Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Иска ли твърдят електорат на ДБ държавата да изгори, управлявана от антинатовска левичарска коалиция?

Мрежата

Иска ли твърдят електорат на ДБ държавата да изгори, управлявана от антинатовска левичарска коалиция?

Иска ли твърдят електорат на ДБ държавата да изгори, управлявана от антинатовска левичарска коалиция? - Tribune.bg

От Фейсбук профила на Никола Янков

Няколко думи за "твърдия електорат" на ДБ.

Четейки различни мисли на хора от балона на ДБ в социалните мрежи, човек би си направил извода, че твърдият електорат на "Демократична България" са хора, които религиозно искат да вкарат Бойко Борисов в затвора и нищо друго не ги интересува.

Включително са готови да изгорят държавата, като я оставят да се управлява от антиевропейска и антинатовска левичарска коалиция, включваща БСП и Стефан Янев, гарантираща изпадането на България от всякакви интеграционни процеси в ЕС, неприемане на еврото, изолация извън Шенген и непълноценно членство (граничещо с нечленуване) в НАТО. Бюджетни дефицити и публични дългове с гръцки размери, огромни държавни разходи за какво ли не (и съответно огромна корупция), държавни фирми навсякъде и за всичко (с подобаващи загуби и кражби от тях) и т.н. При това на всички е ясно, че съсипването на държавата и на бъдещето на още едно поколение българи всъщност по никакъв начин няма да доведе до вкарване на Борисов - или който и да е друг - в затвора, нито до отстраняването на Гешев. Подчертавам - по никакъв начин. Хич. Изобщо.

Даже напротив - много е вероятно да го реабилитира още повече - него лично и ГЕРБ като партия - като евентуален спасител сред широките кръгове избиратели при нови - пети поред избори за 2 години. В главите на някои мечтатели от сектата анти-Борисов живеят образи на стотици хиляди протестиращи българи, които са по улиците на големите градове, за да свалят поредното правителство на ГЕРБ, да предизивкат нови предсрочни избори и да доведат ДБ на власт. По принцип добре е човек да мечтае, но не и когато трябва да взима важни и отговорни политически решения, засягащи съдбата на цялото общество. Тогава е по-добре да е отговорен реалист.

С оглед максималното свиване на електоралната подкрепа на коалиция "Демократична България", спокойно можем да определим като "твърд електорат" всички тези 186 хиляди избиратели, подкрепили я на последните избори. Може би 5% от тези хора са членове на сектата анти-Борисов, готови да изгорят всичко и всички в държавата, само и само да не се докоснат до ГЕРБ. За тях нищо друго няма значение, въпросът е религиозен и аргументите са излишни. Но за останалите 95% от тези хора причините да гласуват за ДБ са преди всичко заявените намерения за: 1) ускорена евроинтеграция чрез членство в еврозоната и Шенген, 2) пълноценно членство в НАТО и про-атлантическа ориентация на страната, 3) разумна фискална политика, с приоритет стимулиране на частния сектор, и 4) ограничаване на ролята на държавата в търговския оборот, което автоматично значи ограничаване и на корупцията. За тях изоставянето на тези намерения, даже нещо повече - активното предизивикване на точно обратен политически сценарий за развитие на държавата, в който визията на БСП и Стефан Янев са доминиращи - е нещо като филм на ужасите, в който изобщо не искат да участват. Никой от тези хора не желае семействата и бизнесите им да съществуват в стагнираща мизерстваща държава, някъде на ръба между изтока и запада, под контрола на Москва, с нулеви перпективи за интеграция в демократичния Запад и с нулеви перспективи за чужди инвестиции. При това отново с Борисов и ДПС в управлението, само че в комплект с най-ретроградната част от петата колона на Путин.

Аз съм част от твърдия електорат на ДБ. 33 години съм гласувал винаги за това, на което ДБ в момента е наследник. Винаги съм гласувал за тези партии, защото съм вярвал, че техните основни приотитети са изброените по-горе: 1) ускорена евроинтеграция чрез членство в еврозоната и Шенген, 2) пълноценно членство в НАТО и про-атлантическа ориентация на страната, 3) разумна фискална политика, с приоритет стимулиране на частния сектор, и 4) ограничаване на ролята на държавата в търговския оборот, което автоматично значи ограничаване и на корупцията. Всички хора, които познавам и които са гласували за ДБ, са го направили по същите причини. От тях няма нито един човек, който да предпочете да изгори държавата и бъдещето на едно поколение, за да остане на "принципната позиция никога с ГЕРБ". Принципната позиция е да направим така, че да вкараме България в еврозоната и Шенген в следващите 12 месеца, и да гарантираме националната си сигурност, като се интегрираме истински, а не само на думи, в НАТО. И като намалим ролята на държавата и държавните фирми в икономиката, и от там корупцията, захранвана от държавни пари. Не с приказки, а с действия.

Това може да се случи само ако ДБ е в управлението. Не на улицата, не във фейсбук. В управлението, сега. Няма друга формация в този парламент, която да застава точно на такива позиции. Ако и ДБ ги напусне - независимо с какви аргументи - тогава изчезва причината да се гласува за ДБ. Защото друга причина да се гласува за ДБ просто няма. Защото ДРУГА ПРИЧИНА ДА СЪЩЕСТВУВА ДБ ПРОСТО НЯМА. Ако ДБ изостави политическата си платформа на дясна евроатлатическа партия - дори "конюнктурно" - убеден съм, че "твърдият електорат", към който се причислявам и аз, изведнъж ще се окаже доста "мек". И ще се свие до сектата анти-Борисов. ДБ ще се превърне в една малка, незначителна, извънпарламентарна, протестна, капсулирана антисистемна формация. Което ще значи края на тази иначе важна за страната политическа платформа и нужда да се основе нов десен евроатлантически субект, който да е истински последователен в политическото си поведение, основано на ясно заявени разумни икономически политики, дефиниция за ролята на държавата в обществото и геополитическата ориентация на страната.

Трябва ли да "пробваме" този сценарий, за да видим "какво ще стане"? Има ли някой сред ръководството на ДБ, който да е толкова безотговорен към бъдещето и традициите на десницата в България, както и към бъдещето на страната? Силно се надявам разумът да надделее над страха и емоциите. Варианти за съставяне на управление, което ще следва принципните политически приоритети на евроатлантическата десница, все още има. Но след още едни предсрочни избори това едва ли ще е така.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати