Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Димитър Вучев: Изключително важно е не само какво казваш, а и към кого го адресираш

Мрежата

Димитър Вучев: Изключително важно е не само какво казваш, а и към кого го адресираш

Димитър Вучев: Изключително важно е не само какво казваш, а и към кого го адресираш - Tribune.bg
Снимка:

Димитър Вучев, Фейсбук

Изключително важно е не само какво казваш, а и към кого го адресираш. Ако не се съобразяваш, рискът да не бъдеш разбран е огромен.

Пример от днес - финансовият министър Владислав Горанов употребява в телевизионно интервю класически икономически термин, който обаче не е широкоизвестен и създава риск за разнопосочно разбиране. Непознаващите икономическата материя не са виновни за незнанието си и комуникационният гаф идва от само себе си.

Ето малко обяснение. „Хеликоптерните пари“ е концепция за нетрадиционна парична политика, понякога предлагана като алтернатива на количествените улеснения, когато икономиката е в ликвидна криза.

Въпреки че първоначалният замисъл за хеликоптерните пари е за дискретни плащания от централните банки към физически лица, в съвременния икономически език терминът се отнася до широк спектър от различни инструменти, включително постоянна монетизация на бюджетния дефицит, действия в посока контрол на инфлацията, варианти за директни трансфери към частния сектор, безлихвени заеми и др.

Хеликоптерните пари от години се прилагат на практика в САЩ и Европа чрез политиките за количествено улеснение на ФЕД и ЕЦБ. Никой никъде не хвърля пари от хеликоптери, още по-малко правителствени.

Да умеем да четем между редовете, но и да умеем да се съобразяваме къде, как и какво говорим.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети