Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Мрежата за ДС съветниците във външно министерство: Мутри вън, стана милиционери вътре?

Мрежата

Мрежата за ДС съветниците във външно министерство: Мутри вън, стана милиционери вътре?

Новата външна министърска Теодора Генчовска нареди политическия си кабинет. За свои съветници тя избра петима бивши агенти от ДС, а последното й назначение в лицето на Петко Сертов разбуни още повече духовете. Вълна от коментари и възмущения заля социалната мрежа, като остро реагираха дори и поддръжници на „промяната“, които днес вече съжаляват.

Ето и част от коментарите:

Румен Петров

Преди малко повече от 23 години постъпих на работа в Дирекция "Международно право" на Министерство на външните работи. След успешно издържан публичен конкурс. По същото време и заедно с мен в т.нар. Външно бяха назначени и много други млади хора. Дори само заради възрастта си, тези хора не можеха да са свързани с Държавна сигурност. За съжаление, много скоро, "системата" щеше да накара много от тях (включително и мен) да напуснат министерството.

За сметка на това, преди 10 години отварянето на досиета разкри, че близо половината от работещите в МВнР, включително 60 (!) посланици са сътрудничили на ДС. Започна обичайното упражнение - уволнение и след това възстановяване от съда.

Къде сме днес?

В политическия кабинет на новоизбрания министър на външните работи, Теодора Генчовска (дано не ѝ бъркам името, защото за експертите по външна политика тя е напълно непозната), има ПЕТИМА бивши агенти на ДС. А най-младият от тях е на 65 години! Няма да коментирам факта, че този (най-младият), Петко Сертов, беше шеф на ДАНС в едно правителство прочуло се с корупцията си. Съветник там му беше не кой да е, а Трактора. "Младежът" Сертов преди няколко години се беше загубил за малко в Гърция. Ама хубаво, че жена му го намери...

Писал съм и друг път, но сега - пак. При обединението на Германия през 1990 г. се извършва обединение и на администрациите на централните ведомства на ФРГ и несъществуващата вече ГДР. Знаете ли колко "дипломати" от Външно на ГДР (Ministerium für Auswärtige Angelegenheiten der Deutschen Demokratischen Republik) са взети на работа във Външно министерство на обединена Германия (Auswärtiges Amt)?

Отговорът е 0 (нула).

Толкова за лустрацията в БГ и за тези, които се надяваха, че в това правителство няма да има агенти на ДС.

А "Продължаваме промяната" и нейния министър-председател поздравявам с цитат от песен на депутат от тази парламентарна група:

"Браво, браво, господине!"

Явор Дачков

Кирил и Асен започнаха постигането на леви цели с дясна политика - уволняват хората на Радев от правителството (десен метод) и назначават хора на ДС в него, което си е постигната лява цел.

Христо КомарнитскиХристо Комарнитски

Отровното триоОтровното трио

Огнян МинчевОгнян Минчев

Грета ГаневаГрета Ганева

Мария Капон

Ако промяната и някакви младежи ще са смокинов лист за Държавна сигурност, то явно е ДС подмяна? Или как да разбираме това, и не, няма да мълчим!

Новата външна министърка Теодора Генчовска прави “страхотни” назначения:

За свой началник на кабинет тя назначила Петьо Петев, роден през 1956г, секретен сътрудник "Динов" от Първо главно управление на ДС.

Неин съветник ще е Петър Воденски, роден през 1951г, секретен сътрудник "Велинов" към Генералния щаб на Българската народна армия.

За главен секретар на министерството бе назначен Иван Петров, роден през 1953г, секретен сътрудник "Балинов" на Първо главно управление на ДС.

Петко Сертов също е съветник, и той с ДС принадлежност!

Европа ли казахте?

Кога ще пенсионираме Държавна сигурност? Това е истинският въпрос!

Явно няма да е в този мандат!

Мария КапонМария Капон

Методи Лалов

Какво, по дяволите, си позволява министърката на външните работи Теодора Генчовска (ИТН) с назначаването в МВнР  на кадри на мракобесната Държавна сигурност (ДС)?

Назначаването на Петьо Петев, Петър Воденски, Иван Петров, а сега и на Петко Сертов, които са били част от ДС, е истинска провокация към демокрацията. То е в разрез и с широко прокламираните предизборни заявки на "Демократична България" за лустрация и скъсване със задкулисните зависимости, които имат генезиса си именно в ДС.

Одобрява ли министър-председателят Кирил Петков тези назначения? Какво ще направи, за да премахне това нетърпимо положение? Ами Христо Иванов? Не е ли това подмяна, а не промяна - от мутри вън, стана милиционери вътре?

Настоявам за ясни отговори и още повече за решителна реакция и действия от страна на министър-председателя и лидерите в управляващата коалиция.

Методи ЛаловМетоди Лалов

Виктор Димчев

За Коледа "промяната" ни заля с агенти на ДС, стари соц величия и мракобесни беловласи старци, изхвърляни не веднъж и не дваж с всенародни бунтове.

Шепа глуповати демократи се чудят какво се случва със собствените им мегакоалиции от по 10 партийки.

Електоратът попържа по-страшно от избирател на НДСВ през 2005-та.

Мастити анализатори, платени ПР експерти, цялото журналистическо войнство, определено изглежда правилно като "мисирки", се чуди как хем да продължи да облизва новата власт, хем да се примири, че май старата беше с една идея по-зле или по-добре, все тая всъщност.

Дежурните придворни смешници са заели своите позиции, бранейки новата власт, чиято глупост избуява по-тъпо и от времена на Жан и Пламен.

Питам се: толкова ли можем, така ли не разбрахме, бихме ли сторили нещо отвъд идеите на другите?

Отговорите на тази част от пъзела ще научим през още едно падане, за което жертвите от пандемията и демографската катастрофа дотук ще ни се сторят като песен.  

Атанас ЧобановАтанас Чобанов


Топ новини

виж още

Актуална тема