Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Милена Фучеджиева: 13 май е адекватна дата за ситуацията

Мрежата

Милена Фучеджиева: 13 май е адекватна дата за ситуацията

Милена Фучеджиева: 13 май е адекватна дата за ситуацията - Tribune.bg
Снимка:

Милена Фучеджиева, Фейсбук

Вчера в Италия кметовете на много градове остро се противопоставиха на възможността майки с деца да излизат на разходка, съответно това разрешение беше отменено. В Ню Йорк имат проблем къде да складират труповете. Това е Ню Йорк, не София, не Пловдив, не Варна.

Близки на моя приятелка в Ел Ей са болни от корона. Без да дискутираме възрастовата им разлика, той е на 70, тя е на 30. Той спазва стриктно карантината, живеят в Санта Моника, където има струпване на зараза. Тя излиза от време на време да пазарува, като строго спазва правилата - ръкавици, маска, дезинфекция после в къщи. И все пак отнякъде е вкарала вируса.

Първо тя се разболява загубвайки обоняние. Три дни по-късно и той загубва обоняние. Обаждат се на лекаря си, тест, коронавирус. Карат го в къщи. Той е във високо рискова категория, страда от високо кръвно. Проблемът с високото кръвно е, че ако вирусът удари дробовете в двойна бронхопневмония, това качва кръвното. Засега той е окей, симптомите му са от 23 март.

Това са хора с висок стандарт на живот, които пият най-качествените вина, никакъв концентрат, не пушат и се хранят с възможно най-качествената храна, живеят до океана, движат се.

Приятели на дъщеря ми, млада двойка от Сиатъл, го карат тежко, но вкъщи. Не са направили пневмония.

Вчера гледах при Цветанка Ризова един много симпатичен бизнесмен Красен Кюркчийски, който се оказа собственик на изключително мащабни бизнеси. Той се опита неособено убедително да ни предложи модел в който да бъдат изолирани възрастните от младите, и така да започне да се отваря обществото.

Тук се бърза много. Чета италианската преса и там не се надпреварват бизнесмени да предлагат планове за спасяване на икономиката, които нарушават карантината. Вчера за пръв път, при положение, че италианците достигнаха пика някъде преди около 5 дни, си позволиха да правят някакви планове за отваряне на областите, но много плахи, евентуално за края на април, начало-среда на май. В Кориере дела Сера има текст на тази тема за който се интересува. Засега не си позволяват много да се изявяват по медии с такива прогнози.

Загубите ни ще са огромни, това е ясно. Но защо всички, които в момента се борят срещу "диктатурата" не си спомнят, че България е на първо място в Европа по сърдечно-съдови заболявания, както и по пушачи? Това са най-рисковите категории за коронавирус. Вадиха се някакви измислени текстове, че пушачите не ги ловяло, южнокорейският специалист каза, че пушачите са една от рисковите групи. В България се пуши поголовно. Хората масово страдат от наднормено тегло - друга рискова група. Масово имат и високо кръвно. Правете си изводите.

Въпросът навсякъде е един и същ - мерките не могат да продължат в този си вид до безкрайност. Ще трябва да има отпускане, но то ще е отново за наша сметка. Вирусът няма да е забравил, че ни има докато се крием по домовете си. В България държавата и даренията дадоха шанс на здравната система да бъде укрепена срещу това, което би я сринало. Лекарите тук не са много. Легла на глава на населението имаме повече от Швеция, която има сериозен проблем с леглата. Оказа се, че целият свят има проблем с леглата и с респираторите, а гадината изисква такова оборудване.

Новата дата 13 май е напълно адекватна за ситуацията. Навсякъде датите за отпускане на мерките се бутат напред във времето. И планове за изолация на възрастните от младите на този етап не се правят, защото процентът млади и заразени в болница в Америка е голям. И в момента лекарите в Пирогов издъхвали от умора. При този смешен брой заболели и почти никакви умряли. Засега би било добре да не се използват такива силни думи, защото няма реална предпоставка за тях. Нали вирусът е като другите грипове? Нали болниците се пълнят всяка година с тежки случаи от другите грипове? Рано е за издъхване при това много добро овладяване на ситуацията - благодарение на мерките на правителство и щаб.

А на възмутените от наложената им изолация и "диктатура", да пишат до Хелзинкския комитет и да заведат дела срещу правителствата на всички европейски държави.

Как ще се действа след извънредното положение, ще стане по-ясно към края на април, началото на май. Засега съм благодарна, че труповете са малко. Заболелите ще скочат рязко в момента в който започне по-масово тестване. Проблемът идва с неголемия, но достатъчно разрушителен за медицинската система на всяка държава, процент на хора, които правят двойни бронхопневмонии и не могат да дишат сами. Щом Домусчиев и жена му, хора с възможности, слаби, стройни, хранещи се отлично, се разболяха от пневмония и бяха в болница, смятайте, че вирусът не подбира. Затова и е тази строга и за много хора непоносима превенция.

В случая времето ни помага да не искаме да излизаме. Аз съм доволна :) Но ще грейне слънце, ще истерясат невротиците и ще хукнат навън. И ще се почне истерията с глобите. Това е положението. Дано по-скоро дойдат подходящите тестове за да се види как ще се действа след 2 месеца.

Бъдете здрави!


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати