Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Предозиране: Според „Дойче Веле” Асен Василев е новият Иван Костов, харизматичен гуру

Мрежата

Предозиране: Според „Дойче Веле” Асен Василев е новият Иван Костов, харизматичен гуру

Предозиране: Според Дойче Веле Асен Василев е новият Иван Костов, харизматичен гуру - Tribune.bg
Снимка:

Изключително „интересен” анализ са публикували от „Дойче Веле”. Според него Асен Василев от „Продължаваме промяната” е новият Иван Костов. Според изданието двамата имали много прилики, като изключим факта, че единият е учил в София , а другия в „Харвард” и забележете и Костов и Василев са харизматици -политици, които умеят да вдъхновяват и да увличат, хора, които рано или късно се превръщат в своеобразни гурута и духовни предводители.

Но това далеч не е всичко:

„И за двамата по коридорите на властта ще чуете, че понякога приличат дори на фанатици. И двамата внушават респект с познанията си в областта на пазарната икономика, макар че единият е завършил в София, а другият в Харвард. И двамата без колебание смятат, че мястото на България е в ЕС и в НАТО. И че добрият избор за страната е свързан със Запада, а не с Русия.

Всъщност на запад и двамата изглеждат най-вече като либерално мислещи прагматици, но хронически разстроеният политически компас в България, който непрекъснато обърква ляво и дясно и не признава други посоки на света, тежко изкривява профила им на местно равнище. И двамата създават впечатление на много решителни хора, които са готови да правят жертви в името на каузата”, се посочва още в анализа.

Дойче Веле даже обобщава, че „махленски клюкарки повтарят, че Костов е допуснал разграбването на страната чрез приватизацията, а Василев е навредил на икономическите интереси на България, изпълнявайки поръчка отвън”.

А съществената разлика между тях е, че

 „Иван Костов беше избран за министър-председател след чудовищния провал на БСП и нейния премиер Виденов, които потопиха България в тежка хиперинфлация. Асен Василев пък влезе в правителството след провала на ГЕРБ и Борисов, които според десетки хиляди протестиращи българи (а и не само според тях) са потопили страната в тежка корупция. И тук стигаме до може би най-съществената разлика в двете политически биографии и в двете политически ситуации: Костов оглави правителство със стабилно мнозинство и с широка обществена подкрепа, при това в отсрещната сграда на "Дондуков" седеше негов политически съмишленик; докато Василев е принуден да прокарва идеите си в една крайно разпокъсана и нестабилна политическа територия и при управлението на президент, с когото сякаш окончателно са се смразили”.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети