Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Антимафиоти проверяват хакнала ли е фейсбук страница червената кандидат-кметица на Септември

Мрежата

Антимафиоти проверяват хакнала ли е фейсбук страница червената кандидат-кметица на Септември

Сигналът е подаден от сегашната директорка, след като на страницата на гимназията се появила агитация за Петя Цанкова

Антимафиоти от ГДБОП и полицията в Септември проверяват как на фейсбук страницата на средно училище “Христо Ботев” в града се е появила агитация за червената кандидатка за кмет Петя Цанкова. Проверява се не само незаконна предизборна агитация, но и дали е извършето компютърно престъпление, обясниха пред “24 часа” източници от ГДБОП.

Сигнал за провокацията до органите на реда е бил подаден от директорката на училището Галя Дишкова, съобщи тя пред вестника.

Цанкова е учителка и допреди 6 години е преподавала именно в това училище в Септември, а в момента работи в езиковата гимназия “Бертолт Брехт” в Пазарджик.

На 30 септември, късно вечерта, на страницата на СОУ “Христо Ботев” в социалната мрежа е споделена публикация от фейсбук профила на кандидатката за кмет

на община Септември от БСП и областен лидер на социалистите Петя Цанкова. Става дума за интервю пред частно радио на зам.-председателя на БСП Кирил Добрев, в което се говори и за община Септември, поради което Петя Цанкова го качва на своята фейсбук страница.

В статуса си тя дори благодари на Добрев, че я е подмладил. От профила на кандидатката обаче информацията е взета и споделена на страницата на училището, където остава около 20 минути. Веднага след като училището установило злоупотребата, публикацията е премахната.

“Научих за публикацията на страницата на училището на следващия ден и незабавно уведомих полицията в Септември и ГДБОП. Аз нямам достъп до администраторския панел на страницата, такъв са имали предишни директори.

Само един човек в училището има достъп до администраторския панел

Той заяви, че нищо не е качвал и нищо не знае.

Това вероятно е провокация, която уронва доброто име на училището и не знам от кой и защо е направена. Надявам се компетентните органи да си свършат работата и да открият провокатора”, обясни директорката.

В неведение от станалото е и кандидатката за кмет на Септември Петя Цанкова, която смята, че споделената на страницата на училището публикация от нейния фейсбук профил е провокация срещу нея.

“Аз не мога да нося отговорност, ако някой сподели моя публикация на друг профил, без аз нищо да знам”, категорична е Цанкова.

Тя смята, че е абсурдно да се помисли дори, че може да направи подобно нещо. Цанкова е учителка и преподава в езиковата гимназия в Пазарджик. Била е преподавател в СОУ “Христо Ботев” в Септември преди 6 години и отдавна няма нищо общо с това учебно заведение.

Говорителят на полицията Мирослав Стоянов информира, че полицията в Септември работи по случая и събраните материали ще бъдат предадени на Общинската избирателна комисия в Септември по компетентност.

До момента в ОИК - Септември няма подадена жалба по случая, съобщи за “24часа” председателят на комисията Мануел Манчев.

Партиите пратиха над 90 жалби и сигнали в ЦИК от началото на септември

Над 90 са жалбите и сигналите, които са постъпили в Централната избирателна комисия относно местните избори на 27 октомври. Част от тях касаят регистрацията на партии, коалиции и независими кандидати от ОИК, а други - заличаване на регистрация на кандидати за общински съветници и кметове.

Така например след обжалване на отказа на ОИК - София, да регистрира кандидати на “Християндемократическа партия на България”, сред които за кмет на София - бившата кметица на район “Младост” Десислава Иванчева, заради подадени след крайния срок документи те все пак бяха регистрирани след решение на ЦИК. Оказа се, че представители на партията били влезли в сградата, в която се помещава ОИК - София, 10 минути преди изтичането на срока.

В столичната общинска избирателна комисия са постъпили 17 жалби и сигнали. От началото на предизборната кампания, която стартира преди десетина дни, има и сигнали за поставени плакати на нерегламентирани места.

Сред жалбите, които обаче останаха без последствия дори след произнасяне на съда, е на друг от кандидатите за кмет на София - Мая Манолова.

Тя подаде жалба срещу “Труд” заради материал, за който твърди, че съдържа обидни и клеветнически твърдения. Но бе отхвърлена като неоснователна от магистратите.

В съда все още е решение на ЦИК, с което определя за първи път в София да има три приемателни пункта, в които членовете на секционните избирателни комисии да носят бюлетините и да отчитат вота.

Глоба от 2000 до 5000 лв. пък комисията ще наложи на лидера на “Атака” Волен Сидеров заради поведението му по време на предаването “Референдум” на БНТ преди няколко дни. Комисията бе сезирана по случая от СЕМ и БНТ. ЦИК остави без разглеждане жалбата на шефа на предизборния щаб на “Атака” Десислав Чуколов срещу БНТ. Става дума за писмо от генералния директор на БНТ, в което се иска партията да посочи участник, различен от Волен Сидеров, за участие в предаването “Панорама” миналия петък.

В сигнала на “Атака” се твърди, че съгласно споразумението за отразяване на предизборната кампания БНТ трябва да осигури равнопоставено отразяване на проявите на всеки кандидат, затова партията трябвало да бъде представена в “Панорама” от кандидата си за кмет на столицата - Волен Сидеров.

Според ЦИК обаче искането е неоснователно, защото БНТ има право да извършва преценка и да отказва излъчването на форми за отразяване на кампанията по съображения относно законността и моралността на съдържанието им. Още в събота Сидеров заяви пред “24 часа”, че в неделя ще отиде на заседанието на ЦИК, за да поиска обяснение от членовете на комисията. То обаче беше променено и вместо в ранния следобед се проведе по обяд.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още