Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Наивни граждани и заинтересовани зяпачи се оставят Божков ги води за носа

Мрежата

Наивни граждани и заинтересовани зяпачи се оставят Божков ги води за носа

Снимка:

От Фейсбук профила на журналистката Юлиана Методиева

Как бизнесменът в изгнание управлява своите връзки с обществеността е любопитен въпрос. В края на януари Божков (Черепа) обяви ,че „засега“ той спира да говори пред медиите. Помислих, че ще се разсърди като Иван Костов и ще мълчи с години страшно и обвинително към онези, на които е бил благотворител.

Ако беше сред живите художникът Светлин Русев, като нищо попадаше в групата. Това се сетих като видях вдъхновено изрисувания портрет на Васил Божков - величав, с големи ръце и голямо чело. Напомни ми на потретите на Ванга. И двамата са живописвани от народния художник като подаръци на българското общество – тя, Пророчицата и той, Хазартният бос.

През следващите два–три месеца от Дубай Божков периодично започна да изпраща съобщения до медиите.

Всяка сутрин в 8 часа, хазартаджията не се бърка в джоба (уж), за да фейсбуква. Медиите тиражират откровенията му, даже го слагат като първа новина. Конкуренция в новините му правеше само Ковид-19. Правеше, с извинение. Вече по волята на управляващите, Ковид-19 плаши само гаргите.

В един момент обаче, човекът издирван с бюлетината на Интерпол, даде интервю. Информационната вода от Обединените арабски емирства напоително потече, та чак до днес. Хем кална, хем златна, като в народната приказка. За едни кал, за други–кеш.

Веднага се зачудих защо най-богатият човек на България не потърси националния ефир, за да съобщи сензационните си твърдения! Българското национално радио има над 1 млн. слушатели на седмична база (ако не ме лъже паметта). Простата сметка показва, че да би изказал мислите и чувствата си в пиковите часове на програма „Хоризонт“, господин милиардерът щеше да бъде легитимно чут не само от президента, премиера и Народното събрание, но и от черешоберачите. Или дори в ромските махали, закопчани от КПП-та. В махалите слушат БНР, това е доказано от социологията.

Но – не. Васил Божков не иска национален ефир, въпреки масовата му слушаемост. Друга му е комуникационната игра. Тя е натъкмена по правилата на силно рекламирана гангстерска серия, прожектирана за комерсиални цели. В най-напрегнатия момент „следва продължение", утре драги, заповядайте за следващите епизоди, заедно с пуканките, айфоните и групата по интереси.

Подобен сериал БНР няма да понесе. Който и да му е генерален директор. Това от една страна. От друга. Божков, божем, е умен човек. Знае, че БНР (както и БНТ, но там аудиторията сутрин е по-рехава по разни причини) следва Закона за радио и телевизия. Един вид, регулира се от правила и стандарти за източници. Не върви, да изтресеш в национален ефир мътни намеци, бомбастики, жълти внушения и да прекъснеш предаването на живо, защото ти е хрумнала нова приказка за Али Баба.

Та... виж къде не говори обвиняемият от Дубай и веднага да ти стане ясно от какво той се страхува. БНР никога няма да заприлича на медийна сергия, на която лъжци и измамници въртят търговия с таргетирани политици и анализатори, а наивни граждани и заинтересовани зяпачи се оставят да ги водят за носа през пазара.  


Коментари (2)

Иво А ББ и Цв.Цв. не водят ли за нос вече 10 години???
Не нам, не нам!
21.06.2020 21:33 / Отговор
plebs Божков си има телевизия. Волгин и Великова си имат радио...
"ДПС и партията на Слави Трифонов имат подкрепа от около 8%. На четвърто място е „Демократична България“ със 7%." ВМРО и НФСБ изпадат с около 3%, естествено... :)
Вервайте! Изобщо не са лобисти от един и същи отбор. За радиото и телевизията иде реч.
22.06.2020 08:02 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още