Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „24 часа“: Бивол и Фрогнюз готвят манджата „къща в Барселона“ вече 5 г., сега БОЕЦ и руснаци слагат солта

Мрежата

„24 часа“: Бивол и Фрогнюз готвят манджата „къща в Барселона“ вече 5 г., сега БОЕЦ и руснаци слагат солта

Снимка:

Източник: „24 часа“

През март м.г. финансираното от банкера-беглец Цветан Василев сдружение БОЕЦ подало сигнал на прокуратурата в Барселона

"В Банкя показват една къща, която мисля, че е на Емо Кюлев и пишат, че е моя. В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев и казват, че е моя. Тя си има нотариален акт, има си всичко", казва премиерът

Манджата "къщата на Бойко Борисов в Барселона" се джурка вече пет години. Щом историята затихне, я подхваща някой друг. Силно активни по темата са "Биволъ" и сайтът Фрогнюз, свързан с банкера-беглец Цветан Василев. А също и финансирани от него антиправителствени формации като БОЕЦ. Скандалът се претопли от "свързваното с руските тайни служби барселонско издание "Периодико" и това принуди премиера да се върне към тази история.

Според "Периодико" полицията на Каталуния и Прокуратурата за борба с корупцията разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с "международна схема за пране на пари", чиято крайна цел е била Барселона.  Заглавието на текста е  "Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България".

Авторите разказват, че в полицейските документи, които са видели, като лице, възползвало се от прането на пари, е посочена Борислава Йовчева. Тя е описана като "бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно."

За Йовчева и къщата в Барселона бе споменато за първи път в записите "Яневагейт" през 2015 г. от бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. По-късно тогавашният депутат от БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата сигнали, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов. В единия от сигналите се говори, че  бизнесменът Иван Саздов изпратил 1.7 млн. евро по сметка на фирма представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща. Елена Йончева забрави темата като отиде евродепутат в Брюксел.

И сега "скандалът" се претопля от каталунското издание "Периодико".  В статията се казва, че проверката е предизвикана от сигнал от България от организация, наречена Гражданско движене "Обединена България" (MC BUUP - Movimiento Civil Bulgaria Unida). В действителност става дума за Гражданско сдружение БОЕЦ ("България Обединена с Една Цел) и това се разбира от друга статия от днешния брой, в която "Пеиодико" разговаря с лидера Георги Георгиев. БОЕЦ, както е широко известно у нас, са щурмовите отряди на Цветан Василев.

Та те били дали документи в каталунската полицията на 20 март миналата година и в тях се твърдяло, че Йовчева и семейството ѝ живеят в луксозна вила и тя има връзка с българския премиер.

Нямам нито къща, нито някакъв бизнес в Испания. Казвал съм го сто пъти досега, казвам го отново. Не знам защо се замесва името ми. По този начин премиерът Бойко Борисов коментира публикацията днес.

В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев (Александър Чаушев, бивш служител на Лукойл, самият той каза, че къщата е негова по българските телевизии - б.а.) и казват, че е моя. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ на 20 май 2019 г., коментирайки призива на Елена Йончева към главния прокурор Сотир Цацаров да разследва къщата на ул. "Францеск Рибалта" №8 в Барселона, която според нея е свързана с премиера.

„В Банкя показват една къща, която мисля, че е на Емо Кюлев и пишат, че е моя. В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев и казват, че е моя. Тя си има нотариален акт, има си всичко. Това го правят години наред. Аз нищо не мога да направя“, коментира Борисов.

Той изясни и отношенията с братовчедите си, за които се твърди, че формално притежават имота.

По темата за къщата в Барселона Борисов говори още през 2018 г. година пред Сашо Диков и коментира по следния начин: "Ако намерят къщата в Барселона – да я вземат".

Защо се намеси "Ел Периодико". Оказва се, че изданието е свързвано с руските тайни служби и подривната им дейност в Каталуния.

“Ел Периодико” е най-голямото каталунско издание, което откровено подържа сепаратистката политика и опитите за откъсване на Каталуния от Испания - дейност, подкрепяна активно руските тайни служби. През 2017 г. се разбра, че испанските следствени органи разследват евентуална намеса на руските тайни служби в политическите трусове в Каталуния с цел дестабилизация на Испания и на целия Европейски съюз.

Тогава просепаратистките лидери на Каталуния проведоха незаконен референдум за независимост и впоследствие приеха декларация, с която едностранно беше обявена независимостта на автономната област.

Испанският всекидневник “Ел Мундо“ съобщи тогава, че руските шпиони със съдействието на руски хакери са съдействали да се избегне затварянето на редица просепаратистки сайтове по време на референдума. Не се изключваше и връзката им с лидери на сепаратистки каталунски партии.

Бившето каталунско правителство, което прие декларацията за независимост, е потърсило директна подкрепа от руския президент Владимир Путин, обявиха тогава испанските медии.

"Преди година същите неща (за къщата и манекенката) ги говореха децата на разузнавачите от ГРУ и хващам бас за няколко рубли, че и този път атаката идва от Изток. Знам кои са поръчителите, знам кои са и изпълнителите, знам и връзката в това на моя съсед по месторабота!" Това пък каза днес Бойко Борисов в отговор на въпроси на журналисти за публикацията в "Периодико".

Собственикът на изданието също е много интересен.

Франсиско Хавиер Мол де Мигел е силно неизвестен. Той е собственик на Prensa Iberica (EPI), която от е втората най-голяма група вестници в Испания. А в Каталуния изданията му нямат конкуренция. Дори купува конкуренти, само за да ги закрие. Казват, че е безмилостен в печеленето на пари от всякакви източници, че е свързан с някаква "арабска столица".

Баща му е военен от Майорка, който е бил известен с шпионаж и саботаж в полза на фашистите. Мол забогатява 28-годишен, за дават се доста въпроси за произхода на средствата му. Семейството на съпругата му - Сарасола, също не е кое да е. Свързват го дори с колумбийския наркокартел „Меделин " и  трафик на оръжие... Появява се и в мащабното международно журналистическо разследване "Панама пейпърс". Аранзазу Сарасола е съдружник на Хавиер Мол в EPI.

Двамата са обвинявани и в чести "политически покупки".  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив