Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Няма начин интелигенцията от синия съюз да се е преляла в ДСБ и да е приела Атанас Атанасов за водач

Мрежата

Няма начин интелигенцията от синия съюз да се е преляла в ДСБ и да е приела Атанас Атанасов за водач

Няма начин интелигенцията от синия съюз да се е преляла в ДСБ и да е приела Атанас Атанасов за водач - Tribune.bg
Снимка:

Анализ на Диляна Ценова за „24 часа”

 

Как стана обезличаването на ДСБ и защо сега я напускат влиятелни активисти

Костов е виновен за всичко”, казват със саркастични усмивки феновете му, когато се заговори за подривната роля, която техният гуру изигра спрямо демократичните процеси. Днес обаче в разгара на проточилата се изтощителна политическа криза е време да осъзнаят, че обратната им психология е самата реалност. Някой беше произнесъл мъдрата мисъл, че във всяка шега има искрица шега и всичко останало е истина. Да, Костов е виновен за всичко!

Жени Шиер, една от активистите, напуснали наскоро ДСБ заради деспотичното управление на Атанас Атанасов,заявява:

“Твърдя, че от партията на интелигенцията, отстояваща ценностите на западната цивилизация и създадена от Иван Костов, не е останал и помен”.

Съдейки по трайно пасивната позиция на ДСБ през последните две години, Шиер и колегите ѝ имат основания да се възмущават от унизителното обезличаване на формацията, превръщането ѝ в “маргинализиран придатък и удобна патерица на по-амбициозни политически сили”.

Неочаквано изразът “партия на интелигенцията” разкрива различен ракурс към темата. Очевидно още преди да си получат партийните книжки, някои последователи на Костов са имали погрешно впечатление за ДСБ, защото единствената политическа сила, успяла да привлече, вдъхнови и обедини интелигенцията, е Съюзът на демократичните сили. Никога след него не е постиган подобен баланс и плурализъм между дясноцентристките идеи,

нито е имало по-креативна атмосфера под партиен флаг

Творческият потенциал на най-популярните личности бе неразделна част от всяка изява на СДС, което дори не просветва в сегашните прогресивни пърформанси.

С много труд, последователност и упорство Иван Костов първо овладя, после подчини, а накрая разцепи и отслаби най-голямото демократично обединение в новата история. Накрая отведе в бутиковата си формация само своите най-близки и доверени кадри, но повечето от умните и интересни хора сред тях не след дълго напуснаха.

Дори хипотетично няма начин след залеза на синия съюз интелигенцията да е преляла в ДСБ и да е приела безрезервно Атанас Атанасов за първенец и водач – бивш прокурор по времето на възродителния процес и бивш шеф на Националната служба за сигурност.

Неслучайно именно той през 2020-а бе първият глас отдясно, изразил готовност да партнира с БСП, но не и с ГЕРБ.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати