Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. По каква линия Кирил Петков се е запознал със Спецов? Как точно го е „впечатлил с експертиза“?

Мрежата

По каква линия Кирил Петков се е запознал със Спецов? Как точно го е „впечатлил с експертиза“?

Снимка:

От Фейсбук профила на юриста Димитър Стоянов

Министърът на икономиката Кирил Петков заяви, че познавал Румен Спецов "от поне осем години", бил е впечатлен от експертизата и работата му, проверявал Ковачки. Което повдига следните въпроси:

Кирил Петков: Познавам Румен Спецов от осем години. Радвам се на смелостта му

1. Румен Спецов напуска системата на НАП през 2015 г. като е работил в Централното управление на агенцията в периода 2009-2015 г. В какво качество е работил там все още не се съобщава. По каква линия Кирил Петков се е запознал с Румен Спецов и в какво качество? Как точно Спецов го е впечатлил с експертизата? По негови думи Кирил Петков го познава "от поне 8 години", следователно поне от 2013 г. От 2015 г. Румен Спецов живее в Дубай, което също следва да се отчете. Как, къде и по какъв начин стават тези велики впечатления?

2. Ако приемем хипотезата, че Спецов е успял да "впечатли" Кирил Петков с експертизата и работата си за периода 2013-2015 г., включително, че е проверявал и Ковачки, как точно Кирил Петков е получил информация какво точно е правил Спецов в качеството му на служебно лице? Информацията, на която са се изградили впечатленията на Петков към онзи момент, включвала ли е защитена по закон тайна - търговска, банкова, данъчна и осигурителна? Как стои въпросът и със служебната информация? Все пак, ако Спецов е извършвал двете форми на данъчен контрол по ДОПК - проверки и ревизии - то как Кирил Петков е създавал тези велики впечатления за неговата работа и влизало ли е това в сблъсък с данъчното законодателство?

3. Думите за Ковачки са много интересни. И ще напомня един случай. През 2014 г. в разследване на Нова Телевизия излезе разследване как в мини в Бобов дол, собственост на Ковачки, се купуват гласове в полза на БСП. Разследването показа, че в дните преди изборите миньорите са подложени на натиск от шефовете си да "подкрепят правителството" (по това време кабинетът е на Пламен Орешарски) на изборите. Това щяло да им гарантира работата, редовно превеждане на аванс и заплати, инвестиции в мината. След този репортаж срещу работниците започна същинска наказателна акция. Работещите в мините на Бобов дол получават част от заплатата си под формата на ваучери, които могат да разменят срещу хранителни продукти единствено в магазините на Христо Ковачки. При неподчинение на инструкциите за гласуване за правилната партия и резултат в общината, различен от "поръчания", магазините се опразват. Та, в този ред на мисли и ситуацията към онзи момент - как точно Румен Спецов е проверявал или ревизирал дружества на Ковачки? Изключително интересно ще е да се разбере.

Та, така... Все интересни въпроси, които досега не са получили нито един отговор.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още