Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Дачков: Кирил и Асен да отнесат пешкира, реши суверенът

Мрежата

Дачков: Кирил и Асен да отнесат пешкира, реши суверенът

Снимка:

От Фейсбук профила на журналиста Явор Дачков

Кирил и Асен да отнесат пешкира, реши суверенът. С какви невъзможни коалиции ще го правят е техен проблем, но положението им на победители никак не е розово. Те са генерали без армия в парламента и им предстои да играят онова, което Слави Трифонов игра през лятото. Сега ситуацията е друга и за тях ще се получи, но не за дълго.

Борисов е ударен нарцистично и спасен политически - късметът му пак проработи, противно на егото му. Този резултат е отрезвяващ и добър за него, защото не го убива, а дали ще стане по-силен, зависи от него. Ако Борисов трябваше да съставя правителство и да управлява в следващите няколко месеца, щеше да е приключен веднъж завинаги. Сега има възможност за пауза и изчаквателна позиция без да е застрашен.

За да оцелее, Корнелия Нинова ще трябва да се закачи за управлението на Кирил и Асен, но след месец-два ще се откачи, когато новото мнозинство пусне Македония и дойдат новогодишните сметки за ток.

Христо Иванов бе убит не от ДПС, а от собствените си учредители, Пеевски изведе ДПС на трето място, а Костадин Костадинов с упорит труд зае патриотичната ниша и само ще расте.

Румен Радев получи шамар, който не го извади от играта, но му показа собствената политическа несъстоятелност - най-ниската избирателна активност от 30 години насам въобще не се вписва в патетичните му приказки за непоносимост към статуквото, а размерите на престъплението, което служебното му правителство извърши с неглижирането на Ковид кризата тепърва ще се разкриват. Радев печели, защото Герджиков се оказа слаб - под нивото на ректор на СУ и професор по хуманитарни науки. При тази ниска избирателна активност гласовете за Радев са малко на фона на протести, първи, уж успешен, мандат и половин годишно управление на служебен кабинет. Той е припознат за част от статуквото, а балотажът ще го напрегне.

По-важното е, че патетичните му речи не впечатлиха българите, които си останаха по домовете. В политически план той получи същия шамар, както и всички останали със съществената разлика, че ще получи втори мандат и ще хаби властта още пет години. Тези избори не промениха нищо съществено от предишните и няма да променят нищо съществено до следващите, които по-всяка вероятност ще бъдат догодина.  


Топ новини

виж още

Актуална тема