни разходки с екскурзовод на територията на столичния исторически център, парк „Врана“, зоологическата градина и всички обекти на Регионалния исторически музей - София. На всеки закупил нощувка за датите се полага безплатен туристически тур.

Инициативата цели да мотивира столичаните, които не са разглеждали забележителностите на града, да го направят. Подобни кампании са били особено успешни и в други европейски градове.

Най-важното е всички участници в събитието, независимо дали са от София или не, да погледнат столицата през очите на туриста. Все повече българи да опознаят града. Нашата цел е да привлечем максимален брой участници и съучастници за каузата за популяризиране на София като дестинация. Туризмът е изключително важна част от ежедневието. Не винаги си даваме сметка колко много хора са заети в този сектор. София е изключително богата на културно историческо наследство. Нашето желание е това събитие да се развие в национален мащаб. София е началото. Искаме повече общини и дестинации да осъзнаят, че подобен род събития са изключително ползотворни“, категоричен е Антон Пенев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема