Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Недялко Недялков: Странно е, че Радев отдава почит само на борците против „фашизма“

Мрежата

Недялко Недялков: Странно е, че Радев отдава почит само на борците против „фашизма“

Снимка:

От профила във Фейсбук на журналиста Недялко Недялков

Обичам поета Вапцаров, въпреки че е комунист. В таланта няма идеология.

Не приемам обаче думите на президента Радев пред паметника на поета днес:

„Той е символ на една свята кауза…Трябва да отдаваме почит на борците против фашизма…“

Преди всичко е странно, че Радев отдава почит само на борците против „фашизма“. (Ако изобщо можем да говорим за фашизъм в България, а не за авторитарни практики. Но това е отделен разговор, който 30 години вече не успява да приключи…)

Не съм го видял да поднася венци пред мемориала на страдалците от комунистическите концлагери, не съм чул да изказва съболезнования за жертвите от Народния съд или атентата в „Света Неделя“.

И това е системно и тенденциозно поведение – вече пет години. Фашизъм е имало, но червена инквизиция – не.

Ясно, че е номинация на комунистическата партия, но все пак по Конституция е призван да бъде президент на всички българи и да олицетворява единството на нацията. Което той, разбира се, не прави и това е ноторно известно.

Ако почиташ Вапцаров, трябва да почетеш и Райко Алексиев. Така повеляват хуманността и историческата правда. Иначе изглеждаш жалък в пристрастията си, малоформатен, провинциален. 

Особено дразнеща е и помпозната лексика, оценъчното „свята кауза“.

Коя е „святата кауза“ на Вапцаров, според президента? Бих искал да поясни. Ако говори за каузата му в литературата, за естетическия му принос в българската поезия – тогава да! Приемам и разбирам.

Но ако говори за терористичната му антидържавна дейност, финансирана от сталинския режим, тогава не мога да приема и да проумея.

Иди и поднеси цветя на ПОЕТА И ТВОРЕЦА, създал любими лирични строфи, не на АНТИФАШИСТА. Преклони се пред таланта му. Не продуцирай архаични и морално дискредитирани клишета за „свята кауза“ и „борба срещу фашизма“, сякаш извадени от учебниците по история на Александър Фол.

Подобно поведение е илюстративно за мисленето на държавния глава, застинало нейде в късния живковизъм. И показателно какво ще се случи, какви ценности и идеи ще бъдат лансирани за общодържавни и на какъв ревизионизъм ще бъдат подложени достиженията на демократичния ни преход, ако успее да овладее изпълнителната власт.                                        


Коментари (5)

НЕ СТРАННО!............... СРАМНО Е!..............….................................................................................... СИГАНИН-СРАМ НЯМА.............
СПРЕТЕ СПОКОЙНО, ДЕЦА.......... КРАЯ МУ СЕ ВИЖДА.............
07.12.2020 15:15 / Отговор
РУМЯН РАДЕВ.......... СРАМ ЗА БЪЛГАРСКОТО ОФИЦЕРСТВО........................................................ КОНСТАТАЦИЯ НА БЪДЕЩЕТО БЪЛГАРСКО ПОКОЛЕНИЕ............
07.12.2020 21:12
кесо Разбира се Недялко Недялков е напълно прав в моралните си откровения. Но може би е дори по-добре, че негодник като Румбата не отива дори от лицемерие на паметниците на десетките хиляди достойни българи загинали от ръцете на червените терористи. Той толкова откровено демонстрира комунистическия си избор, че ще бъде по-скоро кощунство с паметта на жертвите на комунизма неговото присъствие там.
07.12.2020 15:20 / Отговор
да - така е поне е ясен.
07.12.2020 18:42
Bad Co Фатмакът е завършен дебил! С неговата първосигналност, праволинейност, и сервилност към кукловодите си, отдавна е прекъснал нишката с реалността! "Пази Боже, сляпо да прогледа" , ама това няма да прогледне никога! На него му харесва да се прави на дебил!
07.12.2020 18:16 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема