Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Искащите аутопсия на всеки починал от COVID-19 не знаят какво говорят или имат политическа/търговска цел

Мрежата

Искащите аутопсия на всеки починал от COVID-19 не знаят какво говорят или имат политическа/търговска цел

Искащите аутопсия на всеки починал от COVID-19 не знаят какво говорят или имат политическа/търговска цел - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на д-р Стефан Митев, Българско Рационално Общество

Писна ми да слушам за аутопсии при починали от COVID-19. В почти всички случаи аутопсии НЕ са необходими и сега ще ви обясня на разбираем език защо е така.

Първо е важно да се знае, че хората, споделящи спекулацията, че се правят твърде малко аутопсии, са 2 вида. Или нямат никаква идея от медицина, но се заблуждават, че разбират, или разпространяват фалшиви новини с търговска или политическа цел.

Цветанов поиска аутопсия на всички починали от коронавирус у нас

На научно базиран лекар никога няма да му хрумне да настоява за аутопсия след смърт на пациент с COVID-19.

Ако интернет троловете някога са попълвали съобщение за смърт (а е почти сигурно, че не са), то ще знаят, че в документа има няколко полета. В едното се пише причина за смъртта (COVID-19), а в друго - придружаващи състояния и заболявания. Починалият може да е имал подлежащ диабет, хронична обструктивна белодробна болест или дори преживян инфаркт, но това не значи че не е можело да се живее още много години, ако не е имало заразяване. Това, което води до рязко влошаване и смърт, е именно новият коронавирус.

Ето 2 аналогични примера - един от моята специалност и един от кардиологията. И при двата НЯМА нужда от аутопсия, защото обяснението е очевидно за всеки съвестен и научно подготвен лекар.

1. Пациент с декомпенсирана чернодробна цироза (асицт, характерни лабораторни отклонения, доказани варици в хранопровода) изведнъж изпада в кома и скоро след това умира. На практика е сигурно, че причината довела до кома е чернодробната недостатъчност в резултат на доказаната цироза. Не е нужно да се прави аутопсия, за да се изключи мозъчен тумор или неоткрито досега метаболитно заболяване. Просто няма смисъл - нито медицински, нито статистически, нито никакъв. Когато обяснявам това на близките на починал с тежка цироза, НИТО ВЕДНЪЖ те не са пожелали да се направи аутопсия. На тях просто им е ясно, че цирозата е причината за смърт и няма нужда трупът да се реже, за да се потвърди очевидното.

2. Пациент получава внезапна гръдна болка, ЕКГ показва характерни ST промени, има повишаване на тропонин и CPK-MB. След няколко минути пациентът изпада в безсъзнание, сърдечната дейност спира и настъпва смърт. Този пациент е умрял от инфаркт - най-честата причина за смърт у нас. Всичко сочи натам. Няма нужда да се прави аутопсия, за да се потвърди има ли запушване на коронарна артерия или не.

В заключение, хората, искащи аутопсия на всеки починал от COVID-19 просто не знаят какво говорят или имат политическа и/или търговска цел. Много е лесно да се подведете по тях. Единственото решение е адекватна научна комуникация и по-голяма активност от етичните комисии на БЛС, които трябва да вземат мерки по отношение на някои колеги и тяхното скандално поведение.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (7)

Колега Още към Вашето обяснение , въпреки че тези хора /вкл. Цветанов / са си самодостатъчни и самовлюбени. Добавям , че при дете ,диагностицирано и починало от морбили / каквито случаи зачестиха сред неимунизирани / също не е необходима аутопсия ! Както при повечето въздушно капкови инфекции ! Само дебил или платен "доброжелател " би писал подобни щуротии.
30.12.2020 11:21 / Отговор
Тартаковер Не става въпрос за аутопсия на ВСЕКИ починал от COVID-19 , докторът просто изкривява истината. Става въпрос за негласната(или по друг начин изразена) ЗАБРАНА за аутопсия при починал със тази болест. Точно това поражда съмнения в хората. Обясненията за заразяване на извършващия аутопсията патоанатом са несъстоятелни и този лекар го знае.
30.12.2020 11:23 / Отговор
Е, бре, Тартакович, то на всички тук е ясно, че си специалист по всичко, ама не знаехме, че и от аутопсии разбираш...
30.12.2020 12:23
Тартаковере , "НЕ ПО-ВИСОКО ОТ ОБУВКИТЕ !"
30.12.2020 13:58
кесо Д-р Митев като професионалист и възпитан човек се опитва да обясни на разбираем език защо не е нужна аутопсия не само при смърт от ковид вируса, но и в други случаи. Само че той си хаби думите напразно защото за идиотите такъв език не съществува. На какъвто и език да им се обяснява те като всички пълни идиоти не разбират или не искат да разберат. Затова са и идиоти.
30.12.2020 14:39 / Отговор
На тракториста в мръсната уста! Игнорирайте говедото!Не се ловете на специалиста по всичко!Дори и за него е невъзможна универсалната експертиза!
30.12.2020 15:08 / Отговор
Тартаковер Хайде, да се плюе опонента, щом нямаш никакви аргументи. Типично за простак, особено гербаджийски. Разбирал съм от аутопсии..!? Откъде го измисли този бавноразвиващ се примат? Трябва ли от всичко да разбираш, не е ли достатъчна обща култура за да можеш да се ориентираш в безкрайните лабиринти на живота? Но тя очевидно е недостижима за тукашните примати, затова са толкова злобни, нервни и заядливи дори към този от когото могат нещо да научат. Защото в окаяния си живот са достигнали само до псувнята и напиването с евтин алкохол.
За мен не е проблем да ги науча нещо, което знам. За тях е проблемно да го схванат. Къде по-лесно е да си попсуват!?
Иначе аз разбирам прекрасно професията си и там си имам оценена от обществото квалификация. Но това не се преплита с общата култура. Има едно много точно правило, което и тук ще споделя за поука на приматите :
ЧОВЕКЪТ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ВСИЧКО ЗА НЕЩО И ОТ ВСИЧКО ПО НЕЩО !
Дали го схванаха ? Съмнително...
30.12.2020 15:49 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати