Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Информационната война около френското предложение за РСМ приключи

Мрежата

Информационната война около френското предложение за РСМ приключи

Информационната война около френското предложение за РСМ приключи - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Драгомир Младенов   

Едно нервно чакане току-що приключи. Информационната война около френското предложение за решаване на спора с Република Северна Македония завърши. С победа. За кого? Мисля, че за истината, правата на българите, живи и умрели и националният интерес на София и Скопие.

Току-що македонското Външно министерство уведоми какво точно е подписало днес в София.

Цитирам ви важните за мен моменти, както са в протокола

Правителството на Република Северна Македония изразява съгласие, че следващата

Междуправителствена конференция с ЕС за затваряне на фазата на отваряне на

преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС ще се проведе след влизане в сила на измененията в Конституцията на Република Северна Македония за включване на тези нейни граждани, които живеят на територията на тази държава и са част от други народи, какъвто е българският народ, съгласно вътрешните процедури, включително чрез конституционен закон за тяхно прилагане.

Правителството на Република Северна Македония декларира, че ще създаде необходимата всеобхватна правна рамка за пълно отваряне на архивите на репресивния апарат на бившите служби на държавна сигурност от комунистическия период, включително полиция, цивилно и военно разузнаване и контраразузнаване в периода 1945-1991 г. Тази всеобхватна правна рамка ще създава ясни възможности за свободен, неограничен и своевременен достъп, проучване, право на ползване, публикуване и институционално съхранение и опазване на съответните документи.

Правителството на Република Северна Македония ще подготви и представи примерен урок за 7-ми от образователната програма на Република Северна Македония по темата за Цар Самуил, в съответствие с препоръките на Комисията и в съответствие с чл. 8 ал.2 от Договора.

Двете страни ще насърчат Комисията да завърши прегледа на периода на Средновековието в срок до една година от подписването на настоящия Протокол.

На следващото заседание на Съвместната комисия по чл. 12 от Договора, двете страни да одобрят препоръките на Комисията по целия период през периода на Средновековието.  Двете страни, не по-късно от учебната 2024-2025 г., да приведат в съответствие, където е необходимо, всички учебници по история в учебната програма, така че да отразяват постигнатите до този момент резултати от работата на Комисията, в съответствие с чл. 8 ал. 2 от Договора.

Философията и целите зад зададената от българското Външно министерство скорост е следната- ако за една година се приключи Средновековието и за още една се приключи османския период научните истини могат да бъдат точно отразени за учебната 2024/25-та в македонските учебници.  

Аз не мисля, че тези промени ще дойдат лесно. Добрите анализатори виждат, че рано или късно просръбската и антиевропейска опозиция в лицето на ДПНЕ ще се върне, за да спре за малко или много Скопие по пътя към ЕС. Но това е вътрешен техен проблем.

Радвам се, че дори без да си даваме сметка, 80 години след цар Борис Трети, в голямата си цялост, народа ни се обедини. Отново. За Македония, защитавайки интереса ни. Времената са други и променения баланс на силите не ни позволява да работим с методите и размаха на отминалата ни слава.

Да, така е. Но не сме и предатели, както мнозина се опитаха да обвинят мен, партията ми и Бойко Борисов.

Мисля, че беше постигнато максималното с малкото, което имахме. За мен винаги е имало две цели свързани с политиката спрямо Македонския въпрос- първо да се погрижим за живите българи там и второ за умрелите за и в Македония българи. Паметта им е в сигурните ръце на българските учени от Смесената комисия. Голяма част от тях познавам лично и съм сигурен, че ще защитят спомена и личността на героите.

Нашите сънародници там искат нормален достоен живот, работа и възможност децата им да имат равни възможности за развитие. Това, разбира се няма да стане с два подписа на един протокол. Но тези два подписа слагат началото на обърнатия натиск към Скопие, че пътя към Европа минава към правото на достоен живот на българите. И се надявам да имам възможност всички ние да можем лично да проверяваме това на място.

Знам, че е трудно за вярване, но мисля, че го постигнахме. Заедно.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати