Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Bird: Сътрудник на Гунчева с офшорки и дългове към НАП за милиони (СНИМКИ)

Мрежата

Bird: Сътрудник на Гунчева с офшорки и дългове към НАП за милиони (СНИМКИ)

Bird: Сътрудник на Гунчева с офшорки и дългове към НАП за милиони (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:

Депутатката Елена Гунчева от „Възраждане“ получава ценни съвети в сферата на „финанси, икономика и европейски фондове“ от Стефан Бъчваров, който е назначен за неин нещатен парламентарен сътрудник. Бъчваров е свързан с офшорка на Сейшелите и с 24 фирми, от които 5 имат над 1,6 млн. лв. задължения към НАП. Бъчваров преди време е бил активист на БСП.

Гунчева описва пред „24 часа” отношенията им така: „Познаваме се от много години, ползвала съм го като консултант по търговски дела като адвокат и знам, че мога да му имам доверие“. Депутатката нашумя след назначаването на доц. Атанас Мангъров за сътрудник по медицина, след като се разбра, че прокуратурата го проверява за всяване на паника сред населението.

Стефан Бъчваров е управител на 5 фирми със задължения към НАП в големи размери: ПУРА ВИДА 13 ЕООД с 594 хил. лв., ЗЕРО ГРУП ООД с 541 хил. лв., АЛЕСТРА ЕООД с 262 хил. лв., ВИНАРСКА ТЪРГОВСКА КОМПАНИЯ ЕООД с 172 хил. лв., и КУКИ ЕООД  72 хил. лв. В две от тях Бъчваров е едноличен собственик чрез друга негова фирма – Агенция Сити Консултинг ЕООД, пише bird.bg.

Общите задължения към НАП на фирмите управлявани от нещатния сътрудник в парламента са над 1 милион и 640 хиляди лв. Данните се засичат благодарение на информационната система на БРРД, която обединява различни публични регистри за проследяване на активите на властимащи и оперативно интересни лица.

В архива на НАП за съобщения до данъчни длъжници по чл.32 от ДОПК, има десетки съобщения до Бъчваров. Последното е с дата 18.10.2021 г.

Стефан Бъчваров е управител и на фирми с чуждестранно участие, които не са декларирали действителни собственици, както изисква Закона за мерките срещу изпирането на пари. Сейшелската офшорка МАЛТА ФИНАНС ХОЛДИНГ ЛТД е едноличен собственик на българските МАЛТА КОНСУЛТИНГ ЕООД и МАЛТА РИЪЛ ЕСТЕЙТ ЕООД, и двете регистрирани през 2011 год. Обстоятелствата трябваше да бъдат декларирани до 31 май 2019 г. пред Агенция по вписванията, но това не е направено. И други фирми от 24-те свързани с Бъчваров, в които притежаваните от офшорката две дружества участват като едноличен собственик или като съдружници, също са били длъжни по закон да декларират действителни собственици, но и това не е направено.

От подадените в Търговски регистър документи се вижда, че МАЛТА ФИНАНС ХОЛДИНГ ЛТД е регистрирана през Март 2011 год. с капитал 1 милион долара, а директор е Синтия Джули Алсиндор, с адрес в Мае, Сейшели. Името на директорката може да бъде открито в още множество офшорни фирми в базата данни на Международният консорциум на разследващите журналисти ICIJ.

birdbird

birdbird

birdbird

birdbird


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати