Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Коритаров за речта на Радев: По-дълбока некомпетентност трудно може да се чуе на ниво "държавен глава"

Мрежата

Коритаров за речта на Радев: По-дълбока некомпетентност трудно може да се чуе на ниво "държавен глава"

Снимка:

Дали е заради вроден популистки инстинкт, но Румен Радев не беше искрен и пълноценен в парламента

„Румен Радев предложи разпоредба министър-председателят поне веднъж в месеца да отговаря на въпроси и да участва в парламентарен контрол. По-дълбока некомпетентност и неосведоменост, проявена от ниво „държавен глава“, трудно може да се чуе. Къде трябва да бъде тази разпоредба – в Конституцията, в някакъв закон или в правилника на парламента? Казаното от президента е не просто нонсенс, но и много тъжен и посредствен популизъм, който е неосъществим – и политически, и правно“. Това заяви в предаването си „Свободна зона“ Георги Коритаров по повод днешната реч на Румен Радев пред депутатите в Народното събрание.

„Той казва, че нямало правила президентът да се намесва в технологията на законодателния процес. Съждение, което не е вярно на две основни равнища. Държавният глава наистина няма право на законодателна инициатива, но има добре разработено право за налагане на вето, което е елемент за намеса в технологията на законодателния процес. Президентското вето отразява несъгласие и на корекция на определено законодателство, което може да бъде преодоляно с различно мнозинство. Държавният глава има ключовото право да инициира дебати за приемане на нова конституция или за нейната промяна. Той има и правото да инициира провеждането на референдуми. Всичко това, за което днес говори в речта си Румен Радев, не е в правомощията на парламента, а лично в неговите лични собствени. Ако иска да се промени конституционният принцип за това, какво гражданство трябва да имат хора, които се кандидатират за народни представители, за президент и за вицепрезидент, изисква инициатива за промяна на конституцията. Дали поради недобра компетентност, дали поради вроден популистки инстинкт – Румен Радев не беше искрен и пълноценен", каза още Коритаров.

Източник: Faktor.bg  

 


Коментари (5)

КУР_ЗА_БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭ 270 страници доноси написал Георги Коритаров => агент Алберт.....
"Георги Коритаров е морален изрод, който се изживява като морален ментор на обществото" НАПИСА ЕДИН ИЗВЕСТЕН БЪЛГАРИН.....
СЕГА МУ ПЛАТИХА ДА БРАНИ ПОЖАРНИКАРА "БУДА" ☭ .. МУ-ХА-ХА...
04.09.2019 20:42 / Отговор
Кико По тъп президент от този няма да се роди! Да подстрекава народа да "помете" улицата само Решетников може да му роди тиквата!
04.09.2019 23:30 / Отговор
Вк Що не си пиеш хапчетата бе олигофрен
05.09.2019 06:30
Йорданка Ковачева Г- н Коритаров именно вашето изказване е популизъм, доста злобно критикарство лишено от разум и изкривяващо фактите.
05.09.2019 07:31 / Отговор
Чочко Дежурният КУР за БСП от Позитаник20 пак ръси поредните си напътствия-БУДА няма нужда от пазене,пазете Нинова от съпартийците й-те ще я свалят скоро без заплащане.
05.09.2019 08:38 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още