Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Писателят Христо Стоянов със „Затворено писмо до Слави Трифонов“

Мрежата

Писателят Христо Стоянов със „Затворено писмо до Слави Трифонов“

Писателят Христо Стоянов със Затворено писмо до Слави Трифонов - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на писателя Христо Стоянов

Днес прочетох изявление на Слави Трифонов, че бил готов да стане премиер на страната. Та реших да му кажа няколко неща.

Скъпи Слави,

Преди време в една телевизия ме попитаха защо не вляза в политиката. Защото преди 1989 година са ме арестували за стиховете ми, след 1989 година пак ме арестуваха (това бе и поводът да се появя преди време при тебе за първи път) за книга, която дори бе забранена за известно време.

Отговорих на водещия, че няма да вляза в политиката, защото имам няколко развода зад гърба си. И не е морално човек, който не е могъл да се справи с едно семейство, да се опитва да оправя Държава. В този смисъл да те попитам – ти дори не можеш да направиш подобна стъпка, не можеш да се ожениш, да провериш дали ставаш за семейство, а си тръгнал да оправяш държава.

Марксизмът, колкото и да се опитват да го отричат има оня постулат за макро и мини семейството. Енгелс има една такава книга, а той е човекът, който дори осиновява едно дете от Маркс, за да спаси на приятеля си семейството и да прикрие връзката му с прислужницата. Както и да е…

Слави, ти освен че нямаш развод зад гърба си, нямаш и брак. Да не забравяме, че историята ни е пълна с царе, които стават такива само след като сключат брак с друга знатна особа. Не зная като как си представяш семейството, но то не се затваря в „едно ферари с цвят червен“. Има случаи и такива ферари-та да катастрофират с нахакани селяндури зад волана, решили, че в големия град могат да правят всичко.

Скъпи Слави, държавата не е чалга. И, като казах чалга. Ти през цялото време доказваш, че можеш да правиш компромиси само в името на парите. Нима не направи компромис с виолата. Нали нея замени с микрофона, защото във виолата няма пари. Или това ти се изплъзва от биографията. Нямам нищо против парите ти – аз съм устроен просто по друг начин. Не правя компромиси. Особено естетически. И не бих позволил да ме управлява човек, който, в името на парите е готов да смени класическата музика с чалга.

Вероятно е прекрасно, даже убийствено прекрасно да се возиш, охраняван с пилотни коли. Вероятно е прекрасно да гледаш как талантливи актьори и музиканти около тебе опростачват нацията – няма друга дума. Какво ще правиш като премиер – концерти?

Ще разсмивате с Шишо Бакшишо нацията? Момчетата от „Куку бенд“ ще забравят тоналностите, бичейки в развален седем осми такт. Та виж си текстовете на песните. Всъщност, заслепен от собственото си благоденствие ти дори не можеш да прецениш какъв кич и далеч от литературата са подобни текстове. Слави, ти дори не подозираш как, създавайки някакъв кръг около себе си благодарение на умелото усвояване на някакви пари всъщност съсипваш животите на иначе талантливи актьори и музиканти.

Ние сме талантлива нация – и нея ли ще опростачиш, пардон, доопростачиш?!... За съжаление те правят компримиси – господи, какъв сатирик и писател бе Иван Кулеков… Какво, ще назначиш за министър на културата Иво Сиромахов ли? Вземи прочети Даниил Хармс и ще видиш как е овладял друга стилистика, как се прави на актьор и създава илюзорната представа в младите, че щом той може да е артист, актьор, писател – значи и за тях ще е лесно.

Лесният начин на правене на пари не значи, че управляването на държавата е лесно. За това трябва държавническо, а не чалгарско мислене. Защото приоритетите на една кабеларка не са приоритетите на една България. Държавата е друго нещо . В нея може да има чалга, но в нея има и класика. В тази страна има художници, писатели, музиканти (истински музиканти), шлосери, спортисти, кравари, овчари… Ти изкарвал ли си стадо на паша – би трябвало, все пак, за разлика от мен, градския човек, ти си от село.

И ако си изкарвал стадо на паша и имаш спомен за това ми се иска да ти кажа – нищо общо няма подкарването на стадото с народа на една държава. Нищо общо… Единственото общо между стадото и народа си ти – защото нито с едното можеш да се справиш, нито с другото. Защото си мислиш, че първото е като второто. Само че тия номера ги върти на бенда и на съсипаните си актьори… Ами, толкоз…


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (37)

Иван Този надменен тип срави чалгарифонов, да си кюта в кабеларката и да не се мисли за мн велик. Тази мутренска рожбичка
18.04.2020 02:58 / Отговор
Д.Кънев Да аз зная нещо за теб въпреки че не знаеш кой и какво съм.Зам за теб че обичаш да изоставяш когато ти е изгодно.Някога ти ми написа автограф на твоя книга.И когато разбрах кой си я използвах за подпалка.Преди време ми подариха твоя книга с автограф.Е и нея я очаква същата участ.
18.04.2020 06:00 / Отговор
В. К. Браво.
18.04.2020 07:22
Мариян Всеки е грешен на този свят и Христо си го каза,а този надменен чалгар,който пълни стадионите със заблудени като теб и ще продължават да пълнят ако не въстане Всички срещу пошлостта!!!
19.04.2020 08:10
той какъв писател точно беше ти.?????
18.04.2020 09:34 / Отговор
Бойко Този е болен антикомунист и нагаждач.
19.04.2020 03:42
Четящ Заради скандала около помакинята прочетох няколко книги от този писател. След време не помниш в коя какво пише. Толкова са еднакви. Много далеч от Валери Петров примерно. Скандален-да, но само толкова. Алкохолик, разведен пропадняк в личният си живот. Плевнелиев - като беше женен, видяхме ли жена му. Бойко-разведен, но премиер. Да каже и за тях-като не задържаха жените до себе си, стават ли за президенти и премиери. Макрон като се ожени за баба си-семеен ли го броим или с отклонения.
18.04.2020 10:22 / Отговор
Петкова Уважаеми четящ,прав си.Затова светът е все по-лош,защото го управляват такива хора,като изброените от теб и още много знайни и незнайни подобни лидери.
18.04.2020 11:22
преминаващ Не слушам чалга,но не мога да разбера такива писма от дърти курвари на два развода !
19.04.2020 02:48
В.Стоянов Кефиш ме професоре !!! Има надежда докато има човеци като вас
18.04.2020 10:34 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати