Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Фаворитът за кмет на София на „Демократична България“ разследван от прокуратурата и „Антимафия“

Мрежата

Фаворитът за кмет на София на „Демократична България“ разследван от прокуратурата и „Антимафия“

Фаворитът за кмет на София на Демократична България разследван от прокуратурата и Антимафия - Tribune.bg
Снимка:

Бившият съдия Методи Лалов нагласил обществена поръчка за близо 400 бона

Грозен скандал е на път да се разрази за кметската надпревара в София покрай един от мераклиите за градоначалник, хвалещ се с подкрепата на психодесните и протестърите от партията на проваления Христо Иванов „Демократична България“.

Тежки проблеми със закона има не само финансовият гуру на бутиковия кръжец - подсъдимият и обвинен в пране на пари Иво Прокопиев, но и новият им флагман Методи Лалов, пише ПИК.

Скандалният съдия, който преди седмица подаде оставка и напусна съдебната система, срещу която и докато беше магистрат, правеше скандални политически набези, от повече от две години е разследван за тежка далавера. Срещу него тече проверка и в прокуратурата, и в антикорупционната комисия КПКОНПИ.

По втората дори вече има конкретен резултат и достатъчно доказателства за участието на Лалов в афера с близо 400 бона, отпуснати от него като шеф на Софийски районен съд по обществена поръчка. Разследващите от „Антимафия" са събрали достатъчно признания на свидетели, че Методи Лалов лично е нагласил конкурса, така че на него да се яви една фирма и тя да предлага исканите условия, за да лапне близо 400-те хиляди държавни пари.

„Голям брой служители на СРС са признали, че той без дори да се крие предложил въпросната фирма и е направил така, че тя да вземе поръчката. Дори има очевидци, присъствали на разговор по телефона между него и компанията, в който Лалов им диктувал точно как да си подготвят документацията за конкурса и какви условия да предложат, така че да отговорят на изискванията", разкриха запознати с разследването.

Бившият председател на Софийския районен съд е разследван още от 2017 г. от прокуратурата, след като Висшият съдебен съвет я сезира за случая и изпрати до обвинението одит на Сметната палата за 2014 г. В него финансовите контрольори бяха констатирали драстични нарушения по обществени поръчки, част от които свързани и с ремонтни дейности на сградите на съда.

В един от пунктовете държавните одитори бяха установили нарушения при провеждане на процедура по ЗОП, които са довели до опорочаване на цялата поръчка. Става дума именно за въпросната афера, по която от „Антимафия‘ са констатирали, че има данни за нарушението на Лалов.

Поръчката е за „доставка на многофункционални устройства за копиране, сканиране и принтиране и предоставяне на услуги по управление на печата в сградата на СРС на бул. „Цар Борис III“.

Процедурата е открита на 27 юни 2014 г. от Лалов при критерий за оценка на офертите - икономически най-изгодната. Обявлението за поръчката е изпратено 42 дни преди крайния срок за получаване на офертите, което е в съответствие със закона. Предметът на обществената поръчка обхваща доставката на общо 86 мултифункционални устройства, разпределени в 7 типа.

При преглед на документите Сметната палата е установила, че като условие е поставено изискването всички хардуерни устройства да са от една и съща марка.

„С поставеното изискване неоснователно е изключена възможността да бъде предложено най-доброто устройство от даден тип, независимо кой е неговият производител. Включеното в предмета на обществената поръчка „пълно сервизно обслужване на оборудването за период от 48 месеца“ гарантира техническа поддръжка и работоспособност на устройствата, независимо от модела и марката на отделните устройства. Различните марки и модели на оборудването, предмет на поръчката имат сходен интерфейс, който позволява на потребителите лесна употреба, дори отделните типове устройства да са от различни марки.

С поставеното в техническата спецификация условие „всички хардуерни устройства да са от една и съща марка“ е дадено предимство на лица, които предлагат оборудване от една марка за всички 7 типа устройства, покриващо минималните технически изисквания, като едновременно с това необосновано е ограничено участието на лица, които биха могли да предложат оборудване, съответстващо на изискванията, но от различни марки“, се казва в одитния доклад.

Въведено било изискването и за теглото на хартията. Според Сметната палата предметът на обществената поръчка и потребностите, които се очаква да бъдат удовлетворени чрез изпълнението ѝ, не обосновават необходимост от по-високи изисквания, спрямо стандартно приложимите.

Въведени били различни минимални изисквания относно „скорост на сканиране монохромно“ и „скорост на сканиране цветно“ за различните устройства. По този начин е дадено предимство за участие на лица, предлагащи техника, която не би могла да покрие изискване за по-висока скорост на монохромно сканиране, казват от Сметната палата.

И още: „Описаните условия и изисквания в документацията за участие, поотделно и в своята съвкупност дават предимство и необосновано ограничават участието на лица при възлагането на обществената поръчка, в нарушение на чл. 25, ал. 5 от ЗОП (отм. ред. ДВ, бр. 37/2006 г.).“

Само една фирма е подала документи за участие в процедурата – „Дилекс“ ООД. С нея бил сключен договор за 368 436.41 лв. без ДДС.

Установените съществени нарушения в условията на поръчката са довели до цялостното ѝ опорочаване, заключва Сметната палата. Докладът е приет на 15 декември 2016 г., а на СРС е връчен в началото на януари 2017 г., след което ВСС го праща в прокуратурата, а оттам възлагат и допълнителна проверка на антикорупционната комисия за установяване на действията от страна на Методи Лалов, като заемащ висша публична длъжност.

„Налице е предварително уговорена поръчка с предварително избран изпълнител“, са установили разследващите, разкриха запознати и сега се очаква прокуратурата да предприеме по-нататъшни действия спрямо Лалов.

Ако му бъдат повдигнати обвинения за скандалната афера, той ще е поредният подсъдим кандидат за кмет на София, който има мераци да яхне народа. Осъдената на 20 години затвор за подкуп Десислава Иванчева също даде заявка, че ще се бори за кметския стол. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (7)

ИВа Голям смях с Демократична България и политическите им решения..
12.08.2019 14:20 / Отговор
Кмет Нищо не ме учудва, то е ясно, че никой читав човек не би искал подкрепа точно от "Демократична България"...Намерили са се, това е!
12.08.2019 15:32 / Отговор
Комитата Големи смехории! Г-н Лалов е изключително компетентен и коректен юрист. Явно мафията търси начин да клепа читавите и независими личности. Това, че се е намерил някой да го номинира за столичен кмет е добре, да има истински дебат.
12.08.2019 16:55 / Отговор
тъмно синьо Много точно, Комитата!!
13.08.2019 13:36
Гадове Какви гадове!?
12.08.2019 16:59 / Отговор
Васил То повечето хора, свързани с ДБ са клиенти на прокуратурата, и вяра не може да им се има.
12.08.2019 21:04 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати