Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Биков: Месеци преди президентските избори ИТН предлага президентът да назначава на ЦИК!

Мрежата

Биков: Месеци преди президентските избори ИТН предлага президентът да назначава на ЦИК!

Снимка:

От Фейсбук профила на депутата от ГЕРБ Тома Биков

Представете си, че преди 5 месеца ПГ на ГЕРБ беше предложила промени в Изборния кодекс, според които на правителството се дават правомощия да назначава членовете на ЦИК. Убеден съм, че това щеше да предизвика мощна политическа буря. И тази буря щеше да бъде основателна. Защото подозренията, че ГЕРБ иска да си назначи своя изборна администрация точно преди изборите щяха да са напълно основателни.

А сега към реалността днес. Пет месеца преди президентските избори, партията на Станислав Трифонов предлага промени в Изборния кодекс, според които президентът трябва да назначава членовете на ЦИК!

Партията на Трифонов предлага: Радев да назначава ЦИК

До момента членовете на ЦИК се излъчват на квотен принцип от парламентарно представените партии. Целта е партиите да се наблюдават и контролират една друга по време на изборите. Точно тази конструкция е в основата на сравнително нормалното протичане на изборите през последните 30 години.

Станислав Трифонов, очевидно с помощта на президента, иска да разруши тази конструкция. Това поставя под риск, както легитимността на президентските избори, така и демократичния процес в България. Тези промени ще поставят ЦИК под контрола единствено на президента.

ГЕРБ разбира се няма да подкрепим тези промени. Въпросът ми обаче е към останалите партии, които заедно с партията на Трифонов, в този парламент оформиха мнозинство - Демократична България, БСП, ДПС и Изправи се мутри вън - ще подкрепите ли тези промени? Каква е позицията ви по тях и ако ги подкрепите, как ще обясните своята подкрепа?

Надявам се Венецианската комисия, ОССЕ и европейските институции, които имат отношение към утвърждаването на демократичните принципи да реагират незабавно. Защото тази идея е не просто глупава. Тази идея е опасна.

***

Понеже Станислав Трифонов е питал, къде съм бил през последните години по отношение на мажоритарните избори, да му припомня това. Бях депутат от ГЕРБ и участвах във внасянето на мажоритарните избори в парламента. Те не се приеха, защото настоящите му партньори от БСП и ДПС не ги подкрепиха. Сега пак ще ги внесем и ако той ни подкрепи, волята на суверена ще бъде изпълнена.  


Коментари (17)

Karabas Barabas Можете да бъдете повече от сигурни, че съюзниците ни в НАТО и ЕС, както и посланиците им в София гледат много внимателно какво се случва. За специалните служби даже няма и да споменавам под каква лупа ни гледат. Всички са наясно, че „веригата се къса там, където е най-слабото звено“, а в момента ние сме най-слабото звено и в двата съюза. Ето защо първо ще ни спрат достъпа до класифицирана информация, а след това и фондовете, заради които беше целият този цирк – от алчност как да се заграбят. Е, за заграбване няма да има нищо друго, освен бюджета и каквото може от други фондове и държавни предприятия. Да, а през това време народът ще чете вестници и ще се радва на тези, които го ограбват, така ли? На тези, които няма да „подкупват“ народа с пенсии? Така де, откъде-накъде да го подкупват? Нали не идват нови избори? И какви са тези глезотии с ваксините? Нали няма вирус? Искам да видя как пак ще се горят маски пред министерството! Ликуй, народе и си приготви вазелина!
17.04.2021 13:07 / Отговор
Де да беше само мажоритарния лъжец Слави. "Как Христо Иванов иска да върне Живковата конституция" Ако не точно байтошовата конституция, Бойкикиев иска да върне времената на президента Гоце, който посочи Борис Велчев за главпрок, а Лазар Груев за ВКС... Подробности са, че Борис Велчев беше съакционер с Огнян Донев в Статус инвест и че наследникът на Статус, СКАЙ, сега се оглавява от Владислав Панев, който пък е съпредседател в коалицията на Бойкикиев...
17.04.2021 13:31
Лъжците Корни, Слави и Христо общо искат гласуване по пощата, което отваря пътя примерно на Черепа да гласува поне по хиляда пъти за Румен Решетников. Почти три процента ще дойдат само от него.

Гласуване по пощата, искано от БСП, ИТН и ДБ отваря широко портата за фалшифициране и подмяна на вота на гражданите.
17.04.2021 13:36
СТАТУКВОТО СЕ ОБЕДИНИ..... ДС+БСП+ДПС+ДБ+ИТН+ИСМВ=..... С Т А Т У К В О.. SINCE 1944...... .
КОМАНДИР НА СТАТУКВОТО :.... ПИЛОТЪТ-АС ОТ НАТО..... РУМЕН РАДЕВ......!!! -
......... ОХ... ОХ... ОХ.......
17.04.2021 18:14
Българин АМИ ТОВА Е ДИКТАТУРА!
НО ВИЕ УЧУДЕН ЛИ СТЕ??!.АЗ НЕ ЧАЛГАРА НАРКОМАН МАФИОТ КОМУНИСТ ТЪПАНАР ,ДОЛЕН ЛЪЖЕЦ,РАСИСТ ДРУГО НЯМА ДА ИЗМИСЛИ! СЪС НЕГОВАТА ГЛУТНИЦА ВЪЛЦИ!
ЦЕЛТА Е ДИКТАТУРА КАТО ВЪВ БЕЛАРУС !
ЧЕСТИТО БЪЛГАРИЯ!
17.04.2021 13:07 / Отговор
Диктатура е! "Това са неуки, невъзпитани хора, те могат само да ругаят и да псуват. Държат се като агитка на футболен мач. Никакъв разговор нямаше, камо ли за бъдещето вчера. Всичко е обърнато към това да режем ръце, крайници, бесилки, ще ви изчегъртаме, това е Русия 1917 г. Сега с очите си виждам каква е била мечтата на Ленин - власт на работниците и селяните. Сега в НС имаме власт на работниците и селяните. Имаме власт на лъжците. Много от тях безумно лъжат". /Юлий Москов/

Като че ли не може да се каже по-добре.
17.04.2021 13:27
Всичко е ясно! Това е сделката с ДъБъ и сие - подкрепа за ЦИК на пРезидента срещу оттегляне на проекта за мажоритарни избори. По волята на Радев, който не вярва в любовта на народа и се стреми да си осигури служебна побда.
17.04.2021 13:24 / Отговор
А къде отиде тайната на вота? АКО ТАКА ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИТЕ , НАИСТИНА ЩЕ МАХНАТ ГЕРБ, НЕ ЗАЩОТО ХОРАТА НЯМА ДА ГЛАСУВАТ , А ЗАЩОТО НЯМА ДА СЕ ЗАЧЕТАТ ГЛАСОВЕТЕ ИМ!
17.04.2021 14:23 / Отговор
Биков прочети Конституцията, за да стане това, трябва да се увеличат пълномощията му, на който и да е президент, и това е чрез промяна в конституцията. А иначе си мисля, че административния съд трябва да назначава ЦИК.
17.04.2021 14:44 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още