Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. От мрежата: Кирил Петков и Асен Василев с интересни дарители за кампанията, събрали са близо 1,4 милиона лева

Мрежата

От мрежата: Кирил Петков и Асен Василев с интересни дарители за кампанията, събрали са близо 1,4 милиона лева

От мрежата: Кирил Петков и Асен Василев с интересни дарители за кампанията, събрали са близо 1,4 милиона лева - Tribune.bg
Снимка:

Дарители с интересни имена фигурират в списъка подаден в Сметната палата от Продължаваме промяната, показва справка на „BGReporter.info“. Впечатление прави, че отсъства името на транспортния министър Николай Събев, който беше дарил на ПП "ПП" сумата от близо 300 хиляди лева. 

Ето и какво показва проверката:

Стойността на даренията които е събрала организацията на Кирил Петков и Асен Василев е 1,387,879.46 лв.

Едно от първите имена по азбучен ред е на Алекс Марио Николов. Николов е направил 2 дарения на обща стойност 30 000 лв. Дали става дума за съвпадение на имена или това е синът на скандално известния Марио Николов, който дълго време бе съден за източване на средства от САПАРД, не успяхме да установим, но ще продължим да търсим информация. Припомняме, че знаковото дело на Николов бе прекратено и Николов бе оправдан поради изтекла давност.

Следващото интересно име е на Благомир Рубинов Коцев. Благомир е син на Рубин Коцев – бизнесмен който през 2004 беше отвлечен, а семейството му плати един милион откуп, за да го освободят. По-късно делото за отвличането на баща му бе прекратено. Извършителите не са известни и досега. Благомир Коцев е дарил на промяната безусловно 10 000 лв. Благомир Коцев е също така съсобственик във фирмите на баща си.

Васил Петев е направил две дарения по 10 000 лв, през период от 6 дни. Първото дарение е на 04.11.21 и на 11.11.21 година.

Веселин Бакалов е дарил еднократно сумата от 49 519, 20 лв. Справка в търговския регистър показва, че в няколко от фирмите на Бакалов лъсват като съдружници агенти на ДС.

С най-голямо дарение в списъка се отличава Иво Лъчезаров Ценов. Ценов е направил еднократно дарение на стойност 200 000 лв. Той е управител на IT фирма и съдружник на друг от дарителите на промяната Тенко Николов. Николов от своя страна пък е похарчил за кампанията на промяната 150 000 лв. Ценов е посочил като произход на средствата – дивиденти, а Николов – договор за управление и контрол.

Следващия голям дарител е Диана Дамянова, която е дарила 4 пъти по 25 000 лв. Прави впечатление, че първото дарение на Дамянова е на 4 ноември 21 година. 4 дни след това дарение на осми ноември Дамянова прави и още 3 дарения по 25 000 лв. в един ден. Дамянова освен, че е дарила общо 100 000 лв. явно работи и „пробоно“ за кампанията на Промяната, като ПР и медиен консултант.

Михаил Иванов Михайлов е акционер в „Българска роза“ АД. Михайлов е дарил 4 пъти суми за кампанията. Михайлов също е направил 2 дарения в един и същи ден. Общата сума която е дарил е над 80 хиляди лева.

В списъкът подаден към сметната палата блести с отсъствие транспортния министър Николай Събев. Въпреки, че сегашният премиер Петков по време на кампанията на няколко пъти благодари на собственика на Еконт за финансовата помощ, която според думите му била към 300 000 лв. Въпреки това в списъка с дарители не е отбелязана нито една сума от негово име. Ако думите на премиера са истина, то значи даренията на Събев, са разписани под други имена. Това от своя страна поражда въпроса, каква е причината за подобен запис на суми под чуждо име?

Общо 383 дарения е получила формацията на Петков и Василев. Вижте списък с дарители дарили суми над 10 000 лв. , за кампания на Промяната.

Според решение на ЦИК от февруари 2021 година, общият размер на дарението от едно физическо или юридическо лице или едноличен търговец надхвърли една минимална работна заплата, дарителят предоставя декларация за произхода на парите.

Сметната палата от своя страна трябва да провери за съответствие между размера на дарението и размер на доходите на дарителя, в случай че дарението или предоставените средства са над 1000 лв.

Списък с дарителитеСписък с дарителите
Списък с дарителитеСписък с дарителите

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети