Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Лилков: Не се отказвайте от лустрацията, Рашков си е грижа на БСП/БКП

Мрежата

Лилков: Не се отказвайте от лустрацията, Рашков си е грижа на БСП/БКП

Лилков: Не се отказвайте от лустрацията, Рашков си е грижа на БСП/БКП - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Вили Лилков

Не се отказвайте от лустрацията, дами и господа!

Министърът на правосъдието заяви, че "Демократична България" ще подкрепи кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на антикорупционната комисия. Ако намеренията за това са сериозни, ще се наложи ДБ да се откаже от идеята за лустрация, заложена в предложенията за промени в Конституцията, които внесе в НС през м. април 2021 г.

Те предвиждат, че „Със закон могат да се въвеждат основания за лустрация на лица, заемащи висши публични длъжности, както и основания за неизбираемост на кандидати за висши публични длъжности, поради принадлежност към репресивните органи на тоталитарния режим, както и поради членство в ръководни органи на БКП“.

Много добро е и предложението „лустрацията да обхване както проверка за „чисто минало“ (непринадлежност към комунистическите служби за сигурност, или заемането на висши ръководни позиции в БКП), така и проверка за интегритета на кандидатите за висши публични длъжности, вкл. на тяхната лоялност към демократичните ценности и принципи“ и това да важи до 2030 г.

Предвидено е „на заемащите по-ниски длъжности – експертни и технически, които покриват лустрационните основания, не трябва да се дава достъп до класифицирана информация". Настоявайте за това, а Бойко Рашков си е грижа на БСП/БКП!


Топ новини

виж още
Актуална тема