Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. България 2033. „Демократична България“ завършват третия си мандат. Как изглежда животът?

Мрежата

България 2033. „Демократична България“ завършват третия си мандат. Как изглежда животът?

Художествен текст от Фейсбук

Автор: Стан Додов

България 2033. „Демократична България“ завършват третия си мандат. Как изглежда животът?

Повечето структури на изпълнителната власт са се саморазпуснали, понеже са изпълнили мисиите си и вече не са необходими. Разните агенции и комисии са вече отдавна само приложения за смартфон. Някога раздутата администрация е максимално оптимизирана и от министерствата останали са само МВР, МП и МФ с общ състав от 27 души, които работят хоумофис.

България е станала световна столица на биткойна, понеже подлезите на метрото са игровизирани да копаят при всяко стъпване на стъпалата. Всички технологични гиганти са основали свои колцентрове в София, където са трудоустроени някогашните клошари от подлезите.

Останалото БВП на страната се генерира от предприемачи. Хората окончателно са се отучили да гледат на демокрацията като на хранилка за готованци и са станали до един предприемачи през целия живот. До първата си година децата преминават интензивни курсове по софт и диджитал скилс, с което изграждат необходимите компетентности да сформират кооперативи за собственото си самоотглеждане в рамките на следващите три години от живота си. На четири годишна възраст всеки влиза в най-близкото училище, създадено и управлявано от различни местни корпорации и клонове на международни корпорации. Най-слабите зрелостници директно заемат местата си на най-близката поточна линия, по-добрите влизат в СофтУни, а най-добрите се вливат в стартъп екосистемата, след което никой повече не ги вижда. Отпадналите от надпреварата дотук, независимо от причините, се зачисляват към социални предприятия, където да произвеждат все някаква стойност – банички, мартеници, в зависимост от местното търсене.

Децентрализацията на управлението и семейството-в-центъра са достигнали върховата си точка, в резултат на което българското общество най-накрая живее на кланов принцип. Всички права на хората се гарантират от съответния им патриарх, а той на свой ред е отговорен само пред Съюза на съдиите. Животът е устроен в еко-селища от кирпич.

Сребърната икономика работи на пълни обороти. Всеки се стреми да работи поне до 75-годишна възраст, а след това гледа да претърпи поне един инцидент седмично, за да гарантира приходи за болници и 112/Гражданска защита. Отпадналите от надпреварата дотук, независимо от причините, се зачисляват към социални предприятия, където да произвеждат все някаква стойност, най-вече в градини и по затваряне на компоти, туршия и варене на ракия и вино. Продукцията се праща в еко-селищата с кошници, изплетени от деца с увреждания.

ЛГБТИ+ хората (поне тия, които са се разкрили и не ги бият всеки ден) са основали своя автономна република в задния двор на Уолтопия, но все още не са се отказали да вярват, че от „Демократична България“ някога ще представляват интересите им.

Дезинформацията и фалшивите новини са вече бегъл спомен и България е първа по свобода на словото. „Капитал“ е официален правителствен орган, който факт-чеква всеки туит. Медии няма, само инфлуенсъри – предприемачи, неуспели да пробият с идеите си.

Природата е защитена за вечни времена, понеже всички природни паркове, както и цялото Черноморие, са иззети от ръцете на олигархията и са връчени на честни капиталисти.

Луковмарш не се провежда вече шест години, понеже на БНС им е неудобно да минават по Шишман, а Шишман практически е обхванал половин София.  


Етикети ДБ, 2033, утопия

Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още