Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „24 часа“: В събота и неделя идват убийствени вълни за „Вера Су“

Мрежата

„24 часа“: В събота и неделя идват убийствени вълни за „Вера Су“

Снимка:

Убийствено време се задава за кораба „Вера Су“, който заседна на 20 септември край бреговете на Камен бряг. Докато досега метеорологията беше благосклонна към плавателния съд, в следващите дни се очакват промяна в посоката на вятъра и високи вълни, съобщава „24 часа“.

24 часа24 часа

До 2,30 метра ще достигне височината на вълните в събота, вятърът пък ще духа от изток със скорост до 10 метра в секунда, или 36 километра в час. Поривите му пък ще достигат до 54 километра в час. Интересното, което показва виртуалната метеорологична прогноза, е, че досега вятърът духаше от североизток и биеше в кърмата на кораба. Обръщайки се обаче, вълните ще го удрят странично. Именно това може да бъде фатално за целостта на плавателния съд.

Стигне ли се до такава развръзка, хидробиолози прогнозират смърт на цялата екосистема в периметър от 5-7 километра в района на Яйлата и възстановяване в продължение на 30, а може и до 50 години. Причината е, че на кораба има около 3000 тона карбамид. Азотният тор много бързо се превръща в амоняк. Както по-рано стана ясно от други публикации на изданието, амонякът е много силна отрова за водните организми и блокира дихателните пътища на рибите. Според специалистите азотният тор догодина ще доведе до небивал цъфтеж на планктонните водорасли. Това ще намали фатално кислорода за морските обитатели в нашите крайбрежни води.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема