Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Афера“: Радев кове новата си партия, докато БСП му правят услуга с мандата

Мрежата

„Афера“: Радев кове новата си партия, докато БСП му правят услуга с мандата

Снимка:

Във Варна президентът залагал на изгонен от Нинова арестуван за корупция, твърди медията

Докато БСП „тупат топката“ с третия мандат и печелят време на Румен Радев да си организира преизбирането, той се готви да завземе „лявото“ в страната със собствена партия, чиито основи негови хора по места вече забиват. Това твърди сайтът „Афера“.

Във Варна и Варненско основите на радевата партия налива скандалната фигура от полицейско-политическия-арестантски контингент Иван Иванов – Пилето. В последните дни роденият в село Драгоево политик Иван Иванов с прякора Пилето е организирал сбирки в Суворово и в село Чернево, на които се е легитимирал официално като човекът, на който Радев е възложил изграждането на структурите на новата президентска партия.

Неофициално Иванов бил лансиран пред президента от Кирил Добрев и съветника на Радев Николай Копринков. Филолог по образование, варненската публика се запозна с „Пилето“ доста скандално още през 2008 година. Тогава Иванов беше началник на група “Противодействие на престъпността” в граничния полицейски участък във Варна. В това си качество беше арестуван за подкуп в размер на 400 лв., който е взел, за да не направи проверка на 6 контейнера с ядки на пристанище ”Варна-Запад”. Заради това и съмнения за прикриване на трафика и на друга контрабандна стока през пристанище Варна, Иванов беше наказателно командирован за една година, заради което е бил преместен (вместо уволнен) за срок от една година в РГУ – Елхово.

Запознати с митничарските години на Иванов твърдят, че прякора си – Пилето, е получил заради злоупотреба със служебното си положение в полза на канал за нередовен внос на пилешки бутчета… Партията на Радев пък е поредният политически проект, в който Иван Иванов търси пристан и възможност за кариера. На Варненската политическа сцена звездата му изгря през 2015 г. Тогава той влезе в Общинския съвет през коалиция “Варна”, като неофициално се заговори, че Иванов е личният общински съветник на варненския бизнесмен Даниел Славов – Дънката.

Коалиция “Варна” се разпадна бързо и Иванов остана независим съветник.

Две години след това Иван Иванов се оказа на 22 място в депутатската листа на БСП – като коалиционен партньор от “Екогласност”. От тази позиция той парашутира в 44-ия парламент с внушителните 4394 преференции и избута от депутатската банка не кой да е, а градския председател на БСП Борислав Гуцанов.

Гуцанов обаче не закъсня с ответния удар и успя да изчегърта Иван Иванов от БСП. Повод му даде участие на Иванов в скандал, приключил с побой над председателя на БСП – Долни чифлик Валентин Вълчев.  Тогава варненските е социалисти избухнаха в писмо до Нинова, в което разказаха и за други прегрешения на Пилето. Според тях на парламентарните избори през 2017 година Иван Иванов оказвал натиск на партийни структури да гласуват за него, където трябвало – плащал по 50 лева на ръка.

Светкавичната реакция на Нинова беше изключването на Иванов от партията.

Още повече, че до нея стигнаха и слуховете, че Иванов твърдо работи срещу нея и в полза на Кирил Добрев, който активно цепил БСП и сега е сред двигателите на новия президентски партиен проект.

Андрей Червенков, „Афера“  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още