Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Харалан Александров: Чумата ще бъде използвана политически – ще се снимат и с бедните прасенца

Мрежата

Харалан Александров: Чумата ще бъде използвана политически – ще се снимат и с бедните прасенца

Харалан Александров: Чумата ще бъде използвана политически – ще се снимат и с бедните прасенца - Tribune.bg
Снимка:

„Няма съмнение, че африканската чума по свинете ще бъде използвана политически“, заяви пред „Радио Фокус“ социалният антрополог Харалан Александров.

Според него, ако не е чумата по прасетата, ще бъде измислена друга катастрофична метафора, която да опише преживяването ни за загуба на контрол и страховете за катастрофално бъдеще.

„Българската, а и световната политика напоследък се движат много повече от страсти, фантазии, тревоги и страхове, отколкото от рационални аргументи. И по начина, по който вече се случи с предишна епидемия по животните си спомняме за разплакани бабички, политици прегръщащи козлета, подлежащи на евтаназия и други трогателни сцени, няма никаква причина сега някой да не отиде и да се снима с бедните прасенца, осъдени на изтребление в името на прекратяване на заболяването“, коментира той.

Харалан Александров каза още, че историческата ни памет е натоварена с тревожни асоциации на думата „чума“. Това е причина да си дадем сметка за изумителния прогрес на науката и медицината, за начина, който експлоатираме животните с цел да бъдат изконсумирани. Въпреки това светът никога не е бил по-хуманен.


Коментари (2)

КУР_ЗА_БКП-2 "ГРЕБ и ЧУК" ☭ ХАРАЛАМБИ ПАК ГО АКТИВИРАХА......
24.07.2019 21:31 / Отговор
ПЕТКОВ ДОКАЗА СЕ, 4Е ЛАЙМСКАТА БОЛЕСТ ОТ КЪРЕЛИ И КОМАРИ Е ДЕЛО НА НА САЩ-ПЕНТАОНА ОТ 1953 А 4УМАТА СЪЩО Е ОТ ТЯХ НО НАШИТЕ МЪЛ4АТ И ЛИКВИДИРАТ НАШЕТО БЕЗ ДА Е БОЛНО, ТОВА Е ТО
24.07.2019 23:39 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати