Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Российская газета“: София направи обрат, след като отношенията ѝ с Москва бяха далеч от приятелски

Мрежата

„Российская газета“: София направи обрат, след като отношенията ѝ с Москва бяха далеч от приятелски

Российская газета: София направи обрат, след като отношенията ѝ с Москва бяха далеч от приятелски - Tribune.bg
Снимка:

Русия иска гаранции от ЕК за „Турски поток“

За първи път от 2008 година у нас на посещение е високопоставен представител от ръководството на Русия. Руският премиер Дмитрий Медведев бе посрещнат с почести у нас. Лично премиерът Борисов посрещна колегата си от Москва на площад „Александър Невски“, където прозвучаха химните и на двете държави. Двамата премиери положиха и цветя пред паметника на Незнайния воин. А след това започна и самата среща между Борисов и Медведев. Руското издание „Российская газета“ припомня, че отношенията на България и Русия не бяха приятелски през последните години. А това е била и причината за пропадането на редица съвместни проекти. София обаче направи обрат миналата година. Изданието припомня, че в Русия първо на посещение е бил българският президент Румен Радев, а малко след това и премиерът Бойко Борисов. И двамата са искали да обсъдят взаимното сътрудничество с Москва и най-вече в областта на енергетиката. В следващите два дни този диалог ще продължи като част от посещението на Дмитрий Медведев, което идва точно след като България отбеляза националния си празник – Освобождението на страната.

България очаква практически резултати от посещението по темата за енергетиката, като във фокуса на разговорите ще е евентуалното преминаване на „Турски поток“ през страната. Москва обаче иска гаранции за това от ЕК. "Новият клон не трябва да повтаря тъжната съдба на "Южен поток", казва Медведев в интервю за български вестник.

"Изборът на различните варианти за  продължаване на "Турски поток" до голяма степен ще се определя от готовността на газотранспортната инфраструктура, което от своя страна зависи от интереса и конкретните действия на правителствата на съответните страни", посочва още Руския премиер.


Коментари (2)

Кентавър Нито един журналист наш ли не попита защо помагаме на Путин за спирането на газа за Украйна? Рекетира ни Русия да избираме, подиграва се на зависимостта ни от тях, а политиката наша е да задействаме идеята за келепира у бедния българин?! Нито келпир, нито доверие от партньорите ни в ЕС, и грам морал не ще ни остане, ако руската далавера стане.
08.03.2019 10:02 / Отговор
JamesBem Статья о службе дезинфекции в Москве
30.05.2022 08:58 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати