Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Да се проумее, че Радев не иска БСП във властта. БСП е пречка за неговите амбиции

Мрежата

Да се проумее, че Радев не иска БСП във властта. БСП е пречка за неговите амбиции

Снимка:

От Фейсбук профила на журналиста Недялко Недялков

Налага се да разсеем някои заблуди.

Ако Борисов и ГЕРБ загубят, на власт няма да дойде БСП.

На власт идва Румен Радев.

А това е най-опасното.

Парламентарните избори на пролет може и да не излъчат правителство. Според прогнозите ГЕРБ продължава да е най-голямата партия, но дали това ще е достатъчно за мнозинство?

Единственият възможен коалиционен партньор на Борисов са Обединени Патриоти. Съмнително е обаче, че общите им гласове ще са достатъчни за съставяне на кабинет.

Какво следва?

Мандатът отива при втората партия – вероятно БСП. Какви са нейните възможности? Коалиция с ДПС, нищо повече. Слави Трифонов и Демократична България вече обявиха, че няма да се съюзяват с комунистите. Следователно червен кабинет, подкрепен от Сараите, също е утопия. Математически цифрите няма да са достатъчни.

Въртележката ще поднесе мандата формално и на Слави Трифонов, и на Христо Иванов, и на Патриотите. Резултатът ще е същият – няма да има избрано правителство.

По Конституция след провала на парламентарно представените сили президентът насрочва нови избори. И тъй като през годината предстои още един вот – президентският през октомври, парламентарните избори ще бъдат насрочени заедно с тези за държавен глава. Ще гласуваме „две в едно“ наесен.

В този период – от април до октомври, ще управлява служебен кабинет, назначен от Румен Радев.

А това означава реваншизъм, институционални и кадрови чистки, административен произвол, своещина, системен авторитаризъм. Опит за подмяна на демокрацията с едноличен режим.

Ясно е, че вариантът „служебен кабинет“ е последният спасителен влак за Радев, който е в публичен конфликт с БСП и Корнелия Нинова и най-вероятно няма да се ползва с тяхната подкрепа за втори мандат на „Дондуков“ 2. В същото време държавният глава е притиснат от прокурорски проверки - ако остане без имунитет, Гешев ще потропа на вратата му.

Чрез инструментариума на служебния кабинет Радев ще опита да изманипулира изборите в своя полза. Ползвайки апарата на МВР и министър-послушник тип Пламен Узунов.

Целта му е да спечели президентския вот, а на парламентарния да доминират близките до него извънсистемни и популистки формация на Слави Трифонов, Триото и Мая Манолова.

Важно е да се проумее, че Румен Радев не иска БСП във властта. БСП е пречка за неговите амбиции, пречка е и „родителката“ му в политиката Корнелия Нинова.

Радев е типичният Франкенщайн, който няма да се поколебае да унищожи създателите си.

Впрочем Радев е верен единствено на кукловодите в сянка – ГРУ, Кремъл, Решетников. И на ангажимента си към „Грипен“. Отвъд тях този човек няма скрупули, няма морал, няма ангажименти.

Радев тръгва по пътя на диктатурата от путински тип. Правителство на популисти, донимирано от неевропейски партии без история, идеология и класически прототипи, би обслужило идеално имперските му намерения в политиката.

След края на втория си мандат Радев предвижда да изгради авторитарна партия от типа на „Единна Русия“ и да управлява еднолично. Кабинет на Слави Трифонов, черепите и Мая Манолова ще освободи терена, ще дискредитира и дори сегрегира традиционните партии ГЕРБ, СДС, БСП, ДПС, които пропагандно ще бъдат артикулирани в обществото като „крепители на статуквото“ и „мафия“.

С идеята за „твърда ръка“ и „нов морал“ Румен Радев и прокремълският кръг до него ще преориентира външната ни политика от Запад на Изток. Ще суспендира международните ни ангажименти към НАТО и ЕС. Ще реанимира коминтерновската догма за общ фронт срещу капитализма.

Всичко това звучи тезисно, извадено от Оруел, но има реални проекции във времето напред.

Ако не внимаваме, ако не бдим.

Наистина е важно да се проумее, че най-голямото зло, персонификацията на упадъка е евентуално управление на Румен Радев, което да подготви още едни избори в рамките на същата година. Единственото противодействие на този сценарий е да се гласува масово за системни, проевропейски и доказано демократични партии с ясна идеология, програма, устав, членска маса, ръководство, намерения.

Партии, които представят визия на отечеството, а не улични погроми, омраза и фашизоиден терор.

Такива партии са ГЕРБ, СДС, ВМРО, НФСБ, БЗНС.

Чисто формално такива партии са и БСП и ДПС, доколкото все пак принадлежат към европейски семейства.

Такава партия не е мутрочалгарската „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, истинската патерица, скритото оръжие на Румен Радев.

