Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Валерия Велева пита: Откъде го изкараха този Пламен Николов?! Та той е политически неподготвен!

Политика

Валерия Велева пита: Откъде го изкараха този Пламен Николов?! Та той е политически неподготвен!

Снимка:

Журналистът Валерия Велева изказа недоумението си от появата на кандидатурата на Пламен Николов от „Има такъв народ“ в последния възможен момент. По думите ѝ всичко тръгнало от скандала с оттеглянето на номинацията на Петър Илиев и припомни, че според Слави Трифонов такова име изобщо не е било обсъждано, докато някои от лидерите на т.нар. протестни партия бяха признали, че името на Петър Илиев е сред обсъжданите за евентуален премиер на страната. Тя поиска да разбере кой лъже в случая.

,,Как беше изваден в последния момент Пламен Николов? Къде е заседанието на парламентарната група, която по Конституция трябва да предложи и излъчи кандидатурата на министър-председателя?! Кой е този орган, който го избра? Това е разрушаване на основите на парламентаризма на България'', коментира Велева за БТВ.

„Този човек никой не го познава. В „Панорама“ видяхме просто един ведър човек, който обаче е политически неподготвен. Ако е бил наистина определен преди две седмици за премиер, както твърдят от ИТН, трябваше да е подготвен. Казвайки, че Договорът с РС Македония трябва да бъде ревизиран е огромен политически гаф“, допълни още тя.

,,Как е подготвен по тези пет приоритети?! Видяхте ли някаква конкретика в неговите отговори? Попитаха го как ще реализира своите политики, той казва, че това било техническа работа. Значи имаме много, много сериозен проблем'', сподели Велева.

Според социалния антрополог Харалан Александров основното послание на ИТН се върти около рефрена "Няма не искам, няма недей!".

„Има шанс диалогът между партиите на протеста да продължи, ако приемат да играят по правилата, наложени от Трифонов. Но това е перверзна комуникация. Това е втората или третата фаза на разрушението, което започна с избора единия политически елит да заклеймява другия“, смята той.

По думите му лидерът на ИТН най-вероятно ще предложи „тийнейджърски“ състав на кабинет.

,,Става дума за хора без никакъв политически опит, знаещи много езици и прозападно ориентирани. Явно трябва да бъде нещо, което е отвъд политиката, затова и Николай Василев бе отречен и нахейтен по този начин'', добави Александров.

Политологът  Калоян Велчев изрази мнение, че няма да имаме правителство на промяната, а правителство на примирението. Той определи номинираният за министър-председател  Пламен Николов като „джобен премиер“ с липса на авторитет. По думите му при него всичко ще е въпрос на разбирателство и договорки с ИТН. Велчев допълни, че няма какво друго да очакваме, освен кабинетът на ИТН да се състои от предимно млади хора без конкретен профил.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още