Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Ралица Даскалова: Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

Мрежата

Ралица Даскалова: Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

Снимка:

Протестите вече не са срещу Борисов или срещу Гешев, а срещу правото на близките ни да поемат дъх

Ралица Даскалова, 24 часа

„80 към 20” - това вече далеч не е само схема за запазване на работните места в засегнати бизнеси. За все повече хора с този символ може да се опишат отчаяните им опити да си поемат въздух. 80 насечени вдишвания, които дават по-малко от 20 процента от нужния им кислород.

В такъв момент не мислиш за обороти от миналата година, за социални осигуровки или за бъдеща пенсия. Молиш Бог близкият ти да диша отново. И вече не молиш, а крещиш в душата си за разбиране от другите и мъничко здрав разум.

„Ама аз съм силен, здрав, искам да се забавлявам, политически нетърпим съм към управлението, COVID е измислен само за да ме озаптят и да ми затворят устата. Искам си заплатата от миналата година, искам някой да ми плати оборота от 2019 г., държавата да ми плати наема и тока и затова излизам на площада да протестирам. Ще крещя, ще си правя селфита (без маска, естествено, какво селфи ще е иначе), ще си ходя нелегално на дискотека, ще упражнявам значимостта си във фейсбук и инстаграм, ще съм Някой. Вчера протестирах, защото няма достатъчно сериозни мерки срещу пандемията, утре излизам, защото готвят много сериозни.

Някой за всичко ми е длъжен, аз никога не съм виновен.

Искам... искам.... искам!”

Страшни времена в българската история са описвани като време разделно. Сигурно е въпрос на нашата народопсихология или пък е инстинкт на човешкия род по принцип. Няма време за такива анализи. Сега всеки трябва да поеме риска да бъде сериозно засегнат финансово, а и емоционално, но да даде шанс лекарите да работят и да спасяват другите.

Започнаха протести срещу мерките. Сега това „искам” от площада изобщо не е политическо, не е срещу Борисов, не е срещу Гешев - беше, но вече не е! Това би бил опит за налагане на интересите на гръмогласните за сметка на всички останали. Но отново без поемане на лична отговорност - ако нещо се случи с мен, ще очаквам лечение, пак ще крещя от социалните мрежи, че съм изоставен без аспиринче, че скапаната държава, управлението и щабът са виновни за всичко.

Виновни ще са наистина, ако площадът разколебае мерките.

Гнусният COVID-19 освен жесток към органите в тялото е и страшен циник за обществата. Като същи оксиметър отчита за секунди насищането им с кислород. Ще оцелеят тези, които в криза успеят да се съберат, да наложат дисциплина, да се грижат за възрастните.

Странно, но в началото изглеждаше, че рогатият вирус действа като тихата мечта на националсоциалистите – чисти от света старите, болните „разтоварва” (ужасно казано) пенсионната система. Отидоха си вече десетки млади, здрави.

Омразният COVID-19 обаче далеч не е глупав – той и животът показаха, че времето разделно днес не е между млади и стари, а между Човеците и Чалгата, но съвсем не в музикалния ѝ смисъл.

Днес всеки трябва да поеме своята отговорност - никога досега през последните години това иначе клише не е било толкова истинско. Който не иска да се съобразява и да пази другия, нека декларира, че се отказва от болнично лечение и няма да харчи обществен ресурс, докато възрастни хора чакат на стълбите, стиснали с посинели пръсти кислорода, отиват си неизпратени от близките си лични лекари и специалисти, отиват си Хора. Така е честно. Останалото е „20 към 80”, или мечтаното вече „10 към 90”. Демек, аз да съм добре, оборотът ми, заплатката - другите 80 процента да... дИшат!  


Коментари (7)

кесо Поздравления за авторката на чудесния коментар!
26.11.2020 14:58 / Отговор
Изключително интелигентна и точна статия!
26.11.2020 18:37 / Отговор
Г-жа Даскалова, посочете моля............... Пред коя институция да, декларират отказа от лечение, прежалилите се антибългари?
26.11.2020 18:48 / Отговор
Идея: За участие в протест да минават през КПП на МВР с готова декларация за отказ от лечение.
26.11.2020 19:13
Пред БЛС Или просто да не постъпват в болница ако се тръшнат. Въпрос на морал е.
26.11.2020 23:06
Stefan Мярката би била безполезна. Няма сила, която да откаже лекар от оказване на помощ, камо ли подписан лист.
Пък и повечето подписали такъв документ са обсебени от бесове и се намират в умопомрачение. Като ги прилапа короната, изтрезняват и влизат в правия път.
Разбирам мотивите на авторката, но се обзалагам, че първа би нарушила правилото за отказ, ако види с очите си който и да почервенял и изпотен и от гърлото му къркори стържещият звук на задушаването.
Това е война. На бойното поле се дава помощ на всеки ранен, независимо отличителните белези.
27.11.2020 10:55 / Отговор
Stefan Не случайно професията лечител, още от древни времена, стои на върха в йерархията от ценности. Знаеш, че е враг, знаеш, че е палил къщата ти, но трябва да му помогнеш.

Христос е бил така.
Бият Го, ругаят Го, подиграват Му се, плюят Го. Кръвта Му изтича,
Той има силата само с една дума да отвори земята под ругателите Си и да ги ънихилира, докато падат в пропастта, така че молекула от тях да не остане.
Но вместо това от изрича:

- Татко, не им зачитай този грях, те не знаят какво правят.
27.11.2020 10:57

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още