Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. ИТ експертът на ДБ се оплаква, че не му дали достъп до кодовете на машините за гласуване

Мрежата

ИТ експертът на ДБ се оплаква, че не му дали достъп до кодовете на машините за гласуване

Соченият за ИТ експерт на ДБ Божидар Божанов се оплака, че от Електронно управление не му дават достъп до изходния код на машините за гласуване. Това е пореден опит от страна на партията на Христо Иванов да се доберат до данните на машините. Преди дни те бяха и едни от първите, които се обявиха против броенето на разписките на изборите, с което се гарантира, че подадения глас в машината, отговаря на този в протоколите. ВАС взеха решение да оставят това решение на ЦИК, но без преброените разписки да влияят на вота. От своя страна избирателната комисия реши, че няма нужда да проверява вота на изборите.

Ето и оплакването на Божидар Божанов:

В момента се случва нещо изключително странно. До преди малко присъствах на експертна среща в Държавна агенция "Електронно управление", на която трябваше да получа достъп до изходния код на машините. Срещата беше с официална покана качеството ми на експерт, на база на решение на ЦИК от 22.10.

Само че там се оказа, че изходен код няма да гледаме. Попитах за уточнение, а отговорът от ДАЕУ беше, че според решението на ЦИК на срещата трябва да присъстват трима техни представители, в противен случай ДАЕУ нямат санкция да показват кода. Днес сутринта ЦИК е взела решение да не отидат на срещата в ДАЕУ (или по-скоро не е взела решение да изпратят представители, разбира се благодарение на гласовете на ГЕРБ и ДПС), така че формално е блокирала показването на изходния код на експертите.

Ситуацията е много странна от една страна, но типична от друга - когато никой не желае да поеме отговорност за това да бъде изпълнен закона, административни начини има много. В случая ЦИК не е изпълнила условието на собственото си решение от 22.10 да има трима души на тази т.нар. "техническа среща".

Дали ЦИК съзнателно бездейства по въпроса, не мога да твърдя. Но днешната ми напразна разходка до ДАЕУ със сигурно повдига въпроси.

ЦИК имат време в началото на другата седмица да поправят грешката, като приемат изменението на решението си от 22.10, с което да премахнат изискването техни членове да присъстват, и с което да задължат ДАЕУ да покаже кода, както изисква закона (от ЦИК).

В противен случай примерите за съзнателен саботаж на изборите от страна на ЦИК ще станат прекалено много - от  решението за непризнаване на електронния подпис за листата на ДБ в Стара Загора, през решението за 100% преброяване на разписки, до неохотата им за предоставяне на достъп до изходния код.

В същото време Ивайло Мирчев от ДБ  се похвали как и с кого контролира софтуера на машините за гласуване.  


Топ новини

виж още

Актуална тема