Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Жечо Станков: Плановете за справедлив преход противоречат на решението на НС за запазване работата на въглищните ТЕЦ-ове

Мнения

Жечо Станков: Плановете за справедлив преход противоречат на решението на НС за запазване работата на въглищните ТЕЦ-ове

Жечо Станков: Плановете за справедлив преход противоречат на решението на НС за запазване работата на въглищните ТЕЦ-ове - Tribune.bg
Снимка:

За Териториалните планове за справедлив преход във въглищните райони на страната и парите по Плана за възстановяване и устойчивост/ПВУ/ Tribune.bg разговаря с народния представител от ГЕРБ и бивш заместник-министър на енергетиката Жечо Станков.


Г-н Станков, очаква се утре правителството да разгледа Териториалните планове за справедлив преход/ТПСП/ за районите, в които следва да ограничим въглеродните емисии и да затворим въглищни ТЕЦ-ове, запознати ли сте с тези документи?

Най-големият проблем е, че тези ТПСП са в пълно противоречие с решението на Народното събрание/НС/ за запазване работата на въглищните централи и предоговаряне на ПВУ. Освен това тези планове не са достъпни. Плановете, които бяха качени за обществено обсъждане, се разминават с тези, които ще разглежда МС. Те са били променяни, така че предполагам и Вие не разполагате с тях, както и аз. Вчера с помощта на колегата Красимир Вълчев получихме няколко страници от документите и разбрахме, че плановете, качени на сайта strategy.bg и тези, които Министерският съвет ще обсъжда, нямат нищо общо.

Е, тези ТПСП гарантират едни пари за едни спонсори на ПП по ПВУ?

Освен това те засягат бъдещето на въглищните региони и на много семейства в тях.

100 000 души пряко заети по някои оценки?!

Тези планове засягат енергийната сигурност на страната. Изненадан съм, че се повтаря сценария с ПВУ. Той беше изпратен на ЕК и подписан без обществеността, политиците и медиите да са запознати с параметрите му. Сега това се повтаря с ТПСП. Върви се по същата плоскост. Правителството на Кирил Петков пое ангажименти да се намалят емисиите от въглищните централи с 40%, сега нищо чудно да се поемат ангажименти до 2026г. въглищните централи и мините да се затворят. Така че не се изпълняват решенията на НС и в допълнение се облагодетелстват кръгове от фирми, близки до ПП.

Тенденцията за развитие на електропроизводство от вятър и слънце в Европа, обаче,  е друга – Белгия, например, няма инвеститори за вятърните паркове?!

При кризата с високите цени на електроенергията в Германия изместиха вятърни паркове, защото под тях има въглища и започнаха да копаят въглища.

Държавите вече не могат да субсидират това производство!

Точно така. В България с милиардите от свръхпроизводството на ТЕЦ-овете държавата успя да подкрепи бизнеса в условията на криза и това се отчита като успех.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати