Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Фирмата на кандидат-премиера със загуба три пъти по-голяма от активите

Мрежата

Фирмата на кандидат-премиера със загуба три пъти по-голяма от активите

Снимка:

По евростандартите фирмата е микро предприятие

Фирмата на кандидат-премиера Пламен Николов - Финис Юръп ООД е със загуба три пъти по-голяма от активите й, съобщава „19 минути“, като публикува и отчети на компанията. Оказва се, че за малкия и среден бизнес, към който Финис Юръп ООД спада, 2018г. и 2019г. са успешни, а въпросната фирма бележи сериозни загуби - съответно 19 000 лв. през 2018г. и 88 000 лв. за 2019 г., цитира се собственият отчет на компанията.

В доклад, подписан от собственика Джон Микс излиза, че на база първото полугодие на изминалата година се говори за нов троен спад. Активите са повече от скромни: 1000 лв. в инвентар и 7000 лв. в компютри плюс 24 000 лв. в складово оборудване, а нареченият от кандидат-премиера „мултиконтинентален бизнес“ всъщност е смесено дружество между американци и българския малък производител на бански „Делфина“.

Предприемачите - семейство Стоеви, съдружници с 10% в предприятието, на които кандидат-премиерът Николов е служител, обясняват, че „Делфина“ започнала да изработва на ишлеме бански по поръчка на щатската компания, която е далеч от ранга на лидерите в бранша Найк, Адидас, Спидо, Арена. След това партньорството довело до отваряне на дистрибуционен център у нас. Собственикът Стоян Стоев се хвали преди години пред „Капитал“, че заради добрата работа „американците ги направили свои съдружници“ в българското дружеството. Така „Делфина“ почнала не просто да шие бански по поръчка, а да изработва дизайн с 4 дизайнери и целия екип от шивачки  - по думите на бизнесмена от 41, общото количество на служителите - работници и управляващи достига 50 души.

Печалбата е по-голяма на старта на дружеството - през кризисните 2011-2012 г., когато достига рекорда си от 424 000 лв., но парадоксално - при връщането на икономиката ни към ръст през 2015 г. компанията бележи 4-кратен спад до 123 000лв., следващата пада на 74 000 лв., през 2017 г. - на 21 хил. лв., за да мине на загубите, които се цитират по-горе.

Самият Пламен Николов се занимава с текущите дела на компанията от 2012 г. Интересно е, че дълго време той не е вписан като управител на предприятието. Което не подсказва особено доверие от страна на собствениците.   


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още