Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Защо Гешев подава ръка на политиците, въпреки войната им срещу него

Мнения

Защо Гешев подава ръка на политиците, въпреки войната им срещу него

Защо Гешев подава ръка на политиците, въпреки войната им срещу него - Tribune.bg
Снимка:

Новите 240 народни представители се заклеват, поставено е началото на 48-ото Народно събрание. На плещите на новите, а същевременно стари, депутати лежат много надежди. Най-значимата сред тях е тази по съставянето на стабилно правителство и поемането най-после на отговорност за решаването на поредицата от кризи, в които страната се оказа. Първо – заради лошото и хаотично предходно управление и второ – заради разделението и спирането на междуинституционалния диалог, провокирани от него.

С невъоръжено око обаче е видно, че политиците като че ли все още не могат да осъзнаят нито сериозността на кризите, нито факта, че разделителните линии, които чертаят помежду си само ги усилват. А т.нар. „червени линии“ се чертаят не заради идеали или принципи, а за да не загуби случайно някоя от партиите част от гласоподавателите си. Затова и през последните 2 години хората са стимулирани от политиците да гласуват не „за“ определени политики и идеи, а „анти“ конкретни хора, които не се харесват на дадени партии. Неработещ модел, който се насърчава единствено от егоизъм и конюнктурни интереси.

На този фон, във вторник главният прокурор Иван Гешев направи един доста знаков ход, след който, ако в политическия ни елит е останала и капка разум, страстите би трябвало да се уталожат, а егото да се смачка. За сметка на проблемите на държавата, които вече и за малките деца стана ясно, че далеч не са в това кой ще е главен прокурор, както някои политически лидери пропагандират. Става дума за писмото на Гешев до всеки един от 240-те депутати и направеното от него изявление малко след това, в което той и ръководството на прокуратурата буквално подадоха ръка на политиците, предлагайки им реален професионален дебат за проблемите на съдебната система. Въпреки заявките, че и в този парламент отново прокуратурата и главният прокурор ще са мишена за политически експерименти и оправдание за несвършена истинска работа.

Всъщност жестът на Гешев заслужава уважение, защото демонстрира, че явно за разлика от политиците ни, главният прокурор е успял да преглътне егото си и да поиска разговори със същите тези хора, които вече втора година полагат всячески усилия да го очернят, да го сменят със свой човек и да изкарат прокуратурата виновник за всички неволи в страната.  И наистина именно държавното обвинение и ръководството му останаха онези, които единствени успяват да идентифицират реалните проблеми в правосъдието и които стоически понасят всички политически атаки и удари в политическата битка за власт. Без да спрат да работят и без да спрат да алармират, че справедливост няма как да се постигне със скандали и разединение, дори за някои това да е политически печелившо.

Внимание изисква и още един елемент от обръщението на главния прокурор – призивът му към президента Румен Радев да инициира професионален дебат за правна реформа с участието на магистрати, граждани и представители на академичната общност. Реално президентът остана другата институционална фигура, която запази здравия си разум в месомелачката от политически интриги. Затова и въпреки противоречията и дори „военните действия“ между Гешев и Радев от миналото – обединението и общите действия за справяне с кризите са единственото адекватно и очаквано от хората решение. И главният прокурор показа това.

Някои може би ще попита защо му е на Гешев да прави това и сам да иска разговори с онези, които се обявиха за негови врагове. Отговорът е в централните емисии на новините и в домовете на близките на жертвите на войната по пътищата и престъпността. Катастрофи, пияни и дрогирани полицаи, убийства, грабежи на старци – смърт  и бедност. Защото без реална правна реформа и законодателни промени, които да станат спирачка за тези явления, без консенсус за промени в наказателната политика на държавата и връщането на баланса в работата на държавните органи лошите новини ще стават все по-чести. Гешев осъзна това по трудния път. Добре е и новите 240 да го разберат. Иначе имаме ли държава изобщо?


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати