Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. 9.10.2004, „Капитал“ отразява ареста на Михайлов: Източването на данък е свързано с контрабандата

Мрежата

9.10.2004, „Капитал“ отразява ареста на Михайлов: Източването на данък е свързано с контрабандата

9.10.2004, Капитал отразява ареста на Михайлов: Източването на данък е свързано с контрабандата - Tribune.bg
Снимка:

Сред арестуваните бяха и двама високопоставени данъчни инспектори“, съобщава през 2004 г. в. „Капитал“. Казусът е отново актуален 17 години по-късно, защото един от тогавашните арестанти в момента беше назначен от служебното правителство да управлява Държавен фонд „Земеделие“.

Шефът на данъчно подразделение „Витоша“ Марио Камишев беше освободен, а в ареста остана шефът на отдел „Ревизии“ в данъчна служба „Овча купел“ в столицата Борис Михайлов. Според прокуратурата двамата са подпомагали 34-годишния Пламен Калчев и 29-годишния Ивайло Колев при източването на ДДС от бюджета. Петият задържан беше съпругата на Калчев. Прокуратурата обвини петимата в измама в особено големи размери. Според прокурор Калина Серафимова, която поиска мярка „задържане под стража“ на арестуваните, засега документираните щети са за над три милиона лева. Полицаите от НСБОП са конфискували купища документи, фактури и договори при претърсванията, които са приложени към следствието. ... Нелегалният офис е бил оборудван с компютри, факс машини, регистрирани в данъчното касови апарати, десетки печати, над 40 класьора с данъчни досиета. По документи фирмите са си действали като истински, просто не са имали никаква дейност, а тя се е извършвала фиктивно. Групата намирала хора, на чиито имена регистрирала фирмите, през които с фалшиви фактури прехвърляли средства по документи, след което изтегляли ДДС-то. ... След като няколко пъти е била употребена, фирмата се прехвърляла на роми или други лица с нисък социален статус, от които при съдебно дирене държавата няма какво да вземе“, обяснява схемата „Капитал“.

Развоят – 4 години по-късно е повдигнато обвинение, а в крайна сметка съдът решава, че Михайлов е невинен. Той дори осъжда държавното обвинение, че е бил арестуван. На 10 юни 2021 дори, напълно реабилитиран е назначен за шеф на един от най-важните държавни фондове. Пред медиите обяснява, че причината за ареста му е било желанието му да намали корупцията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати