Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Лозан Панов - 4 г. играе жертва на статуквото: все по-близо до политиците и все по-изолиран от съдиите

Мрежата

Лозан Панов - 4 г. играе жертва на статуквото: все по-близо до политиците и все по-изолиран от съдиите

Снимка:

В петък президентът Румен Радев обяви, че започва консултации за поста главен прокурор. Възможно ли е председателят на Върховния касационен съд да пожелае тази роля, след като голямата му лична битка е Сотир Цацаров

Текст на „24 часа“

Обществото в България реагира по-различно, зрелостта му е по-различна. Тези процеси в бившите социалистически страни са по-различни. Действията срещу председателя на Върховния касационен съд са действия срещу цялото съдийско съсловие. Но за България не се чува нищо, дали защото беше 6 месеца председател на Съвета на Европа.

Това е откровение на Лозан Панов пред експерти от Брюксел, които проверяват дали изпълняваме препоръките на Еврокомисията за съдебната реформа. В четвъртък Висшият съдебен съвет безпрецедентно разсекрети бележки от срещите на Панов, главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на Върховния административен съд Георги Чолаков и съдебни кадровици. От тях се видя, че Панов слага под ножа всички институции - най-вече прокуратурата и КПКОНПИ, като целта е механизмът за наблюдение да бъде продължен. Позицията на Панов ярко контрастира с останалите институции, които говорят за отпадане на мониторинга. Очакването се засили след миналогодишния положителен доклад. Тогава от Брюксел потвърдиха, че наблюдението може да отпадне наесен с края на мандата на Еврокомисията.

Прочитайки стенограмата, Волен Сидеров поиска оставката на Панов. А ден преди това премиерът Бойко Борисов обяви, че няма доверие на председателя на ВКС - защото се изявява като политическа фигура и коментира политически теми.

Впрочем, че съдия №1 има право да говори като политик, Панов отстоява и пред еврочиновниците, както се вижда от стенограмите.

Какво всъщност цели и кои са негови съмишленици по тази тема?

Изкушени да тълкуват поведението на съдия №1 са и неговите колеги от съдебната система. Неотдавна по БНР представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев направи извод, че действията и реториката на Панов са насочени срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Доскоро изглеждаше да е точно така - дори на моменти човек можеше да си помисли, че шефът на ВКС се цели в неговия пост.

От разсекретените паметни бележки с евроекспертите обаче се разбра, че освен към Цацаров Панов е насочил стрелите си към всички институции в държавата - парламент, прокуратура, съда, ВСС, КПКОНПИ. В противоречие със съдийския морал, който не позволява на магистрат да коментира нерешени дела, още повече не негови, той говори за различни обвиняеми лица, като обаче защитава само едно - подсъдимата за подкуп Десислава Иванчева. Панов коментира и знакови дела на прокуратурата, които с един или друг мотив са били връщани за доразследване - за приватизацията на остатъчния държавен дял от ЕВН, по което подсъдими са издателят Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Само месеци след като през януари 2015 г. Лозан Панов оглави ВКС, той претърпя метаморфоза и започна открито да изразява негативното си отношение към главния прокурор и цялата съдебна система, в която е от далечната 1999 г.

“Панов е умен, добър юрист, но явно податлив на влияние, слаб като характер, чието поведение се дължи на желание да се хареса на определен кръг от хора и да намери свои поддръжници”, описва го негов колега от Върховния касационен съд.

Изборът на Панов за председател на ВКС не се посрещна с одобрение от самите върховни магистрати, което е логично, защото през 2014 г., когато се кандидатира, е “чужд елемент” за ВКС. Идва от Върховния административен съд, а преди това е председател на Административен съд - София. Ясно е, че върховните съдии, макар и да нямат думата при избора на шеф, предпочитат “своята” Павлина Панова. Тя е във ВКС от 2007 г. Че се ползва с одобрението на колегите си, проличава и при избирането ѝ за конституционен съдия миналата есен, когато получи 104 гласа от общо 167 съдии.

В желание да намери поддръжници, Панов играе ролята на “жертва на статуквото” вече 4 години, но в нея изглежда все по-близо до политиците и все по-изолиран от колегите си.

Абсурдността стана пълна, когато Панов поведе на две инстанции дела срещу глоба от 1000 лв. за неподадена декларация за имотно състояние пред Сметната палата, а само пред Инспектората на ВСС. Когато загуби делата, реагира като всеки, недоволен от съда. Г-жа Панова дори предупреди в интервю, че семейството завежда дело в Страсбург.

Типично за съпруга ѝ обаче е, че винаги предпочита да критикува съдебната система не пред колегите от ВСС, чийто член е по право, или пред Народното събрание, където представя отчет за ВКС. Прави го на стълбите пред Съдебната палата или на сбирки на неправителствени организации. Последната беше на форум, организиран от гражданско сдружение БОЕЦ и инициативата “Правосъдие за всеки”. Можеше да го направи на честванията за 140-годишнината от Търновската конституция във Велико Търново, където бяха всички големи от съдебната власт, но той не стигна до старата столица.

От разсекретените стенограми се разбира, че обича да критикува и когато е на четири очи с еврочиновниците.
Появи се в компанията на бившия политик от СДС, сега адвокат Велислав Величков и на неуспелия кандидат за депутат от ГЕРБ Георги Георгиев, на сбирката “Независим съд - свободна държава”. Председателят на “Правосъдие за всеки” Велислав Величков е адвокат от София, бивш депутат от СДС, който през 2004 г. не успява да стане лидер на сините.

Преди да застане до Лозан Панов и да поведе борбата за “независим съд и свободна държава”, Георгиев има малък шивашки цех в родния Видин. Член и активист на ГЕРБ във Видин от 2009 г. Две години по-късно е на неизбираеми места като кандидат за общински съветник от ГЕРБ, а през 2013 г. е шести в депутатската листа във Видин. Тогава хвали постиженията на ГЕРБ, на митинги във Видин е на трибуната до Борисов, Цветанов и други знакови лица на ГЕРБ.

Създава БОЕЦ през 2013 г. при протестите срещу правителството на премиера Пламен Орешарски и БСП. Абревиатурата значи “България Обединена с Една Цел” и е регистрирано като неправителствена организация за “борба срещу политическата мафия, корупцията и престъпния модел на управление”. От началото на 2017 г. започва софийската му инвазия главно с протести на стълбите пред Съдебната палата с искане за оставка на главния прокурор. В медиите беше публикувана

снимка на Георги Георгиеви Цветан Василев от фоайето на белградския хотел,

в който е отседнал банкерът. До момента нито един от двамата не са отрекли да са се виждали, нито че домакинът е финансовият спонсор на БОЕЦ.

Точно на форума на БОЕЦ името на Лозан Панов се завъртя и като евентуален кандидат за главен прокурор.

В петък президентът обяви, че започват консултации и първата му среща е със Сотир Цацаров, чиито мандат изтича на 10 януари 2020 г.

Според закона освен правосъдния министър минимум трима членове на Висшия съдебен съвет могат да номинират кандидати за местата на тримата големи. Ако се включи Панов, то ще е, за да обяви по-късно, че изборът е бил предрешен. Дори и да не участва лично, той и хората около него ще се опитат да номинират свой представител.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още