Някой знае ли кой е в ръководството на тази партия? Някой чел ли е програмата ѝ? Някой знае ли отношението ѝ към ЕС и НАТО, към Истанбулската конвенция, към Македония, към еднополовите бракове? А чисто икономически – към плоския данък, към ДДС в отделните сектори на бизнеса, към социалната политика? Как възнамерява да проведе прехода от лева към еврото, с какъв екип финансисти?

Лозунгът „Да махнем Мутрата“ не е достатъчно основание, за да заявиш претенции към управлението на България. Кой идва после – новите „мутри“? Популистите-комплексари с маниакално его Радев и Трифонов?

Последно, но не на последно място, а на първо – да гласуваме масово за демокрацията, за да може да се състави правителство още през пролетта. Иначе влизаме в кремълския сценарий на сенките.  


Коментари (13)

Очакваме с нетърпение "компетентната" злоба на Тартаковер срещу ГЕРБ и "синовната" му обич към Президента. Дерзай, Другарю комундарю!
04.01.2021 14:43 / Отговор
ГРЕШКА НА НЕДЯЛКО.. ЕДИНСТВЕНА ЗАПЛАХА ЗА ЖИВОТА НА БЪЛГАРИТЕ Е БИЛА И Е БСП. ЗАПЛАХА, СЪЩО И ЗА ТЕРИТИРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА БЪЛГАРИЯ....
ЕДНА МУТРА-Р. РАДЕВ, ИЛИ ЕДНА МУТРЕНСКА ГРУПИРОВКА-НЕ МОЖЕ ДА СА ЗАПЛАХА ЗА ДЪРЖАВА ОТ ЕС И НАТО.....
04.01.2021 18:22
кесо Наистина нерадостна и за съжаление напълно вероятна картина на политическите процеси през 2021 е описал Недялко Недялков. Нищо добро не чака България ако се реализира този кошмарен сценарий.
04.01.2021 14:51 / Отговор
Ама този ПИК- льо съвсем се е побъркал. Няма да има Борисов 4 и звездите и планетите според астролози го вещаят. Тази мутра отива на бунището на историята. Баба Меркел си отива, и няма да има поддръжка от Германия. А е всеизвестно, че ГЕРБ е германски провалил се проект. Каквото и да се пъне този мерзавец Нидялко, няма да му се случи. А и звездите за Слави са лоши. Идва трудно, но освобождение от мутрите.
04.01.2021 15:37 / Отговор
хехехе, другарю... Тази година 1 април да не е подранил?!
04.01.2021 15:38
Ха ха, Тези звезди от другия край на дъгата ли ти се привидяха! Що не споменеш поне кои се задават? Поне ги кажи на глас...Мая Костинбродска, Ристю, Танас-гнома, Рада Дълбоката, Фатмакът-Фигурант, ГошиТъпото, Костя Копейкин, Дългият Чалгар ...!
Изпуснах ли някого? Помагай !
04.01.2021 16:33
До Ха ха, Изпусна партията на русофила Малинов, на Черепов; отровното трио явно са към Фигуранта.
04.01.2021 16:44
ДАНЪКОПЛАТЕЦ При слепите хора, се изостря слуха, при глухите зрението, при некомпетентните и простите, желанието да се изказват по всякакви теми.
04.01.2021 17:53
ДАНЪКОПЛАТЕЦ Аз също искам да разбера, кои са алтернативите: Чалгарят, М. Галева, Гнома, Хр. Бойкикиев, Отровното трио, Копейкин и видната приватизаторка К. ИМПЕКСОВА и всички скелети, изскочили от гардеробите? При тази алтернатива, цял свят ще се хване за главата, а в Б-Я ще страдаме и леем крокодилсйи сълзи. БКП/БСП младостта не могат да ви върнат, но бедността със сигурност! Никой не може да ви даде това, което БКП/БСП могат да ви обещаят. Обещанията и популизмът, са техни запазени патенти. Тяхната попара сме събрали. Дано да сме си взели поука от тяхното минало!
04.01.2021 18:16
. . . Аз изпуснах и Крушовишката селянка, ама ми се искаше тези ,които плюят по Борисов да напишат алтернативите, че да се посмеем!
04.01.2021 16:48 / Отговор
Неизвестни млади хора!
04.01.2021 17:43
. . . Колко да са "неизвестни"! И кой да ги посочи, Чалгаря ли ! Той и Радев-Фигурантът беше "неизвестен", беше даже и "независим", пък сега е с табела на челото .."продадено"!
04.01.2021 19:40
ИСТИНАТА ДО АМА ТОЗИ .... Дали поради липса на възпитание, необразованост или неграмотност, но да пишеш обидни квалификации, не е голям терикатлък. Много е лошо, когато човек използва главата си, само като декоративно приложение към зад@ника. С ББ (БОРИСОВ-4) или без него, промяната при теб е безнадеждна и нямаш шанс. Когато изминем неговият път, постигнеш успехите на ББ, сътвориш поне 1 смислено нещо, в интерес на Б-Я и носиш негово те отговорности, ще имаш право да критикуваш статии на доказали се журналисти...
04.01.2021 21:31 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още