Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Радан Кънев нарече енергийния министър „недоразумение“

Мрежата

Радан Кънев нарече енергийния министър „недоразумение“

Радан Кънев нарече енергийния министър недоразумение - Tribune.bg
Снимка:

Енергийната ни политика също е пълно недоразумение – тъпа и непоследователна

Евродепутатът Радан Кънев с лична критика към министъра на енергетиката Росен Христов на страницата си във Фейсбук. В началото на публикацията си издигнатия от ДБ евродепутат пише:

„Много искам да съм възпитан и умерен. Затова ще се въздържа от всякакви лични квалификации за човека, който по неясни причини заема поста министър на енергетиката в разгара на най-сериозната енергийна криза от годината преди раждането ми досега. Криза, за разлика от 70-те на ХХ век, съчетана с жестока война в Европа, на хвърлей от нашите граници”.

Той отбелязва, че енергийната ни политика е пълно недоразумение. А в края добавя: „Недоразумението в енергийната ни политика и недоразумението начело на министерството не са паднали от небето. Те са пряк резултат от политическото решение да се върви на предсрочни избори, подкрепено от всички партии, освен Демократична България, която отчаяно се опитваше да предупреждава какво предстои”.

Публикацията продължава с допускане, че политиката ни в сферата на енергетиката е  предателство – „но дори като предателство е толкова тъпа и непоследователна, че - слава Богу - няма да има търсения от Кремъл ефект да подчини българската политика на #Gazprom.

Накратко - първо, преговори няма. Няма и да има.

Второ, очевидно от тях няма да има никакъв резултат, ни “положителен” (каквото и да значи това), ни отрицателен.

Преди всичко - губим най-ценното - време. Време да се адаптираме към кризата:

- Да се снабдим с достатъчно газ (българското хранилище е най-празно в ЕС, върнахме танкерите с #LNG, мотаем се с интерконектора);

- Да създадем разумен механизъм за частично компенсиране на неизбежно кошмарно високите цени, със съответните бюджетни разчети, за да не се стигне до свръхдефицит както в Унгария;

- Да подпомогнем замяната на газа с друг енергоносител във всяко приложение и производство, където това е непосредствено възможно;

- Да ускорим до краен предел мерките за енергийна ефективност и намаляване на потреблението на газ, както в производството, така и в бита.

Както вече писах, става дума за продължителна криза (ЕК очаква спад на цените през 2024г.), причинена от дълга война без видима надежда за примирие, камо ли траен мир, а и от десетилетни грешни политики на ниво България и ЕС.

Тази криза ще промени из основи много бизнес модели, социални политики и потребителски навици. Няма никакъв мегдан за отлагане на политиките за адаптация, в очакване на някакъв напълно въображаем „положителен резултат”, който изненадващо да ни върне в 2019г. 2019 беше… сякаш преди векове”.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети