Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. ПИК: Румен Радев избегна с връзки военен съд за зловеща катастрофа с боен самолет за 180 млн. лв.

Мрежата

ПИК: Румен Радев избегна с връзки военен съд за зловеща катастрофа с боен самолет за 180 млн. лв.

Снимка:

Куп тъмни петна има в биографията си на командир във Военно-въздушните сили настоящият президент Румен Радев, за когото премиерът Бойко Борисов вчера каза, че всъщност не е президент, защото разделя, а не обединява нацията.

Борисов припомни зловещ факт от биографията на Радев като военен от преди 3 години. Става дума за катастрофа на боен самолет за 180 млн. лв. под негово командване, за която той така и не понася никаква отговорност, пише ПИК.

Незнайно как и защо Радев не е изправен на военен съд и именно това едва снощи изясни премиерът - тогавашният военен министър Аню Ангелов ходатайствал за него и се примолил да не съсипват кариерата му. В крайна сметка Радев не е сред привлечените като обвиняеми и не е изправен на военен съд за зловещата катастрофа, макар да е станала под неговото оперативно командване.

Инцидентът става на 26 април 2012 г. - катастрофира военен самолет МиГ-29. Машината е за близо 180 млн. лв. и се разбива зловещо, като по чудо няма жертви.

Минути след излитането си в 10,35 часа учебно-бойният МиГ-29УБ с екипаж майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев пламва. Според военни летци причината е, че вместо да приберат фаровете, те прибират по-рано колесника, получава се искра и машината почва да гори. Двамата насочват самолета към землището между две села - Царимир и Голям Чардак, за да избегнат жертви, и катапултират.

„Изтребителят е произведен 1989 г., тоест на същите години, на които са абсолютно всички самолети МиГ-29. Машината е минала прегледи. При нас това е абсолютно задължително, няма компромис. Всички самолети, за които имахме договор с руснаците, минаха по една и съща процедура и всички те са в едно и също състояние - много добро“, коментира тогава командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов. На същия самолет предният ден успешно е летял самият той.

Никой обаче не споменава името на ръководещия учението и полетите в конкретния ден - Румен Радев, който сякаш потъва вдън земя, въпреки че е прекият отговорник и за разпределението на екипажите, и за организацията на полетите.

Така това черно петно не влиза в биографията на Радев и той продължава военната си кариера, като по-късно е издигнат за шеф на Военновъздушните сили. После дезертира от армията, за да се хвърли в президентската битка.

Военни пилоти обаче са категорични, че именно той е бил сред основните отговорници за инцидента, тъй като е отговарял за летателната подготовка на ВВС по това време като зам.-командир. Той лично е ръководел и учението, на което се е случила катастрофата - българо-американската съвместна тренировка „Тракийска звезда 2012“.

Военна полиция и прокуратура водят разследване след инцидента и са разпитвани двамата пилоти, но не и техния командир и ръководител на операция Румен Радев, чието име така и не се споменава в многобройните статии по време и след инцидента.

Факт е обаче, че след изгарянето на машината за 180 млн. лв., той продължава възходящата си кариера по времето на министъра на отбраната Аню Ангелов. А след това се замесва и в други афери с ведомствено жилище, което купува и препродава, а ползва друго неправомерно под наем, както и назначава любовницата си Десислава незаконно на два щата в армията, а после и се жени за нея.  

 


Коментари (5)

Pik Само фалшиви новини и простотии
12.12.2019 22:53 / Отговор
ПИК- ЛЬОВЦИ НЕ повтаряйте глупостите и измислиците на Боко. Той е прост и престъпен човек.
Ти Недялко си син на Недялко - една от емблемите за честен и способен човек.
Не ставай за срам- излагаш родата си.
14.12.2019 16:15 / Отговор
томов от прочетеното,оставам с впечатление,че министъра не е чист човек.
за нарушаване на въз се изгонва от армиятадушната дисциплина
14.12.2019 20:30 / Отговор
Иво Парашутиста е не само прост и престъпник голям, ами и е връзкар с КГБ.За 20г на власт първата фракция на Бкп - Бсп направо смля България с два фалита 90-1г и 96-7г.После с масовата им мафиотщина (масова приватизация) на България, имаше и заменки на имоти и крадене на България с техния """цар""" кобурга!
15.12.2019 12:42 / Отговор
Анти БСП ту Неморален е Червен Радев... То е ясно... Неблагодарно псе...в дъното на червата си е продажен... Ама Бат Бойко си е виновен... Ще си пати от добротата си... Колко още такива "мъртъвци" като Мая Манолова и Червен Радев ще реанимира, та после бесните кучета ще му хапят ръката, с която ги е нахранил?!?!???
18.05.2020 03:21 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още