Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Да се твърди, че общата картина в България е трагична, са глупости

Мрежата

Да се твърди, че общата картина в България е трагична, са глупости

Снимка:

Димитър Енчев, Фейсбук

Понеже забелязах, че не малко хора са на мнението, че COVID-19 картината в България е драматично различна от това, което може да се заключи на база официалните цифри. Тестваме свръх малко, видиш ли, затова не откриваме стотиците хиляди болни. Нещата вървят на зле…

Затова днес нова графика.

Никоя страна в света в момента не открива всички случаи на Covid-19. Голям брой хора в България са болни, без да са в официалната статистика, може би 5 или 10 пъти повече. Това навсякъде е така. Причините са две:

1.) има голям процент асимтопатични хора, които много трудно могат да се хванат

2.) нито една страна не тества достатъчно. Някои страни се справят по-добре (Южна Корея) от други (Франция, Англия). Ние, както може да се очаква, сме някъде в средата от гледна точна брой тестове на глава от населението. Няма как да се сравняваме с Германия, САЩ и Южна Корея по общ брой направени тестове. На едно ниво сме с някои от съседите (Гърция, Турция, Румъния), доста по-напред от други (Сърбия) и доста назад от световните лидери.

Но този параметър не казва цялата история. Тестовете не се правят на случаен принцип. Ние не сме тествали случайно избрани 16 хил. души, за да гледаме само индекса брой тестове/глава от населението. Тестове се правят основно на contact tracing принцип т.е. търсят се хора, които са имали контакт с доказано болни.

Затова има ОГРОМНО значение колко болни имаш. Ние имаме малко. Затова на единица болен броят ни тестове е много висок. Това ни позволява, въпреки уви малкия капацитет, да правим таргетирано тестване.

Така, нека сега си зададем въпроса - коя от тези две хипотетични държави, everything else being equal, е по-вероятно да има повече реални случаи отколкото официално доказаните:

1. Държава А, която има 100% положителен резултат от всички направени тестове.

2. Държава Б, която има 5% положителен резултат от всички направени тестове.

На хората, които са твърдо убедени, че отговорът е А, сега мога да препоръчам да спрат да четат ( ...и може би да си се върнат към четенето на статия за това как коронавирусът хем не съществува, хем е пуснат от илюминатите и Сорос по 5G мрежата).

Очевидно, ако процентът на положителните тестове от всички изследвани е много висок, това означава, че не се тестват достатъчно хора. Колкото по-висок е процента на позитивни, толкова по-вероятно е да се изпускат огромен брой болни.

Което ни довежда до новата графиката. Тя показва коефициента на доказани случаи спрямо общ брой направени тестове.

Със сигурност има хора в България, които е трябвало да бъдат тествани, а не са. Най-вероятно са много. Както знаем всички, капацитетът ни като държава, администрация, болнична система и всичко останало, е ограничен. Но, както виждаме, България има нисък процент доказани случаи спрямо броя на всички тестове. Което означава, че тук имаме по-ясна картина за ситуацията от много други места.

Тестването е много важно. Колкото повече, толкова по-добре. Трябва възможно най-бързо да си повишим капацитета за тестване. Това може би не е толкова лесно, защото ние не произвеждаме тестове, а всички страни в света в момента купуват толкова, доколкото могат да се доберат. Но агресивната политика на тестване и проследяване на контактите (trace and test) е НАЙ-ДОБРИЯТ начин да се борим срещу COVID-19. А да се твърди, че тестването ни е абсолютно неадекватно, общата картина е трагична и т.н., са пълни глупости от хора, на които не са им ясни основни концепции.

P.S. Данните, които съм използвал за графиката, са публични (от worldometer).  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още