Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. ПИК: Авер на подсъдимия Прокопиев лъсна в бизнес афери с леви баровци

Мрежата

ПИК: Авер на подсъдимия Прокопиев лъсна в бизнес афери с леви баровци

Снимка:

Текст на Агенция ПИК

Политико-икономическото задкулисие на прехода е упорито нещо. Когато документално и безпристрастно се изследва това задкулисие първото, което се забелязва е, че то съществува благодарение на мрежи от кръгове, чието ядро е съставено задължително от свързани с бившата БКП и нейните репресивни служби лица. Около това ядро обикновено се е формира еластична, с променлива геометрия периферия от готови на всичко, за да се „омажат“ във властта лица.

Много често те съвсем формално пребивават в уж десни политически партии и коалиции, но бизнес интересите им без изключение са преплетени с представители на уж „лявото“. Ето пример – дъщерята на някогашното гуру на кръга „Агнешки главички“ по времето на Костов - Никола Николов, и днес е в обща фирма с някогашната висша комунистическа номенклатура Анастасий Дончев Иванов, което ПИК съобщи подробно в свое разследване.

Същият Иванов в периода 1980 – 1986 г. е първи секретар на ОК на БКП в Разград. След това е първи секретар на Градския комитет на БКП в София. От 1987 г. е първи заместник-председател на Държавния комитет за изследвания и технологии. От 1981 до 1986 г. е кандидат-член на ЦК на БКП, а от 1986 до 1990 г. е член на ЦК на БКП.

Е, точно с този човек дъщерята на уж „десния“ Никола Николов - Райна, е съдружник във фирмата „Биотехфарм“ ООД.

Бизнес връзките между Никола Николов и Иво Прокопиев (също здраво свързан с БКП и ДС – баща му е бил кадрови офицер от УБО, майката – волнонаемен там) се пресичат в няколко дружества. Едно от тях е „Йовета-глас“. След като оглавява икономическата комисия в парламента по времето на Иван Костов, Николов прехвърля основния си бизнес на близкия си сподвижник Велеслав Тачев. Той поема повереното чрез ЕТ „Йовета Велеслав Тачев“. По-късно Николов регистрира на името на своя сътрудничка „Йовета глас трейдинг“ ЕООД, към което той е „консултант“. Именно от тази позиция той контролира де факто целия внос на строително стъкло и стъклен амбалаж.

Няколко години по-късно – през 2008 г., Никола Николов вече официално фигурира като акционер и председател на борда на директорите на дружеството „Йовета глас трейдинг“, показва справката в ДАКСИ. Там е притежавал 800 000 акции, което е 50% от капитала. Останалите акционери са от фамилията Тачеви - Велеслав Тачев, Евгени Тачев и Йорданка Тачева. Впоследствие като акционер в дружеството влиза и „Алфа кепитъл мениджмънт“ – фирма, свързана с Иво Прокопиев. „Алфа кепитъл мениджмънт“ записва 560 000 лева в капитала на „Йовета-глас“.

По-късно става едноличен собственик на капитала на дружеството, което се преименува на „Йовета-Глас“ ЕАД. Близкият до сърцето на Никола Николов Велеслав Тачев присъства и във фирмата „Йовета-2005“ ООД. Там той е съдружник със сина си Евгени Велеславов Тачев и с дъщерята на агнешкия крал - Райна Николова. Райна Николова е едноличен собственик и във фирмата „Солар Плант“ ЕООД. Дъщерята на Никола Николов е била и съсобственик във фирма „Евромед-София“ ООД, където през 2014 г. прехвърля дружествените си дялова на кого мислите. Прехвърля ги на същия комунистически номенклатурчик Анастасий Дончев Иванов.

Агнешкият крал Никола Джипов Николов притежава имоти за милиони левове в 5 града в страната, показа справка в имотния регистър. Тъй като е израснал и завършил Математическата гимназия в Разград, той си е направил най-добре сметките да завърти големия си бизнес именно в родния град на бизнесавера си Иво Прокопиев. Именно там той притежава най-много имоти. Перлата в колекцията му е пететажен жилищен комплекс с ресторант и магазин на две нива, както и с кафе сладкарница на стойност на близо 1,1 млн. лв. За да го построи, през 2010 г. взима кредит от банка, който успява да погаси само за 2 г. Комплексът се шири на почти 5 декара и се намира на едно от най-апетитните места в Разград – на „Северен булевард“ между градския парк и стадион „Лудогорец Арена“.

Първата си сделка в града 57-годишният бизнесмен прави през 2003 г., докато е депутат в 39-ото Народно събрание и член на парламентарната група на ОДС. Заедно с бившия шеф на Районния съд в Разград Жоро Чобанов взимат на кредит едноетажна масивна сграда от 130 кв. с двор от 304 кв. за 20 бона. 7 г. по-късно ипотеката е заличена и имотът прехвърлен само на името на Николов. След това е отворена нова ипотекав банка за 120 000 лв., като към къщата, гаража и двора е добавена още една сграда на ул. „Свети Климент“ от 137 кв., която е описана като клуб „Водна централа“ за делова и административна дейност.

През 2009 г. клубът е прехвърлен на Никола и майка му Райна, като този път е оценен на 32 686 лв. През 2007 г. Николов наследява от майка си Райна масивна едноетажна сграда с разрешение за ползване като банков офис на ул. „Кирил и Методий“, състояща се от зала за клиенти, помещение за каса и санитарен възел.

Имотът е оценен на 10 519 лв. През 2014 г. дава под наем 43 кв. м. от него за магазин на „Варнафарма холдинг“ за срок от 5 г. срещу 105 620 лв. Фирмата е собственост на семейството на аптекарския бос Веселин Марешки. През 2008 г. купува за 1300 лв. ливада с площ от 2500 дка в местността „Кованлък“ в землището на Разград от „Йовета глас трейдинг“, в която съдружници са майка му Райна Николова и най-близкия му бизнес другар Велеслав Тачев, който по времето на комунизма е номенклатура в ОбНС в Разград, директор на автокомбината и зам.директор на завода за стъкло „Диамант“. Сделка за почти 40 бона сключва бившия депутат през 2012 г., когато купува от фирмата за производство на стъклопакети „Ем пак“ ООД имот, включващ промишлена сграда с площ от 64 декара, склад 259 декара и дворно място от 853 декара.

Последно той е сключил договор за отдаване под наем на 29 свои поземлени поземлени имота в село Благоево – всеки от които на площ между 6 и 40 декара, на стойност 53 117 лв. Фирмата, която ги е взела под аренда, е „Йовета 2005“ ООД, чийто съсобственик е дъщерята на агнешкия крал Райна Джипова и авера му Велеслав Тачев. Николов владее и промишлена сграда на един етаж с площ от 421 кв. м. с двор от 885 кв.м. и в съседна Монтана. Купува я през 2007 г. за 75 000 лв. с кредит от ДСК, който е изплатен през 2012 г.

Негов съдружник отново е Велеслав Тачев. В столицата Никола Николов притежава само едно апартаментче от 76 кв.м. Купил го е през 2009 г. за 88 000 лв. в столичния квартал „Дружба 2“. В нотариалния акт към жилището е включен и 11 декара поземлен имот в комплекса, но за тях не е посочена отделна цена, което вероятно означава, че са му като подарък за 50-годишния юбилей, който е празнувал тогава.  

ПИКПИК

ПИКПИК

ПИКПИК

ПИКПИККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още