Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Напуснали учители се връщат заради високите заплати

Мрежата

Напуснали учители се връщат заради високите заплати

Снимка:

Търсят се педагози по химия, физика, математика

Тази година криза в образованието заради липса на учители няма да има заради увеличението на учителските възнаграждения, което дава резултат и преподаватели, които са напуснали системата, отново се връщат на работа като учители, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в Поморие.

Недостигът на преподаватели обаче остава сериозен проблем и ще се задълбочава в следващите 10 години, предупреди образователният министър, пише „24 часа“.

Годишно се пенсионирали 4000-4500 души, а техният брой не може да се покрие от влизащи в системата млади учители.

„Младите хора, които постъпват, са 2/3 от тези, които навлизат в пенсионна възраст. За да няма срив, трябва да се пенсионират не повече от 2000-2500 годишно”, каза Вълчев.

По данни на МОН близо 3500 учители в пенсионна възраст продължавали да влизат в класните стаи. Вълчев обаче очаквал възрастовата структура на учителите да се балансира през следващите 10-15 години, но университетите трябвало да осигурят необходимите кадри.

Най-голям в момента е недостигът на учители по химия, физика, математика, по професионална подготовка. Сериозна нужда системата изпитвала и от инженери специалисти. Редовно се търсели преподаватели и по английски и информационни технологии, разказа образователният министър.

Вълчев припомни, че ще бъдат въведени допълнителни стипендии като стимул за студентите да учат педагогически специалности.

„Важно е не само да обезпечим количествения недостиг, но и да мотивираме по-добрите ученици да се включат в педагогическата професия. В инженерните направления също сме предвидили стипендии”, добави Красимир Вълчев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още