Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Радостин Василев отдава под наем апетитни имоти от „Арена Армеец“ на свои близки

Мрежата

Радостин Василев отдава под наем апетитни имоти от „Арена Армеец“ на свои близки

Радостин Василев отдава под наем апетитни имоти от Арена Армеец на свои близки - Tribune.bg
Снимка:

Спортният министър в оставка Радостин Василев е решил да прокара скандална далавера с ресторанта, кафенето и кетъринга на „Арена Армеец“. В схемата за облагодетелстването на свои хора участва и назначения от Василев шеф на Националната спортна база Венцислав Петков, пише ПИК като се позовава на източници в спортните среди, както и от обявения търг на сайта на Националната спортна база.

Всичко се крие в цената на предлаганата сделка, която е повече от скромна - 3 лева без ДДС на квадратен метър при пазарна цена между 5 и 8 лева. Отдаваните търговски площи са в огромен размер - 1 286,89 кв. м. оборудвана площ в най-голямата спортна зала в България – „Арена Армеец София“.

Това е мястото, на което се провеждат почти всички големи развлекателни и спортни събития в София, а и в България.

В т.3. от тръжната процедура е заложен ВИП-ресторантът на ниво 2 в залата с обща площ от 362,50 кв.м., който разполага с пълно кухненско оборудване, столове, маси и т.н.

Също в тази точка е посочен снек-бар с основна кухня, който е напълно оборудван. В т.1 е посочен и кафе-бар, който се намира в близост до тренировъчната зала с обща площ от 140 кв.м. - също оборудван. В т.4, 5, 6 ще бъдат отдадени под наем бюфети с голяма квадратура и пълно оборудване.

Очевидно е, че сумата от 3 лева на квадратен метър без ДДС е не просто скромна, но неадекватна за отдаваното под наем. По груби сметки, бъдещият наемател ще плаща за тази огромен площ около 5000 лева на месец.

Още повече въпросителни буди и гаранцията за изпълнение на договора. Това е единствено сума в размер на 1 500 лева. Точно толкова е и нужният за участие в процедурата депозит.

Ако се приеме, че спечели участник при минимално заложените условия, а именно 3 900 лева без ДДС или 4 680 лева за 1286,89 кв.м. е видно, че гаранцията за изпълнение на договора е по-малко от 1/3 от дължащата се месечна наемна цена.

Нормалната практика в отдаването под наем на помещения е заплащането поне на един депозит, който се равнява на месечния наем. А в Националната спортна база ЕАД е прието да се заплащат два месечни наема като депозит при подписване на договор, както сочат досегашните процедури, които дружеството е провело и е публикувало в интернет страницата си.

Изумителен е и фактът, че в проекта на договора при условията за прекратяване на е посочена клауза за едномесечно прекратяване. Във всички тръжни договори, които НСБ ЕАД е публикувало на сайта си, съществува подобна клауза.

Но най-голямо недоумение поражда разпоредбата на чл.12, ал.5 от проекто договора, която гласи, че освен в предвидените в чл.14 основания, ако договорът за наем бъде прекратен, НСБ ЕАД дължи неустойка в размер на три месечни наемни вноски и обезщетения за извършените инвестиции.

Съмнението, че става дума за съмнителни сделки е и, защото процедурата е тръжна и не предвижда инвестиции. И звучи странно, че дружество, което отдава под наем своя собствена група от обекти при организирано от него процедура записва клауза, съгласно, която ще заплаща три месечни наема обезщетение.

А в същото време залага като гаранция за изпълнение на договор в своя полза едва 1/3 от дължащата се наемна цена.

Бърза проверка показва, че срокът за подаване на документи е до 7 юли 2022 г., тоест изтича след 2 седмици. Комисията трябва да се произнесе за решението си още на другия ден - 8 юли. А решението й не може да се обжалва пред съда.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати