Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. ДБ със съмнителни транзакции, опитват ли се да крият дарения за кампанията си?

Мрежата

ДБ със съмнителни транзакции, опитват ли се да крият дарения за кампанията си?

ДБ със съмнителни транзакции, опитват ли се да крият дарения за кампанията си? - Tribune.bg
Снимка:

В личния си Фейсбук Благослав Михайлов разкрива схема за пране на пари по време на предизборната кампания. В поста му се посочва, че една партия от политическия живот на България е получила дарение, което не е била отразена в отчета на Сметната палата. Конкретна партия е получавала сумата от около 196 250 лева в рамките на 7 дни, разбита на траншове по 19 500 лева и 2 големи плащания от 50 000 и 48 750 лева.

„Очевидно идеята е била пълната сума да бъде 100 000 евро и е внесена левовата равностойност. Но защо е внесена в 7 поредни дни? И тези траншове не изглеждат ли малко странни?. И тук не казвам, че парите идват от незаконна дейност, а просто, че поведението навежда на мисълта, че дарителят не е искал тази сума да бъде засечена”, се посочва в поста му.

По информация на Tribune.bg партията, чиито дарения не искат да бъдат засечени е „Демократична България”

Ето и целия пост на Благослав Михайлов

По принцип бях решил да оставя случая, но вчера ми писа един човек, който каза, че работи във финансовата индустрия (преди е работил AML Transaction Monitoring) и затова интересът към партийните финанси отново ми се възбуди. Той ми разказа малко за професията му и, че всъщност при партийното финансиране се забелязват подобни pattern-и като тези в работата му.

Всъщност какво представлява гореспоменатата професия? В банките и другите финансови институции има хора, които следят за съмнителни транзакции. Обичайно има някакви индикации или pattern-и, които ти казват, че една транзакция може да е част от схема за пране на пари. Суми над определена стойност (примерно $10,000 в САЩ ако не се лъжа и 10 000 евро в ЕС) автоматично пращат alert и вече ако транзакцията се приеме за съмнителна, се изпраща сигнал към службите за сигурност. (съжалявам за чуждите думи, но чета това от интернет в момента)

(Ако сте адвокат, който смята да ме съди за клевета, и четете това, искам да знаете, че следващите абзаци са част от криминален разказ, който пиша. Нещо като Озарк по Нетфликс. Всичко е напълно измислено, всяка прилика с действителни лица е напълно случайна.)

"И как всъщност работи прането на пари? Някой има едни огромни количества кеш, които иска да внесе в банковата система и иска да ги накара да изглеждат като резултат от някаква легитимна бизнес дейност. Но за да не бъде засечен, той трябва да разбие сумата на малки части и да я внася регулярно, сякаш би я внасал ако печелеше тези пари от бизнеса си. Това раздробяване се нарича smurfing или structuring.

Добрият смърф е някой, който като му погледнеш извлечението, не можеш да го различиш от просто нормален бизнесмен, който си внася касовите наличности. Но така нареченият "мързелив смърф" е някой, който не влага толкова усърдие и просто разбива сумата на траншове по $9,999 и ги внася Х брой поредни дни. Което е реално лесно за засичане.

В дарителските списъци има една личност, която прави нещо подобно. Няма да казвам коя е, защото вече очаквам да бъда съден. Но тази личност (ще я пазя анонимна засега) внася или превежда (не знам) сумата си от около 196 250 лева в рамките на 7 дни, като я разбива на траншове по 19 500 лева и 2 големи плащания от 50 000 и 48 750 лева. Очевидно идеята е била пълната сума да бъде 100 000 евро и е внесена левовата равностойност. Но защо е внесена в 7 поредни дни? И тези траншове не изглеждат ли малко странни?

Сумата от 19 500 е много странна... В дарителските списъци МАСОВО преобладават кръгли суми. Защо внасяш толкова, вместо да закръглиш на 20 000? В началото си мислех, че просто сумата е преведена в евро и в дарителските списъци е превалутирана. Само че тогава щеше да бъде 19 558 по фиксинга на БНБ. Други суми излизат точно по този начин, докато 19 500 хем е много близо до левовата равностойност на 10 000 евро, хем не е точно. И се замислих, че може би това е сумата, която човек би внесъл ако иска да е ТОЧНО ПОД 10 000 евро, защото откакто сме в банковия съюз, тези прагове вече важат и за нас.

Другият интересен момент е, че тази сума е дарена по време на предизборната кампания (всъщност точно в седмицата преди изборите), но тя не е дарена към кампанията, а към партията директно. Тоест в отчетите към Сметната палата, които излизат след изборите, тази сума не е била отразена. Тя бива отразена много по-късно, когато партията си подава ГФО (до 30-ти юни ако не се лъжа).

Тоест тук имаме личност, която решава да дари 100 000 евро на партия за нейната предизборна кампания, но вместо директно да преведе 100 000 евро, си прави труда да я разбива, да я разпределя, да заобикаля... и не мога да намеря обяснение на това.

И тук не казвам, че парите идват от незаконна дейност, а просто, че поведението навежда на мисълта, че дарителят не е искал тази сума да бъде засечена."

- си каза главният герой, отпушвайки от своята цигара в тъмен офис, разглеждайки дарителските списъци на партиите.

Дано ви е харесал този откъс. Надявам се на високи ревюта в Goodreads.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати