Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. 1998-1999 г. изборът на Рашков за гл. прокурор – от смущаващ и партийно обвързан до незаконен

Мрежата

1998-1999 г. изборът на Рашков за гл. прокурор – от смущаващ и партийно обвързан до незаконен

1998-1999 г. изборът на Рашков за гл. прокурор – от смущаващ и партийно обвързан до незаконен - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Димитър Стоянов, юрист

На 18 ноември 1998 г. Висшият съдебен съвет избира Бойко Рашков за главен прокурор. На 15 януари 1999 г. президентът Петър Стоянов връща кандидатурата на Бойко Рашков обратно във Висшия съдебен съвет. По думите на президента новият главен прокурор трябва да даде сигурност на хората, да внесе успокоение в обществото и не трябва да бъде политически и партийно обвързан. Той трябва да бъде професионалист и да има чиста репутация. Съдейки по върнатата кандидатура това явно са качества, които Рашков не притежава.

Според депутата от СДС Петър Рафаилов изборът на Бойко Рашков е прибързан и незаконен. ВСС не са се съобразили с изискванията на действащия съдебен закон. Не е била налице нито една от петте законови предпоставки да бъде проведен избор. Изборът на Висшия съдебен съвет е окачествен като прибързан. Защо са бързали кадровиците да изберат Рашков не е ясно.

Да не се подписва указ за назначаването на Бойко Рашков призовава и Светослав Лучников. Според него при избора на Рашков Висшият съдебен съвет е нарушил закона.

Отказах назначаването на Бойко Рашков за главен прокурор заради смущаващия му избор“, казва в свое интервю от 29 януари 1999 г. и президентът Стоянов. Изборът на главния прокурор, по думите на Петър Стоянов, трябва да се извърши „спокойно, задълбочено и с отговорност за съдебната власт, към която има толкова много очаквания“. Нещо, което отсъства при процедурата по избор на Бойко Рашков.

ФейсбукФейсбук


Коментари (12)

иво Б О Й К О - П Р Е З И Д Е Н Т !!!
31.05.2021 19:30 / Отговор
Един примитив Да не са му обещали,че ако овършее хармана , този път ще стане главен прокурор.Добра стръв са му закачили и той се старае яко.
31.05.2021 19:58 / Отговор
attropo Този ПРОСТАК е опасен за държавата.Погледът му е като на болен сайдероф.Но още по-опасни за България са тези зад него!
31.05.2021 20:40 / Отговор
от Клек шопчето на Раковска Да, перхидролец нумбер две, отвсекъде е.
01.06.2021 15:34
корпорация Божкови Фигурант Румен Божков, Бойко Рашков-Божков, Спецов Божков
31.05.2021 21:20 / Отговор
ПодслушкоКовер А шибания Тараторчо Божков още ли е жив? Гледам, че не пише нищо за да не го разберем, какво ни мисли. Даа, сигурно е при Дионисий и на някое скътано кюшенце си обменят флашка и килимявка за по фуражка.
01.06.2021 15:47
само инфо Пред БНР Цвета Маркова, бивш председател на ДКСИ заяви, че допуск до класифицирана информация може да е отнет заради неподходящи контакти, медикаментозна зависимост, несъответствие на доходите или хазартни зависимости. Не очаквайте да получим конкретна информация защо Бойко Рашков няма достъп до секретна информация", каза още тя.
Кое от четирите е при Рашков? Ами ако са две? Ами три? Ами и четирите?
31.05.2021 22:00 / Отговор
КОСМИЧЕСКАТА РАЗЛИКА...... МЕЖДУ ДВАМА ПРЕЗИДЕНТИ... .
ПЕТЪР СТОЯНОВ СПАСЯВА ЖИВОТА НА СТОТИЦИ БЪЛГАРИ, КАТО НЕ Е ОДОБРИЛ Б. РАШКОВ ЗА ГЛ. ПРОКУРОР....
РУМЕН РАДЕВ....ИСКА ДА ОТНЕМЕ ЖИВОТА НА СТОТИЦИ БЪЛГАРИ, КОИТО СА ПРОТИВНИЦИ НА ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ.....
31.05.2021 22:23
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати